Spring til hovedindhold

Nyhedsrisiko

Dette indlæg er markedsføring.

En ofte undervurderet, men reel, risiko i de finansielle markeder er det, der kan beskrives som ”nyhedsrisiko” eller risikoen ved ”breaking news”.

Den massive dækning af de finansielle markeder giver ofte anledning til dommedagslignende overskrifter, og udgør en risiko for, at vi som investorer handler irrationelt. Dermed kommer vi til at fravige vores strategi og potentielt hæmme de langsigtede afkastmuligheder.

Potentielle problemer venter altid i horisonten

Der vil altid eksistere en grund til ikke at foretage nye investeringer eller sælge ud af de eksisterende værdipapirer. Det siges, at kontinuerligt stigende aktivpriser, såkaldte bullmarkeder, ”climb a wall of worry”, da der altid er potentielle og reelle problemer i de finansielle markeder. Det eneste der skifter, er de aktuelle trusselstemaer – og sådan er det år efter år efter år.

Et godt eksempel er den langstrakte opmærksomhed omkring problemerne i Grækenland i sommeren 2015, men går vi bare et halvt år tilbage til starten af 2015, var investorernes øjne rettet mod den amerikanske centralbank, og en kommende rentestigning. Så overtog Grækenland fuldstændigt scenen i juni efter, at der blev sået tvivl om, hvorvidt landet kunne betale afdragene på sin gæld. Dernæst tog Kina en del af opmærksomheden, da de kinesiske markeder faldt voldsomt. Nu, to år efter, er vi i skrivende stund tilbage til FED igen og rentestigningsscenariet samt de tilbagevendende dommedagsprofetier.

Selvom vi ikke arbejder med forudsigelser, vil vi gerne forudsige, at nyhederne fortsat vil være mere eller mindre fokuserede på problemer og bekymringer, der med rette eller urette kan spænde ben for investeringslysten og udfordre investorernes evne til at holde fast i deres strategier.

Velkommen på forsiden

Herunder ses en graf for det fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks fra starten af juni 2015, hvor Grækenland for alvor begyndte at fylde i medierne igen og frem til midten af juli 2015, hvor der kom en foreløbig løsning (klik for større billede):

Som det fremgår af grafen, er nyhedsstrømmen massiv og meget svær at navigere i, når vi som investorer skal træffe vores investeringsbeslutninger. Selv hvis vi som investorer kendte en nyhed på forhånd og kunne investere inden børsen åbnede, ville vi stadig have en kolossal udfordring: For at være garanteret profit, ville vi på forhånd skulle kunne forudsige, hvordan alle andre markedsaktører ville reagere, når børsen åbnede. Grafen viser med al tydelighed, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem den positive eller negative vinkel, nyhedsstrømmen har, og i hvilken retning markedet efterfølgende bevæger sig.

Risikoen øges, når man ikke følger en fastlagt strategi

Solgte man sine aktier på baggrund af for eksempel nyhedsformidlingen af Grækenlandskrisen, og de forventede følgeeffekter heraf i de finansielle markeder, ville man have foretaget et aktivt valg. Dermed kunne man få ro i sindet. Til gengæld ville man stå over for et nyt valg: Hvornår skal der købes igen? Kender man ikke på forhånd kriterierne herfor, så er det formentlig bare et spørgsmål om tid, før markedet vinder over én. Eller med Warren Buffetts berømte ord: “Risk comes from not knowing what you are doing”.

Tilbage til grafen. Først efter markedet er steget markant fra bunden i starten af juli, kommer der igen positive nyheder; Nu skal aktierne stige endnu mere, siges det! Hvad gør man i det tilfælde som investor? Køber massivt op nu eller venter lidt mere? Måske markedet falder tilbage igen? Man er fortabt uden en klar strategi.

Ting som kursudviklingen på aktiemarkederne og geopolitiske begivenheder kan vi ikke kontrollere. Tilgengæld har vi kontrol over vores investeringsstrategi og dermed aktivallokering, samt opsparings- og investeringsrate. Fokusér på det du kan kontrollere og lad resten være.

*****

I Falcon Invest arbejder vi med momentumbaserede investeringer. Vores investeringsstrategier følger hverken nyhederne eller læser avis – og heldigvis for det. Læs mere om os og momentum på vores hjemmeside: www.falconinvest.dk

Deltag i vores Facebook julekalender i december og vind en præmie til en værdi af kr. 5.000,-. Klik her for at deltage.

Disclaimer: Nærværende artikels oplysninger er udarbejdet til brug for orientering, ligesom oplysningerne ikke kan betragtes som anbefalinger eller rådgivning af finansiel, juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Der tages forbehold for eventuelle fejl.

René EngellPartner
Porteføljemanager i Falcon Fondsmæglerselskab A/S

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer