Spring til hovedindhold

Mød Nordnets nye bloggere Female Invest

På Nordnetbloggen kan du fremover møde Female Invest, som arbejder benhårdt på at sætte investering på de danske kvinders to-do-liste. I den forbindelse stillede vi fem hurtige spørgsmål til Anna-Sophie Hartvigsen, som er en af de tre partnere i Female Invest.

I har valgt at målrette jeres budskaber om investering og privatøkonomi til kvinder. Hvorfor har I valgt netop denne målgruppe?

Vi har valgt målgruppen, fordi kvinder falder økonomisk bagud. Eksempelvis lever kvinder længere og tjener mindre, selvom de arbejder med de samme jobs som mænd. Derudover bliver de ikke forfremmet lige så ofte, og de sparer mindre op. Der er altså rigtig mange faktorer, der gør, at kvinder falder bagud. Den faktor, som de selv kan gøre noget ved, tager udgangspunkt i, at de skal forvalte deres penge anderledes. Kvinder skal altså begynde at investere.

Idéen til Female Invest opstod, fordi både jeg, Emma og Camilla har investeret, siden vi var 19 år. Her gik det op for os, at der ikke var mange andre kvinder, der investerede. Female Invest startede derfor som en personlig søgen efter nogle, der lignede os selv, så vi kunne få et fællesskab. I den søgen gik det op for os, at vores eget personlige problem faktisk er et symptom på et globalt problem – altså at kvinder falder bagud til dels, fordi de ikke investerer.

Jeres mission er blandt andet at gøre op med den økonomiske forskel, der findes mellem mænd og kvinder. Hvordan vil I konkret gøre det?

Som jeg nævnte, er der en række grunde til, at kvinder falder bagud økonomisk – og det er nok urealistisk at tro, at nogle af de systemiske faktorer kommer til at ændre sig i vores levetid. Men vi tror, at vi kan ændre meget ved at give kvinderne værktøjerne til selv at tage hånd om deres økonomi. Det betyder ikke, at kvinder er dummere, eller at de skal tales til på et lavere niveau. Det handler om at kommunikere på en anden måde, og at de skal kunne identificere sig med afsenderen.

For eksempel mangler vi kvindelige rollemodeller i den finansielle industri. Uanset hvem du er, har du brug for nogle, du kan identificere dig med, og som taler et sprog, du kan relatere til. Derudover mangler der viden og uddannelse, som er i øjenhøjde. Alt det vi underviser i, kan du i realiteten finde ved hjælp af en Google-søgning. Der findes bare ikke et sted, hvor det er forklaret på et helt-nede-på-jorden-sprog, og hvor alt er samlet ét sted.

Hvad er jeres bedste råd til en, som gerne vil starte med at investere, men synes, at det virker uoverskueligt?

Det overordnede råd er, at du bare skal gøre det, og når du først har gjort det én gang, er det nemmere at gøre igen. Historisk set har aktiemarkedet altid steget på den lange bane. Den første børs blev grundlagt for mere end 400 år siden, og på den lange bane har vi set den samme trend siden dengang. Det er selvfølgelig ikke nogen garanti for fremtiden, men man kunne jo håbe på, at trenden forsætter de næste ti år, ligesom den har gjort de sidste 400 år. At aktiemarkedet historisk set er steget på den lange bane, er derfor en af de vigtigste ting, du bør vide. Hvis du tror på, at trenden fortsætter, kan du investere i markedet gennem eksempelvis en indeksfond. Så kan du derefter begynde at lege lidt og blive tryg ved at investere.

I den forbindelse vil jeg også nævne, at du skal passe på med kun at købe en enkelt aktie, hvis du er nybegynder – selvom der faktisk er mange, der gør det. Den gennemsnitlige dansker har kun 1,5 forskellige aktier, og den ene er Novo. Det er rigtig dårlig risikospredning og en fejl, som mange nybegyndere hopper i. De tænker: ”Nu skal jeg i gang med at investere, og så køber jeg én aktie, som jeg har hørt om før”. Det er bare farligt, for så kan du risikere at vågne og se, at der er sket store udsving i din økonomi. Hvis du køber bredt ind i markedet, vil der være mindre udsving.

Kan du huske, hvad din første aktie var?

Ja, min første aktie var den samme som mange andre danskeres. Det var Novo. Så da jeg startede, var jeg præcis ligesom gennemsnitsdanskeren.

Har din tilgang til aktiemarkedet ændret sig, siden du startede med at investere?

Ja, helt klart. Jeg har haft tre faser. Da jeg startede, foretog jeg investeringer med lav risiko. Det vil sige, at jeg primært investerede i investeringsforeninger for at sænke risikoen.

Så gik der to år, og så syntes jeg, at investering var rigtig fedt. Samtidig fandt jeg ud af, at jeg havde mere temperament. I de næste 2-3 år begyndte jeg at handle på daglig basis. Her handlede jeg tit gearede certifikater – altså meget mere risikabelt. Så startede vi Female Invest, og nu arbejder vi døgnet rundt. Jeg har derfor ikke tid til at handle på den måde mere.

Nu handler jeg præcis, som vi anbefaler vores medlemmer – nemlig langsigtet. Jeg går efter at få markedsafkast. Jeg har nogle enkeltaktier, men ellers har jeg primært fonde. Jeg vil sige, at det er vigtigt at starte stille og roligt ud, så du ikke får en dårlig oplevelse. Langsomt kan du så begynde at opdage, hvilken type investor du er.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-10-12 12:46

Super fedt projekt I har gang i. Jeg har læst “Klar, parat, invester”, som noget af det første, da jeg begyndte at investere. I dag, 15 måneder senere, har jeg tjent næsten 50 % på mine investeringer. Mine værdier er meget grønne og jeg ser investering, som en måde at styrke den grønne omstilling på.