Spring til hovedindhold

Ny FED chef er en pengepolitisk arbejdsminister

Nomineringen af Janet Yellen som ny centralbankchef i USA er omtrent ligeså lidt overraskende, som det politiske kaos i USA. Efter en pengepolitiske due kommer endnu en af slagsen. Nedlukningen i USA og den fortsatte frygt for at arbejdsmarkedet heler i langsommere end ønsket tempo, holder renterne fortsat lave. 2014 er for nærværende det bedste bud på en begyndende og langsom afvikling af de månedlige støtteopkøb.

FED minutes tyder på eftertænksomhed

Offentliggørelsen af ”FED minutes” viste, at afgørelsen om hvorvidt pengepolitikken fortsat skulle være stå på ”fuld stimulans”, var relativ snæver. På den anden side er det ikke et 50/50 spil der handler om, at hvis vægten er i balancen, kan det tippe til hvad side det skal være. Efter 5 år med en betydelig ”underbeskæftigelse”, vil centralbankmedlemmerne trods alt være 100 % sikre på at økonomien kan klare sig selv, før de træffer en beslutning. I andre sammenhæng kan 51/49 være et flertal. I denne sammenhæng skal man nok være 70/30 overbeviste, før der trykkes på knappen.

FED frygtede politisk kaos

I sidste ende var det givetvis frygten for en gentagelse af 2011 med politisk kaos om gældsloftet, som endte med at gøre udslaget for FED medlemmerne. Og som vi ved nu, har politikerne ikke ”svigtet denne tillid” 10 dage inde i nedlukningen.

Yellen fokuserer på beskæftigelsen

Bernanke overraskede mange med at hive et af de ”gamle” nøgletal frem som alibi for at fastholde stimulanserne: Den gennemsnitlige tid en arbejdsløs havde været netop arbejdsløs. Yellen ligger på linie med Bernanke. Forbedringen i beskæftigelsen og dermed også i den gennemsnitlige arbejdsløshedstid, vil ske gradvist over tid og derfor har FED fortsat ikke noget hastværk.

Pengepolisk aftrapning starter i 2014

Det næste FED møde bliver 29-30./oktober. Her er en ”tapering” usandsynlig. På samme måde i december. Det mest sandsynlige er at Bernanke vil overlade det til Yellen at vurdere i 2014 efter sin officielle indsættelse i januar, hvornår pengepolitikken skal begynde sin stramning. Hun kigger ligesom sin forgænger mere på beskæftigelsen og underkomponenterne end markedsforventningerne har signaleret.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer