Spring til hovedindhold

Nu kan du handle direkte på børsen i London hos Nordnet

Nordnet har nu åbnet for onlinehandel på London Stock Exchange. Se de største sektorer og selskaber her, og læs om det britiske aktiemarkeds historie og om de ligheder og forskelle, der er med den nordiske børs.

Aktiehandel på London Stock Exchange er nu muligt hos Nordnet. Som det næststørste aktiemarked i Europa er London Stock Exchange (LSE) værd at holde øje med. I dette indlæg kan du læse om det britiske aktiemarked og om de ligheder og forskelle, der er med den nordiske børs.

London Stock Exchange – 300 års historie

Britisk børshandel har sine rødder tilbage i det 17. århundrede. Det startede på Jonathan’s Coffee House som et uformelt mødested, hvor priserne på både aktier og råvarer blev noteret. Forretninger blev gjort, og værdipapirer skiftede hænder.

Aktier blev mere og mere populære, og i løbet af det 18. århundrede tiltrak de et bredere publikum. I begyndelsen af ​​1710’erne blev The South Sea Company grundlagt, som bl.a. havde monopol på slavehandelen fra Afrika til Sydamerika. Kort efter kom spanierne og briterne i krig, og The South Sea Company begyndte at handle med konvertible obligationer og statsobligationer mod det britiske finansministerium. Spekulationshysteriet tog til mod 1720, og forventningerne til selskabet var skyhøje, og aktiekursen steg. Stigende aktiekurser gav anledning til en endnu stærkere efterspørgsel, og kursen gik fra 120 pund til 1.000 pund i løbet af et par måneder.

Alle spekulationsbobler brister før eller siden, og efter sommeren 1720 faldt kursen kraftigt. En af spekulanterne, der tabte penge, var den berømte fysiker Isaac Newton, der siges at have sagt: “Jeg kunne beregne de himmelske stjerners bevægelser, men ikke menneskers vanvid.” Det var ikke første gang, spekulationerne overraskede selv den skarpsindige, og det var bestemt heller ikke sidste gang.

Europas næststørste børs

London Stock Exchange (LSE) har den næststørste markedsværdi efter Euronext på europæisk jord. Den samlede markedsværdi af LSE beløber sig til ca. 3.800 mia. USD. Til sammenligning har Nasdaq Nordic, som driver børserne i Danmark, Sverige og Finland, en samlet markedsværdi på omkring 2.500 mia. USD. Tallene er fra december 2021, og aktiemarkedet har som bekendt bevæget sig kraftigt i løbet af året. Så London er en stor og vigtig børs, men vi har også en ret stor børs her i Norden.

I alt er der omkring 2.000 børsnoterede aktier på London Stock Exchange, og der er antallet i modsætning til mange andre børser faldet en anelse de seneste år. Det er en effekt af Brexit, som har betydet, at mange virksomheder med store aktiviteter i EU har valgt at flytte deres notering fra LSE til en børs inden for EU.

Køb og sælg uden kurtage indtil 30. juni 2022. Læs mere om vores introduktionstilbud på London Stock Exchange.

Børsudvikling og virksomheder

Grafen nedenfor viser FTSE 350-indekset. Det indeholder kort sagt de 350 største virksomheder på den britiske børs, og det er disse, der er tilgængelige for handel på nordnet.dk. Et andet almindeligt indeks er FTSE 100, som måler de 100 største efter markedsværdi. Forkortelsen for indekset står for Financial Times Stock Exchange, og indekset er udviklet i samarbejde mellem den britiske avis The Financial Times og London Stock Exchange. I daglig tale plejer man at sige “Footsie”, når man henviser til det britiske aktiemarkedsindeks.

FTSE 350:

Kilde: Hargreaves Lansdown

Største sektorer og virksomheder på London Stock Exchange

Finansiering og fast ejendom er størst, hvoraf banker tegner sig for omkring 7% af det britiske aktiemarked. Den største i den sektor er investeringsbanken HSBC, som er på top 5-listen over virksomheder med den største markedsværdi. Men selve London Stock Exchange er også børsnoteret, ligesom Nasdaq i USA, og er blandt de 20 største virksomheder på børsen.

Energi er også en vigtig sektor med 11% af den samlede markedsværdi. Dette er dog meget koncentreret, hovedsageligt om olieselskaberne Shell og BP, som begge er blandt de 10 største virksomheder på London Stock Exchange. Der finder vi også svensk-britiske AstraZeneca, som er kendt for at være dobbeltnoteret på både den svenske og britiske børs, og forbrugsvaregiganten Unilever med varemærker som Ben & Jerry’s, Magnum-is, Knorr og Rexona for at nævne nogle få.

Sektorfordeling:

De 10 største virksomheder:

AktieBørsværdi i mio. GBPSektorEV/EBITKursudvikling, 1 år
Shell PLC167.668Energi9,156%
AstraZeneca PLC162.842Sundhed230,645%
BHP Group150.953Materialer8,441%
HSBC Holdings105.227Finans og ejendomme26,920%
Rio Tinto100.092Materialer4,49%
Diageo91.454Dagligvarer23,724%
GlaxoSmithKline89.627Sundhed 17,437%
Unilever88.008Dagligvarer14,9-17%
BP78.042Energi8,633%
JD Sports Fashion76.108Cyklisk forbrug109,2-19%

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-06-15 11:02

Hvordan er det med udbytteskat og dobbeltbeskatning efter Brexit?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-06-15 13:57

Hej Hanne
Udenlandske udbytter beskattes i henhold til skattesatsen i det land, hvor det udloddende selskab er hjemmehørende. Beskatningen af udbytter på værdipapirer fra Storbritannien er 0%.
Mvh
Sean

Gæst
Gæst
2022-05-30 15:47

Det har vi jo kunne på Saxo længe – dejligt det også bliver muligt her. Se nu så bare at få en GPB valuta konto på plads også, ellers kan det være lige meget.

Gæst
Gæst
2022-05-30 12:49

Helt sikkert positivt, at der endelig åbnes op for handel på LSE. Det trækker imidlertidigt i modsat retning, at der ikke samtidigt gives mulighed for også at åbne en GBP valuta-konto. Er det på trapperne, eller forsøger Nordnet at vinde på både gyngerne og karusellerne 😉 ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-30 13:29

Hej Lars.
Dejligt, at du synes det er godt vi har åbnet for onlinehandel i UK. Vores første prioritet er at åbne for onlinehandel i flere lande, så der er flere muligheder for vores investorer.

I løbet af næste år vil der sikkert komme endnu flere markeder online.

Valutakonto til GBP bliver derfor ikke muligt i denne omgang, men om det kommer på sigt, hvis interessen bliver stor kan ikke udelukkes.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-30 15:32

Hej Brian, tak for at du har taget tid til at følge op. I mine øjne begrænser I jo mulighederne for, at handel på LSE bliver en success, når man ikke kan separere timing af handel og valutaveksling. Eftersom I har DKK, EUR, CAD, NOK, SEK, USD valutakonti, skulle man tro det ville være enkelt at tilføje GBP. Så umiddelbart virker det ikke helt logisk, at I vælger ikke at gøre det allerede nu. Jeg tror, det ville være en win-win.