Spring til hovedindhold

2024-scenarier: Blød eller hård landing, det gør investeringsforskellen!

2023 har været et udfordrende år for investorerne. Per Hansen kommer her med tre mulige scenarier for 2024 som investeringsår, hvor særligt rentefald kan have en stor betydning.

Det er ikke givet, at en solid aktieslutspurt kan ændre opfattelsen af, at 2023 har været et udfordrende og besværligt investeringsår, men november har gjort den gode forskel. Både for aktier og obligationer. Her er lidt opsummering af året, som er gået godt for de få og har været udfordrende for de mange, samt et kig ind i 2024.

De fantastiske 7 + de 3 fede

Hvis man har været investeret i ”de 7” fra USA + Eli Lilly, Novo Nordisk og Zealand Pharma vil du sikkert mene, at året har været forrygende. ”De 7” bliver/blev trukket op af AI. De ”3” har den fede fællesnævner.

Ikke meget afkast til ”resten”

Udenfor de 7+3 kan investorerne meget vel have en blandet oplevelse af 2023. Det gælder også, hvis du har været investeret i obligationer. Jo længere løbetid, jo mere kursrisiko, jo værre; også selv om renteudviklingen siden slutningen af oktober har givet afkastmæssig medvind snarere end modvind.

Rentetop og -fald

I oktober og november fik investorerne opfattelsen af, at Federal Reserve og også ECB meget vel kan befinde sig på en rentetop, hvad angår prisen på helt korte penge, og det har haft en betydelig effekt på markedsrenterne.

Mulige scenarier for 2024

Her er nogle overordnede betragtninger og udfaldsrum, som investorerne bl.a. vil fokusere på med udgangspunkt primo december:

1) Den hårde landing

Vi kommer i en amerikansk recession, og Federal Reserve vil ret hurtigt lave en ”pivot” og ”meddele”, at rentetoppen ikke kun er passeret, men at der nu står rentefald på menuen. I så markant et omfang, at FED Funds i 2024 vil blive mere end halverede og at renten ind i begyndelsen af 2025, vil være faldet til ikke så langt fra 1 %.

Det er blandt det andet det scenarie, som den schweiziske investeringsbank UBS’ strateger siger kan være en mulighed. Et sådan forecast i USA er langt fra konsensus aktuelt. Både for så vidt angår hastigheden med hensyn til rentenedsættelserne, og det samlede fald i renterne.

I så fald

Obligationer er initielt risikojusteret sikkert bedre end aktier. Markant lavere renter betyder to ting. For det første, at inflationen er besejret. For det andet er konjunkturforløbet ringere end, hvad der aktuelt hos investorerne og hos den amerikanske centralbank FED er tankegangen: r e c e s s i o n.

I en økonomisk nedgang giver lavere vækst også negative indtjeningsrevisioner. For investorerne er rækkefølgen af begivenheder og faktorernes orden bestemt ikke ligegyldig. Lavere vækst og negative indtjeningsrevisioner, kan meget vel gøre ”ondt” på aktiekurserne i starten.

Lidt før indtjeningsbunden er nået, vil investorerne se positivt på udsigten til lavere renter. I det scenarie vil obligationer formentlig outperforme aktier initielt – en hel del. Renter ned, indtjening ned, aktier ned, obligationer op. ”Sidst i det forløb” vil aktierne dog formentlig igen overtage den afkastmæssige styring.

Investeringskonsekvens: Investorerne vil formentlig tænke: Obligationer før aktier. Siden aktier før så meget andet.

2) Den bløde landing

Økonomien kører mod lavvækst. I Europa er vi der allerede. I USA er vi måske på vej derhen. Det er i hvert fald konsensus. Mere af det vi allerede ser nu?

Rentetoppen er passeret og i takt med, at inflationen kommer ned, vil renterne gøre det samme. Der er dog ikke nogen garanti for, at det sker hurtigt, og selv om utålmodige investorer ikke bliver skuffede over retningen, vil hastigheden udfordre.

Renterne er ”ret høje” og obligationer giver et meget fornuftigt afkast ved uændrede renter. Obligationer vil også i det her scenarie tilbyde et fornuftigt afkast. Ikke på grund af et stort rentefald, men på grund af kombinationen af et ”godt udgangspunkt” og et mindre rentefald.

Aktier: Prisfastsættelsen er moderat/lav i en lang række aktier udenfor de ”7+3”. Der er masser af plads til gode individuelle aktiecases, der kan stige ganske og overraskende meget, men den bløde landing fastholder investorerne i porteføljemæssig spændetrøje og stand-by. Skal, skal ikke med aktierne, er det gode spørgsmål.

Investeringskonsekvens: Investorerne vil først foretrække obligationer + udvalgte aktier; herefter flere aktier end obligationer, drevet af rentefald.

3) Mens vi venter på Godot!

2023 kan beskrives som ”mens vi venter”. Indtil videre er den større globale økonomiske afmatning, som har været ventet som konsekvens af 1) tiden efter Covid-19 stimulanserne 2) meget store rentestigninger 3) lavere kinesisk vækst, i et vist omfang udeblevet. Investorerne er i venteposition.

Økonomien har klaret sig bedre end forventet. Ved udgangen af 2023 er sandsynligheden for en yderligere vækstafmatning steget, men investorerne ved endnu ikke, hvad det hele ender med. Byder de kommende kvartaler på mere af det samme?

Investeringskonsekvens: Også i det scenarie vil investorerne formentlig synes godt om obligationer som en god del af porteføljen. Aktieafkast kan komme fra 1) Køb og salg 2) aktier som ganske enkelt er blevet for billige 3) udbyttebetalinger.

Uanset om du tror på scenarie 1, 2 eller 3, tilbyder obligationer et godt afkast. Jeg hælder aktuelt mest til 1+2 og laver en halvgardering. Jeg tror, vi får en ”vækstafklaring” i løbet af de første kvartaler 2024.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer