Spring til hovedindhold

Moody’s fortsat bankskeptisk men bankindtjening drøner op i 2014

Moody’s fastholder at udsigterne for de danske banker fortsat er svære. På samme måde som kreditvurderingsbureauerne var bagud i 2007/2008 med at se risici, er de nu bagud med at se muligheder. Det svarer til antal skybrudsvarsler før og efter oversvømmelsen i København 2011. Opfattelsen er at der er blevet flere, men måske fokuserer vi blot mere herpå.

Faresignaler overset op til 2008                                                             

Vi ved i dag at der var mange ting, som gik for stærkt i 2008 i økonomierne. Det er ikke et forsøg på at kaste skylden på kreditvurderingsbureauernes manglende evne til at se den finansielle tsunami der kom imod os. Ikke en måde at placere ansvar som i dette og i de fleste henseender svarer til at placere skylden for at noget går galt. Kreditvurderingerne var for positive ligesom vi og investorerne overså en række faresignaler på samme måde som en træt pilot kan være en fare for flysikkerheden.

Kreditvurderingsbureau blev ”ramt”

Ikke kun men også kreditvurderingsbureauerne kom i ”klemme”. Investorernes risikomæssige” vagthund” havde fejlet, sagde nogle. I virkeligheden er det en noget hård anklage. Ikke kun fordi det kan være svært at se skoven for bare træer og alle fulgte jo den samme vej. Men også fordi man udefra kan stille spørgsmålstegn ved om man kan fastholde en total neutralitet, samtidig man at det selskab som skal kreditvurderes selv betaler regningen.

Naturlig reaktion er fortsat skepsis

Krisen har nu varet i 5 år. I de år er vækstraterne for dansk økonomi løbende blevet nedjusteret. Forskellen mellem realiseret og forventet har netop været årets vækst, idet dansk økonom nærmest har stået bomstille, men vækstforventningerne løbende har været (for) positive. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at den fortsat negative udmeding fra Moody’s fortsat er med et negativt tvist. På den ene side er lav eller ingen vækst et problem. For det andet peger Moody’s på fundingkilderne og specifikt på realkreditten på udfordringer.

2014 bedre end ventet

Der er nogle indikatorer der peger i retning af tingene er på vej i den rigtige retning. Ikke at 2013 vil vise sig at mere meget bedre end akkurat lidt bedre end noget som er skuffende. Derimod er det for nærværende realistisk at antage at 2014 bliver bedre. En bedre og højere vækst er netop det som bl.a. bankerne går og sukker efter.

Bedre vækst = stigende bankindtjening

Jeg har tidligere berørt udsigterne for 2. halvår i et andet indlæg. Se eller gense venligst ved at følge dette link. Mine antagelser er at dansk økonomi gradvist får det bedre og at vækstraterne i 2014 for første gang i lang tid vil være på den rigtige side af 1 %. Bedre vækst og historiske nedskrivninger på kunder som har været underlagt et ”skærpet” finanstilsyn rimer på et markant fald i nedskrivninger i 2014 vs. 2012.

Kreditvurdering som varslede skybrud

For kreditvurderingsbureauerne handler det dog om ”seeing is believing” og ikke om en analyse af hvad der kan komme til at se. Man sidder med den samme opfattelse, som når det drejer sig om vejrudsigten og mængden af skybrudsvarsler, efter den skæbnesvangre 2011. Enten er der kommet flere varsler (men ikke flere skybrud), fordi meterologerne har fået skyld for ikke at varsle ulykken, eller også hører vi bare om det og er mere opmærksomme herpå?

Kreditbureauerne var bagud i 2008. Der er også en vis risiko for at det gælder i 2013/2014. Dengang på vej ned. Nu på vej op.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer