Spring til hovedindhold

Mød Nordnets nye blogger Mikael Bak

I 2018 satte Mikael Bak sig i direktørstolen hos Dansk Aktionærforening. Her arbejder han målrettet på at give investorerne inspiration og uddannelse, men også på at være den vagthund, der taler investorernes sag over for selskaberne og politikerne. Nu kan du fremover møde ham på Nordnetbloggen.

Du har gennem din karriere arbejdet med mange forskellige typer af investeringer og mødt et utal af private investorer. Hvilke overvejelser bør man som privat investor gøre sig, når man lægger sin investeringsstrategi?

For de helt almindelige investorer anbefaler jeg typisk, at de skal investere 80 procent af deres penge relativt sikkert og maksimalt 20 procent mere risikofyldt. Det er ikke forstået sådan, at du skal sætte 80 procent i passive fonde, men du skal blot huske at sikre dine midler – også på lang sigt. Med fornuftige investeringer og god spredning, kan du være mere risikovillig med de sidste 20 procent. Du kan tænke: ”Jeg satser lidt”, men samtidig ikke sætte det hele over styr, og så skal du i virkeligheden være lidt mere kedelig og fornuftig med de resterende 80 procent.

Jeg har selv oplevet folk, som er gået 100 procent ind med alle deres penge i egne eller andres projekter, og hvis det er gået galt, så har de stået tilbage uden noget som helst bagefter. Dertil har jeg arbejdet med unoterede investeringer inden for både startup og i de mere modne virksomheder i Private Equity. Jeg har altså hjulpet folk med at købe sig direkte ind i virksomheder, og tendensen er, at flere private investorer synes, at disse investeringer er spændende, men de er desværre også ofte meget risikofyldte. Så hvis du overvejer at investere i ting, der ikke er børsnoterede og omsættelige, så gælder reglen om, at du maksimalt bør gøre det med 10-20 procent af din formue, så resten af formuen er beskyttet. I sidste ende er det den, der skal give dig frihed. De 80 procent er altså der, hvor du har det lidt mere kedeligt med en god spredning og sikkerhed, og de 20 procent er der, hvor du investerer mere med hjertet og med større risici. Det er simpelthen 80/20-reglen.

Hvilken rolle ser du Dansk Aktionærforening have i forhold til de private investorer?

Dansk Aktionærforening skal være en paraply for aktørerne ude på det private investeringsmarked. Der er mange aktører og tilbud derude – og vi vil ikke nødvendigvis konkurrere med de andre, men vi vil gerne være investorernes samlingspunkt og vagthund. Vi vil gerne holde øje med, at selskaberne, handelsplatformene og andre aktører gør det ordentligt og hæderligt.

Populært sagt vil vi gerne være investorernes ”bedste ven” i forhold til inspiration og uddannelse – og det er vigtigt, at vi gør det med uafhængighed. Det vil sige, at analyserne og undervisningen ikke skal være sponsoreret eller betalt af andre. Der findes massevis af kurser derude, hvor det i virkeligheden er en kommerciel aktør, der står bag. Vi kan tillade os at være uafhængige, fordi vi har en stærk medlemsbase, som betaler et kontingent. Det er medlemmernes forening. Som privat investor skal du huske på, at hvis der en ”free lunch”, så er der en bagved, der betaler, og som gerne vil købe din opmærksomhed.

Du har tidligere sagt, at private investorer skal stå sammen og stille tydelige krav til de børsnoterede selskaber. Hvorfor er det vigtigt? Og hvilke krav skal investorerne stille?

Gruppen af private danske investorer vokser markant i disse år. Det kan man også se hos Nordnet. Hvis vi alle står sammen, kan vi spille en vigtig rolle i debatten og over for de enkelte selskaber og den strategi, de lægger for dagen.

Da jeg startede hos Dansk Aktionærforening kunne jeg hurtigt se, at ”aktionærdemokrati” er en stærk og tydelig mærkesag, hvor vi sammen kan få stor indflydelse – ikke bare på vores egne investeringer, men også i arbejdet med samfundskontrakten og for at sikre gode politiske vilkår. Der bliver lyttet, hvis vi står sammen og taler med fælles stemme på selskabernes generalforsamlinger. Det er vigtigt at sige, at det ikke handler om politisk aktivisme. Det handler om at gøre det, der er bedst for selskabet og aktionærernes kår på den lange bane. Her kan samfundsansvar og spørgsmål om eksempelvis diversitet og lønpakker også være vigtige. Det handler ikke bare om næste kvartals indtjening. Samtidig skal vi være med til at sikre selskabernes gode arbejdsbetingelser, så vi er konstruktivt kritiske. Det tjener os alle sammen bedst på den lange bane.

Det er jo en hjælp til selskabet, når vi som aktionærer minder dem om: ”Hey! Se at få flere kvinder i ledelsen. Husk en tydelig grøn profil. Har I styr på IT-security?”. Samtidig skal vi selvfølgelig også stille skarpt på selskabets resultater, på strategien og på de fremtidige forventninger. Det er trods alt der, hvor pengene skal tjenes.

Dertil forpligter det at være de private investorers stemme. Jo flere medlemmer vi har, jo mere bliver der lyttet. I dag repræsenterer Dansk Aktionærforening mere end 70 milliarder kroner, hvis du alene måler på den kapital, som vores medlemmer har til rådighed. Derfor vil vi gerne lade de små og store selskaber vide, at hvis vi møder op, og gør det på en ordentlig og kritisk måde, så gør vi det for at sikre det bedste afkast – også selvom der kan lyde kritik på den korte bane. Det handler om, at vi taler i fællesskab, og samtidig ser vi en større tendens til, at den enkelte investor selv kigger på sine aktier og spørger: ”Kan jeg stå inde for disse selskaber og deres rolle i samfundet?”.

Kan du huske, hvad din første aktie var?

Det kan man jo grine af, men jeg mener, det var en aktie i Brøndby IF tilbage i firserne. Eller også var det B&O, da jeg er født og opvokset i Vestjylland. Det er jo ikke de to mest succesfulde aktier i dag, men jeg tror det hænger sammen med, at hvis du er en knægt på 14 år, så handler det om, at du har en relation til din investering – at du synes selskabet er sejt. Fra et investeringsperspektiv vil jeg ikke anbefale at investere med ren passion, men det kan være en måde at komme i gang på.

Har din tilgang til investering ændret sig gennem tiden?

Det har den bestemt. Jeg er blevet mere opmærksom på at se på den underliggende forretning og på nøgletallene. Jeg skal kunne forholde mig til selskabets produkt og vigtigst af alt, skal jeg tro på, at det er en ledelse, som er konsistent og kan levere resultater. Samtidig er jeg blevet mere opmærksom på at have en god spredning i forhold til sektorer eksempelvis biotek, grøn energi og teknologi. Jeg er direktør for en forening af private investorer, og i bund og grund ligner jeg nok mange af medlemmerne. Min rolle er at kende de bedste eksperter og formidle deres budskaber, men det er ikke mig, der skal levere analyserne. Jeg handler ikke særligt tit. Jeg tager det hellere med ro, koncentrerer mig om mit job og så prøver jeg at leve ud fra, at du ikke skal ærgre dig for meget, hvis du ikke kommer med på de seneste aktietips. Det er mit liv for kort til. Penge er en rar ting, men det er langt fra det eneste, som gør os glade – og det er en grundværdi hos mig.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer