Spring til hovedindhold

Her er 9 nytårsforsætter for 2023

Vi har spurgt 9 personer om deres investeringsmæssige nytårsforsæt. Alle nogen, du har mødt på Nordnets kanaler igennem året. Se, hvad de har sat som mål for 2023.

Vi har spurgt 9 personer om deres investeringsmæssige nytårsforsæt for 2023. Alle nogen, du har mødt på Nordnets kanaler igennem året. Se, hvad AI Alpha Lab, Thorleif Jackson, MW Compounders, Brian Buus Madsen, Budgetnørden, Daniels Pengetips, Sarah Ophelia Møss, Bodil Gantzel og Lau Svenssen har som mål for det nye investeringsår.

AI Alpha Lab: Følg AI-model måned efter måned

Mikkel Brichthor Petersen er CIO i AI Alpha Lab, som laver AI-baserede investeringsporteføljer. Mikkel har i løbet af 2022 skrevet en række meget populære indlæg om netop AI-modellen og de aktier, den udvælger hver måned.

Mit nytårsforsæt for 2023 er at gøre præcis, som jeg gjorde i år.

Det lyder måske en anelse kedeligt, men i min verden er en absolut forudsætning for at lave gode investeringsafkast, at man først dokumenterer og validerer en investeringsmodel og derefter følger den systematisk måned efter måned.

I AI Alpha Lab har vi introduceret ny teknologi til investeringsverdenen. En teknologi, som bygger på videnskabelige principper fra fysikkens verden kombineret med computerkraft og gennemtestet investeringsmetodik. Vores AI-model har siden sin start i 2020 leveret signifikant højere afkast end det generelle aktiemarked. I gennemsnit mere end 50% over de tre år på vores respektive aktieporteføljer. Disse afkast er KUN mulige, hvis man systematisk stoler på sin model måned efter måned.

Der findes ikke gode eller dårlige investeringer! Følger man sin investeringsmodel, er alle investeringer gode – uanset udfald. Derfor vil jeg i 2023 fortsætte med at følge vores AI-model måned efter måned.

Bodil Gantzel: Kom ind i kampen – det er aldrig for sent

Bodil Gantzel er vært på Millionærklubben og var en af talerne på vores arrangement under Investorugen i december 2022.

Indrømmet, 2022 har været et rædderligt investeringsår. I hvert fald for mig, der nærmest dag for dag har set pensionsformuen svinde ind. Og det er aldrig sjovt at være vidne til, men læringsmæssigt en udmærket påmindelse om finansmarkedernes dynamik.

Trods årets knaldrøde afkasttal er der dog stadig ingen vej udenom. Aktiemarkedet er nemlig én af de mest geniale ‘opfindelser’. Det er ‘maskinen’, der allokerer likviditet hen, hvor den kan få lov at arbejde. Fra dem, der har pengene, til dem, der har idéerne. Forhåbentlig til stor gavn for begge parter. Den mulighed bør ingen – i mine øjne – gå glip af.

Mit nytårsforsæt for 2023 bliver således en fortsættelse fra i år. Det handler nemlig om at sætte investering endnu mere på dagsordenen og afmystificere dét at være investor. At debattere og diskutere investeringsmetoder og strategier, tendenser og forventninger, og ikke mindst at gøre det klart for alle, at det ikke er raketvidenskab at investere i aktier. Det er faktisk både enkelt, sjovt og – i mine øjne – mentalt berigende. Og ja, du skal selvfølgelig både være villig og have råd til at løbe en risiko. Men er du det, så kom ind i kampen, giv det et skud, vær med til festen. Jeg garanterer, at du bliver rigere. Om ikke på kroner og øre så i hvert fald på erfaringer og forståelse af både verden og dig selv.

Thorleif Jackson: Hold kursen i stormen

Thorleif Jackson er direktør og porteføljeforvalter i investeringsselskabet Jackson FamilieInvest. Siden 2005 har han blogget for Nordnet, hvor han skriver analyser af brancher og selskaber og deler udviklingen i sine populære modelporteføljer.

Aktieåret 2022 blev torpederet af en række ulykker som Ruslands invasion af Ukraine, højeste inflation i 40 år, kraftigt stigende renter, faldende boligpriser og en truende recession. Det føles unægtelig som en historisk storm.

2023 vil formentlig også byde på uforudsete ulykker og katastrofer, men det betyder ikke nødvendigvis, at aktiemarkedet kommer til at falde.

Næsten hvert eneste år rammes verden nemlig at begivenheder, der i realtid føles som den værste krise i mands minde! Alligevel stiger aktiemarkedet altid mod nye højder drevet af en forunderlig underliggende vækst skabt af milliardvis af mennesker, der hver dag går på arbejde og skaber værdier for deres arbejdsgivere.

Mit nytårsforsæt er at holde kursen i stormen. Jeg tørrer panden, retter ryggen og fæstner blikket på horisonten og nye landvindinger.

På aktiemarkedet belønnes de tålmodige, mens de utålmodige igen og igen bliver snydt af markedets bølgeskvulp.

Budgetnørden: Øg faste månedlige investeringer

Elizabeth Frank Nebelong deler ud af viden og erfaring om privatøkonomi på sin Instagram-profil Budgetnørden. Her hjælper hun blandt andet sine følgere med at komme i gang med at investere – også i samarbejde med Nordnet i 2022.

Når der skal sættes nye mål for det kommende år, er det oplagt at se tilbage på det år, der er gået, og reflektere over det. 2022 blev på mange måder SLET ikke, som jeg havde planlagt det – både pga. situationen rundt omkring i verden, som har haft en meget direkte indvirkning på vores allesammens økonomi, men også fordi 2022 blev året, hvor jeg købte og solgte en lejlighed privat samt investerede direkte i en mindre virksomhed, som jeg nu driver i fællesskab med fire andre.

Jeg har efterhånden erfaret, at det ikke er muligt at forudse fremtiden, men jeg håber dog alligevel, at jeg i 2023 kan øge mine faste månedlige investeringer igen. Både i frie midler og pensionsmidler, da jeg efter nogle år på barsel og som ny iværksætter har lidt, jeg gerne vil indhente her. Det kommer helt konkret til at se sådan her ud:

  • Mit mål for pension er at fylde min aldersopsparing op og løbende overføre 10% af min løn til min ratepension hos Nordnet, hvor jeg investerer den i Nordnet One Offensiv.
  • Mit mål for frie midler er at investere minimum 50.000 kr. igennem min Månedsopsparing.
  • Jeg har desuden en ambition om at få ryddet lidt op i min portefølje her på mit 6. år som investor, hvor jeg har gjort mig endnu flere erfaringer og hviler endnu mere i min strategi.

Foto: Sara Kobayashi

MW Compounders: At have lidt af hvert

Dan Wejse er partner og Portfolio Manager i investeringsforeningen MW Compounders. Gennem året har han delt ud af sin viden om blandt andet compounder-aktier og porteføljeopbygning på Nordnets blog.

2022 blev året, hvor jeg solgte min sidste enkeltaktie. Fremadrettet kommer jeg kun til at købe investeringsbeviser i MW Compounders. Den afgørende investeringsbeslutning i 2023 bliver derfor, om jeg skal købe for flere penge.

Desværre er min evne til at forudsige, hvad der sker på markedet i 2023 ret lav. Heldigvis viser historikken, at man som investor er godt tjent med at købe aktier løbende. Nogle gange får man købt på et rigtigt godt tidspunkt, mens man andre gange får købt lidt dårligt. Men samlet vil man have fået et godt afkast.

Min plan er derfor at købe for lidt mere, også i 2023.

Nu har jeg den fordel, at jeg også er porteføljeforvalter for MW Compounders. Så jeg har god indflydelse på, hvilke aktier, vi køber. Mit forsæt er her at fortsætte med at have lidt af hvert i porteføljen, så der både er noget til et godt og et dårligt aktiemarked.

Hvorfor det giver mening, kommer jeg til at skrive et blogindlæg om i januar hos Nordnet. Og ellers vil jeg gøre alt for at sikre, at vores fond også i 2023 gør det bedre end markedet.

Daniels Pengetips: Økonomisk balance i det nye år

Daniels Pengetips er en af landets mest populære Youtubere inden for investering og finansiel frihed og har i årets løb også lavet sponserede videoer for os om Nordnets platform og muligheder.

Jeg bruger ikke selv nytårsforsæt. Til gengæld reflekterer jeg over mine handlinger, mål, milepæle og ønsker i mit liv samt hvordan, at min økonomi spiller ind og bedst muligt understøtter. Det gør jeg hele året og ikke kun til nytår.

Mine prioriteter for 2023 er at skabe god likviditet i både min privatøkonomi og mine virksomheder, så jeg er godt rustet til hvad end, der måtte komme vores vej. Derfor har jeg haft fokus på at gennemgå mine omkostninger og budgettere for 2023, øge mine krav til kontante buffere forbeholdt uforudsete udgifter og fokusere på, hvilke tiltag og værdiskabende aktiviteter der kan øge min omsætning. Derudover begynder jeg også at kigge hen mod et kommende boligkøb inden for de næste par år.

Helt konkret er mine private økonomiske målsætninger for 2023 at:

  1. min nødreserve altid er på mindst 50.000 kr.
  2. have en fast månedlig overførsel på 8.000 kr. til boligopsparing
  3. have en fast månedlig overførsel til investeringskonto på mindst 500 kr.

Brian Buus Madsen: Hold fast i strategien, og tilføj lidt nyt krydderi

Brian Buus Madsen er chef for Business Management i Nordnet og deler flittigt ud af sine 24 års erfaring med aktie- og obligtaionshandel gennem sine mange artikler på Nordnets blog.

Mit investeringsmæssige nytårsforsæt bliver i høj grad at følge den samme langsigtede plan, som jeg har haft de seneste år. Jeg synes, stabilitet er vigtigt, og jeg vil derfor holde mig til min langsigtede plan.

Den består nemlig først og fremmest i at investere i indeks. Særligt for min pension skal det være billige indeksfonde, der fylder det meste. Når det kommer til mine øvrige investeringer, skal billige indeks også fylde en del, men der skal også være plads til andet. Jeg skal blandt andet have 20% i stabile langsigtede enkeltaktier.

Jeg har skrevet en del om obligationer i år, og jeg skal også fortsat have dem i min portefølje via ETF’er og danske investeringsforeninger. Hertil kommer, at jeg tror på en positiv udvikling i Kina og derfor også har planer om at krydre min portefølje med lidt kinesiske aktier.

Sarah Ophelia Møss: Dansk, udenlandsk og både aktiv og passiv forvaltning

Sarah Ophelia Møss arbejder med investeringskommunikation hos C WorldWide og har i årets løb medvirket på Nordnets blog med videoer om, hvordan man kommer i gang med at investere.

Med oktober måneds overgang fra det selvstændige livs ustabile lønindtægter til fast stilling hos en dansk kapitalforvalter har mine muligheder ændret sig. Fremover er der plads til både fortsat at kaste penge ned i gabet på min glubske herskabslejlighed i Kbh, indbetale penge på en månedlig investeringsopsparing samt indbetale til pension.

Min månedsopsparing er, så længe jeg opererer uden køkken på matriklen, “kun” på 1.500 kroner. Jeg indbetaler for andet år til en aldersopsparing, og årets store ændring for mig er faste indbetalinger til en splinterny ratepension på 6% af min løn (+12% fra arbejdsgiver).

Alle mine samlede investeringer fordeles stort set efter samme formel: det danske indeks OMXC25 (Xact ETF på pension og Sparinvest på månedsopsparing), aktiv forvaltet global fond (C WorldWide Stabile Aktier), aktivt forvaltet nichefond (Indien fra C WorldWide), bæredygtig fond (Proethos), balanceret fond (Optimal Invest). Således lidt dansk, globalt, eventyr, bæredygtigt, obligationer samt både aktiv og passiv forvaltning. Diversificering FTW 🙂

Mit nytårsforsæt er at:

1) øge månedsopsparing fra 1.500 til 5.000 kr.
2) øge min andel af indbetalinger til ratepension via løn
3) sørge for at fordelingen opdateres senest februar 2023.

Lau Svenssen: Kort sigtbarhed fremad

Lau Svenssen er kommentator hos EuroInvestor og chefanalytiker i firmaet Svenssen & Tudborg. Og så er han en af de medvirkende i Nordnets webfilm, Jagten på den gode investering, der havde præmiere i 2022.

Udfordringerne står nærmest i kø her ved årsskiftet. Der er tale om et sammenstød af en række kræfter i form af reale begivenhedsforløb, politiske beslutningers konsekvenser og økonomiske udsving. Kernepunktet i 2023 ser ud til at blive: Hvordan slutter krigen i Ukraine?

Vestlandene kan ikke acceptere en russisk erobring af Ukraine. For at sikre et udfald med neutralisering af de nye russiske erobringer kræves stadig større indsats og klar opbakning. Putin-styret kan blive væltet som konsekvens. Verden vil blive forandret, når Rusland ikke længere udgør en alvorlig trussel.

Aktierne vil formentlig først få en nedtur fulgt af et fredsopsving. Opgaven er at operere i hård modvind indledningsvist, fulgt af et relief rally, når der er sikret en holdbar og varig fredsaftale. For mit vedkommende gælder det om at navigere bedst muligt i lyset af et sådant sandsynligt forløb. Det faktiske udfald kan dog blive anderledes, så det er vigtigt at være forandringsparat. Der er kort sigtbarhed fremad.

I praksis gælder det om at håndtere rederiaktierne godt efter den store optur i 2022. De er nået frem til Grådighedsfasen med behov for Take Profit-beslutninger. Hvor højt op kan de stige? Pengene skal så placeres nye steder med større upside. Temaet i 2023 må blive konjunkturopsving efter tre spildte år med corona-nedlukninger og krig i Ukraine. Højere inflation er kommet for at blive. Formentlig er Ny Normal 4-5% i EU. Renterne vil derfor stige væsentligt og dæmpe et økonomisk opsving.

I vores firma Svenssen & Tudborg udvider vi nu med et modul for modelporteføljer beregnet til aktiesparekontoen. Det begrænsede beløb skal efter min opfattelse håndteres dynamisk ved en mere kortsigtet adfærd end vores fire basisporteføljer. Mit vigtigste forsæt er at klare denne nye opgave.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-12-29 13:26

Kære Nordnet.
Mange tak for det meget lærerige indlæg fra så forskellige personer. Det er blevet læst med stor interesse af en gammel mand som mig 🙂
I øvrigt tak for de’ gode artikler gennem hele 2022.
Vil ønske jer alle på Nordnet et rigtig godt nytår, med godt vind i det uforudsigelige 2023.

De bedste Hilsner: Niels.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-30 13:02

Hej Niels
Mange tak for din kommentar. Vi er glade for at høre, at du kunne lide indlægget og har fulgt med på vores blog i løbet af året.
Rigtig godt nytår!