Spring til hovedindhold

Morgendagens grønne aktier vil overraske dig

Krigen i Ukraine er tragisk, men vil uden tvivl accelerere den grønne omstilling. Bæredygtig energi er blevet til sikkerhedspolitik, og situationen vil åbne for helt nye grønne investeringsmuligheder.

Krigen i Ukraine er tragisk, men vil uden tvivl accelerere den grønne omstilling. Bæredygtig energi er blevet til sikkerhedspolitik, og situationen vil åbne for helt nye grønne investeringsmuligheder, som de fleste endnu ikke har fået øje på.

Malene Bason og Mads Wæver fra Curo Capital

Af Malene Bason, partner i Curo Capital

Konflikten mellem Ukraine og Rusland er forfærdelig. Men hvis der er én positiv konsekvens af krisen, så er det, at den fremskynder den grønne omstilling. Nu er det ikke længere overvejende klima- og miljøhensyn, der begrunder beslutninger om investeringer i grønne aktier. Det er også blevet sikkerhedspolitik. Og stigende priser på fossile brændstoffer accelererer udviklingen af grønne alternativer.

Miljøvenlige teknologier er gennem de seneste år blevet konkurrencedygtige i forhold til fossile brændstoffer. Men de enorme prisstigninger på fossile brændstoffer, som følge af krisen i Ukraine, sætter yderligere skub i overgangen til mere bæredygtige energikilder og teknologier på to måder: Dels bliver alternative vedvarende energiressourcer relativt billigere; dels sker der et strukturelt fald i efterspørgslen efter fossilt brændstof.

Fremtidens miljøteknologier kommer til at overraske

Men hvilke teknologier skal vi investere i, hvis vi skal udnytte den stigende interesse for vedvarende energi? Her kan vi lære noget af udviklingen inden for digitale teknologier.

Ligesom stationære pc’er gradvist blev erstattet af bærbare computere, tablets og smartphones, bliver batteridrevne elbiler, stive solcellepaneler og landvindmølleparker med tiden erstattet af billigere, mere effektive teknologier, hvoraf mange allerede nu nærmer sig kommerciel levedygtighed. Efterspørgslen efter vind på land vil langsomt blive kannibaliseret af efterspørgsel efter mere effektive flydende vindmølleparker, små havmøller vil blive erstattet med 20 MW giganter, kortdistance elbiler, der tager hele natten at oplade, kan blive afløst af brændselscelle elektriske køretøjer, og stive solpaneler vil sandsynligvis blive udfaset med tiden til fordel for 3D-printet solfilm, som kan placeres hvor som helst, hvilket yderligere decentraliserer energiproduktionen.

Med andre ord: Det bliver nogle helt andre teknologiske løsninger, vi skal investere i, end dem vi kender i dag!

Energirevolutionen kommer ikke alene

Sammenligningen med udviklingen inden for digitalisering stopper ikke her.

Der er to yderligere paralleller mellem den igangværende energitransition og de seneste årtiers digitale transformation. Den første er en tydelig tendens til faldende omkostninger, som gør teknologierne tilgængelige for flere forbrugerne ved at reducere udgifterne til fremstilling, distribution, brug og bortskaffelse på en måde, der ikke er ulig den, der kendetegnede computere siden 1980’erne, bare i meget større skala.

Den anden læring fra digitalisering er, at vi ikke alene vil ændre vores måde at forbruge energi på, men at vores energiforbrug vil ændre os. Billig computerkraft har allerede forandret vores adfærd, kultur og samfund. Alt fra vores måde at date på til vores forbrug af underholdning og film. Hvis vores energiudgifter på sigt falder dramatisk, og vi begynder at tro på, at vi har klimakrisen under kontrol, så vil vores adfærd ændre sig. Præcis hvordan vil tiden vise. Samtidig vil vores nye forhold til energi få betydning for virksomheder, ideer og kulturelle vaner, som vi for øjeblikket ikke kan forestille os. Ligesom vi for et årti siden ikke kunne forestille os bitcoin, phishing eller digitale memes vil fremtiden byde på innovation og udvikling i retninger, som dygtige virksomheder og investorer forstår at spotte.

Investor, tænk nyt!

Omstillingen til billig og allestedsnærværende vedvarende energi bliver også en omstilling af vores tilværelse. Det seneste årti er prisen på solenergi faldet med 90 procent og solenergi er dermed den billigste energikilde, vi nogensinde har haft. Naturligvis skal der skaleres og udbygges infrastruktur. Det kommer til at forandre vores liv, vores organisationer, vores samfund og vores miljø. Som investor handler det om at være på forkant med udviklingen. For ét er sikkert: De teknologier, løsninger og virksomheder, der vinder i fremtiden, kommer til at overraske os.

I vores investeringsafdeling, Forskel – Bæredygtige Aktier, er vi konstant opmærksom på netop dette.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer