Spring til hovedindhold

Nordkorea bør fylde meget lidt i dine langsigtede aktieovervejelser

Nordkorea fylder meget i den daglige nyhedsformidling, men investorerne har hidtil kun i mindre omfang reageret på truslen om en eskalering af krisen på den koreanske halvø. På den ene side har det potentialet til at give en større kursrystelse. På den anden side er det dog meget lidt sandsynligt, at retorikken udvikler sig til andet end prøvesprængninger og retorik.

Den koreanske fred blev aldrig sluttet

Det er ikke nogen nyhed, at Nord/Sydkorea er uenige om næsten alt. Landene har aldrig underskrevet en officiel fredsaftale og fortidens uenighed aldrig blevet bilagt. Japan havde besat Korea frem til deres kapitulation i slutningen af 2. verdenskrig. I august 1945 invaderede Sovjetunionen fra nord og amerikanerne kom sydfra. Uoverensstemmelserne kan kort fortalt siges at være et koldt levn fra fortiden og en krig, som aldrig har fundet sin fred.

Er Nordkorea aktiemarkedets sorte svane?

Investorerne tager tingene roligt. Uenighed og ufred er ikke nogen nyhed og netop den manglende nyhedseffekt spiller naturligt en større rolle, når usikkerhedseffekten skal måles i aktie- og investeringsstørrelser. På den ene side er det foruroligende, at ufreden ligger og ulmer under overfladen og bliver til mere på et tidspunkt. På den anden side er det mindre sandsynligt, at krudttønden eksploderer. Den lille risiko med den store effekt kan være aktiemarkedets sorte svane.

Eskalerer krisen?

Der er langt fra retorik til handling. Set fra et investeringsperspektiv er der bl.a. 3 begivenheder, som kan tænkes at få en større effekt for investorerne, fordi der er tale om en eskalering af krisen, fordi den kommer uventet og en militær konfrontation vil rykke meget tættere på:

  • Kina skal meddele, at det nordkoreanske spørgsmål ikke har noget med dem at gøre på trods af grænsedragningerne, men er et uløst levn fra krisen i 1950’erne og er et modsætningsforhold mellem USA og Nordkorea alene.
  • Nordkorea skal gøre alvor af at affyre missiler som styrer mod og rammer amerikanske interesser på Guam. Et angreb på en af USA’s allierede (Sydkorea, Japan) vil have samme effekt.
  • Nordkorea skal lave en atomprøvesprængning meget tæt på grænsen til Japan eller Sydkorea.

Vækst, renter og risikopræmie

Som investor vil det være fornuftigt ikke at lade Nordkorea, Donald Trump eller andre forhindringer stjæle fokus. Den globale økonomi har det generelt godt. Aktierne er højt prissat, hvilket ikke mindst skyldes at vi befinder os i en væksttid, hvor inflationen fortsat er så tilpas langt væk fra 2,0 %, at centralbankerne fortsat trykker på den pengepolitiske speeder (Europa, ECB) og ikke træder alt for hårdt på bremsen (USA, FED). For investorerne er en høj vækst, som øger indtjeningen i virksomhederne i en lavrentetid med en lav risikopræmie et goldilock scenarie.

Lad svanen flyve

Det bedste er forbi og overstået for investorerne. Hvis de stimulanser der giver ekstra optur bliver trukket væk, vil det ikke kun fjerne brændstoffet til optursraketten, men kan også komme til at virke som om aktiebilen kører med håndbremsen trukket. Renterne kan ikke i al evighed forblive så lave som nu, men stigningerne vil ske i et adstadigt tempo, og det er aktieberoligende.

Korrektioner på 3-5 % kommer altid uventet og ubelejligt. Hvis en sådan kommer nu, kan det måske blot skyldes, at det er længe siden vi har haft den sidste. At aktierne skal falde med 20-30 % indenfor en kortere periode, som jeg har læst om, virker noget urealistisk. Som investor bør du fokusere på det mest realistiske og lade svanerne flyve deres vej.  

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer