Spring til hovedindhold

Hvorfor er du ligeglad med største opsparing? En halv procent kan give dig 200.000 kroner

Pension

Ved du, hvad du betaler for din pension? Og vidste du, at din pensionsopsparing kan blive markant større, hvis du kan spare bare 0,5% i omkostninger om året? Læs vores eksempel på her.

I Danmark går vi enormt meget op i vores økonomi. Vi er verdensmestre i at nærstudere tilbudsavisen, jagte spotvarer i det lokale supermarked, og når det bliver forår, sidder flere end en million af os klistret til skærmen for at se, om vi skal have penge tilbage i skat.

Det samme gør sig bare ikke gældende, når det kommer til vores pension. Her er størstedelen af danskerne ligeglade. Det på trods af, at pensionen for en stor del af os udgør vores største opsparing. Ja, hvornår har du sidst tjekket din pensionsopsparing?

Tid er penge – og pension er mange penge

Det tror jeg, der er en simpel årsag til. Pensionen ligger ofte 10, 20 eller 30 år ude i fremtiden – for mit eget vedkommende 40 år. Derfor venter vi. Men jeg håber også, at vi hos Nordnet kan være med til at oplyse og inspirere dig til at undersøge din pensionsordning.

For med så lang en tidshorisont følger der nogle unikke muligheder. Her kan selv en lille besparelse gøre en stor forskel. Kan du hvert år spare bare en halv procent på dine omkostninger, kan din pensionsopsparing vokse gevaldigt.

Hos Nordnet kan vi se, hvordan danskerne ellers er enormt omkostningsbevidste, når de investerer. Her bliver der eksempelvis ofte diskuteret årlige omkostninger – også selvom forskellen udgør 0,05% af en investering på 10.000 kroner.

Derfor undrer det mig også, at så mange danskere ikke ved, hvad de har investeret deres pensionsopsparing i – eller hvad de betaler for den. Lad mig komme med et regneeksempel.

Eksempel:
Du har i dag en pensionsopsparing på 500.000 kroner, og du har 30 år til, du gerne vil gå på pension. I dag betaler du 1,5% i årlige omkostninger, men ved at flytte din pension til Nordnet, kan du selv investere din opsparing til 1,0% i årlige omkostninger.

Pensionsopsparing: 500.000 kroner
Tid til pension: 30 år
Årligt afkast: 7%
Besparelse på omkostninger: 0,5% årligt
Inflation: 2%

Sådan gjorde vi:
Ved at investere dine 500.000 kroner over en 30-årig periode med et årligt afkast på 7%, har vi fremskrevet, hvad din pensionsopsparing vil vokse til. Derefter har vi udregnet forskellen ved at betale 1,5% og 1,0% i årlige omkostninger – og indregnet en årlig inflation på 2,0%. Regneeksemplet tager ikke højde for PAL-skat.

Regneeksemplet viser, at pensionsopsparingen ville blive 218.302 kroner større udelukkende ved at spare 0,5% i omkostninger om året. At forsøde din pensionstilværelse kræver altså ikke, at du skal slå markedet ved at vælge de rette værdipapirer. Du skal ‘bare’ kunne spare på dine årlige omkostninger. Kan du spare mere på dine omkostninger, vil din pension vokse sig tilsvarende større – og kan du spare mindre, vil den vokse tilsvarende mindre.

På nuværende tidspunkt er det muligt at flytte din ratepension, kapitalpension og aldersopsparing til Nordnet.

Tag stilling

For mit eget vedkommende var pension i lang tid noget, der klarede sig selv. Det var der nok nogle ‘voksne’, der havde styr på. Derfor kan det også lyde frelst, når jeg siger, at jeg fik en brat opvågning, da jeg besluttede mig for at forstå min pension.

For det første var min pension investeret i pensionsselskabets standardløsning, der hverken var rigtig god eller rigtig skidt – til gengæld var det dyrt. Også alt for dyrt i forhold til, hvad der ellers er på hylderne.

Sådan behøver det heldigvis ikke være. Hos Nordnet betaler man ikke nogen omkostninger ved at have sine pensionsordninger. Der er hverken administrationsgebyrer eller depotgebyrer. Her er det udelukkende dét, du investerer i, der dikterer, hvad du betaler for din pensionsordning.

Derfor kan jeg heller ikke love dig, at du får en større pensionsopsparing ved at flytte din pension til Nordnet. Men du giver dig selv de bedste forudsætninger for at få mest muligt ud af dine penge.

Tjek din risiko, nu du er i gang

En anden ting, der er enormt vigtig, når man investerer, er risiko. Det gør sig specielt gældende for pensionsopsparingen. Her kan din risikoprofil have stor betydning for, hvor meget din pensionsopsparing kan vokse, inden du trækker dig fra arbejdsmarkedet.

Hvor du hos et traditionelt pensionsselskab eller i din bank er bundet af få muligheder for at investere din pensionsopsparing, er der hos Nordnet utallige muligheder. Nogle er billigere, end hvad du betaler i dag – andre er dyrere. Men du får mulighed for selv at vælge, hvad du vil investere i.

Ved selv at investere, kan du spare på omkostningerne. Og kan du spare bare 0,1% om året, bliver det til en større sum penge den dag, du går på pension.

Er du til gengæld i tvivl om, hvad ordet risiko egentlig betyder – og hvorfor det har effekt på din pensionsopsparing, så vil jeg anbefale dig at læse en blog, vi tidligere har skrevet. Den forsøger at afmystificere begrebet risiko – og så kommer den med regneeksempel på, hvad forskellen mellem lav, mellem og høj risiko kan blive til. Den kan du læse her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer