Spring til hovedindhold

OPEC-møde: Næppe olieaktiernes redningsmand

I morgen mødes OPEC i Wien for at beslutte om produktionsloftet skal ændres. Det mest sandsynlige er, at OPEC beslutter at fastholde den nuværende produktion. En evt. ændret strategi vil være et brud med det som har ligget i ånden og blev fastslået ved det seneste møde i efteråret:

 • OPEC opfatter aktuelt fortsat det bedste modsvar til primært den amerikanske skifergas til at være at producere mere snarere end at producere mindre. Ideen er at lavere priser vil gøre mere ondt i USA end inden for OPEC som generelt antages at have lavere produktionsomkostninger.
 • OPEC vil være bange for at hvis de eventuelt skulle reducere produktionsloftet, vil det blive opfattet som en åbning til amerikanerne, som vil erobre den ledige produktions- og salgskapacitet. Lavere produktion vil på en måde være at spille skifergas unødigt god.
 • En del af skifergas boomet i USA har kunne lade sig gøre på grund af kombinationen af høje oliepriser og et meget lavt renteniveau. En lav finansieringomkostning og en stor udlånsvillighed, har været en god amerikansk cocktail. Verden har passeret rentebunden og derfor vil det i fremtiden, kan være OPECs tanke, dyrere og sværere at finansiere nye skifergasinvesteringer. Med mindre priser på olie stiger markant, og det vil OPEC næppe være kede af.
 • Irans olieproduktion er fortsat under indflydelse af sanktioner. Hvis de bliver ophævet (atomaftale), vil det medføre et krav om en større iransk andel af kvoterne. Hvis produktionsloftet sænkes nu, vil andre producenter skulle sænke deres produktion ganske meget. En række lande har olien som den primære indtægtskilde, og derfor vil det økonomisk være smerteligt at gøre.
 • Selv om oliepriserne er steget med mere end 40 % fra de laveste priser, ligger de fremdeles ca. 10 % under det niveau som var gældende ved seneste OPEC møde i slutningen af november. OPEC betragter derfor fortsat de nuværende oliepriser som lave.

Er ”70 det nye 105”?

Efter min opfattelse er det ikke tid til at øge din investering i olieaktier, massivt. Jeg deler opfattelsen af at ”70 er det nye 105”; i det mindste i en overgangsperiode. 70 USD/tønde som lokalt ”toppunkt”, vil gøre det relativ vanskeligere at tjene de større penge i en olieindustri, hvor selskabernes udmeldinger om lavere investering som en konsekvens af faldende indtjeningsevne ved lavere priser, skal tages bogstaveligt.

Flere olieaktier kræver prisstigninger

Eventuelt flere olieaktier i dit depot, skal have olieprisen som alibi. Forventer du markante olieprisstigninger, forholder sagen sig naturligvis helt anderledes, og du vil på nuværende tidspunkt kunne gøre meget fornuftige langsigtede køb inden for ”værdikæden”:

 • Skifergasproducenter
 • Underleverandører til olieindustrien, herunder boregigge, etc
 • Selskaber med en relativ stor følsomhed over for Upstream (olieudvinding); eksempelvis Statoil.

Lave afkast i olieaktier i lavpris scenario

Hvis det går, som jeg antager, at olieprisen det/de kommende 1-2 år har fundet sig et nyt leje, vil afkastet i olieaktier primært komme fra:

 • Udbytter (fra større integrerede selskaber snarere end fra underleverandører, som allerede nu er hårdt pressede af de lavere priser).
 • Nøgletalstilpasning (selskaber som hurtigere end andre og hurtigere end investorerne og analytikerne har opfattelsen af, kan tilpasse sig og tjene penge i et ”lavere-olie-pris-scenario”
 • Selv om oliepriserne skulle have fundet sig et nyt og lavere leje, vil der fra tid til anden være prisudsving af større eller mindre kaliber, som kan påvirke forventningsdannelsen. Der kan altså, selv i en mindre attraktiv sektor, opstå interessante investeringslommer.

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-06-08 15:26

Hej Per Mit spørgsmål relaterer sig ikke til dit blogindlæg her, men håber alt andet lige, at du stadig vil svare på det. I dit foredrag på investordagen siger du bl.a. Danmarks, Sveriges og Tysklands udenlandshandel svarer til over 50%, hvorfor disse landes markeder har nyt godt af den stigende dollar. Jeg har overvejet meget at gå ind i det spanske aktiemarked, men da jeg (modsat dig :-)) forventer et fald i USD, kunne jeg godt tænke mig at vide hvor stor en del af Spaniens handel, der er udenlandshandel. Ved du det? Og hvor stor er den ift. andre… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-06-09 07:27

Hej Søren Tak for spm. Her er lidt svar: Mine tanker og teser om de risici som præger aktiemarkederne kan ses eller genses her fra DAF messen i Århus. Desværre er der ikke billede, men kun lyd på: http://www.shareholders.dk/kampagne/InvestorDagen-Aarhus-2015-webtv/Nordnet Nordnetkunder kunne allerede den 22/5 se hvorfor jeg forventede den markedssvaghed, som nu er indtruffet. Markedssvagheden kommer for mig helt naturligt. Ikke på grund af USD svækkelse, men på kombinationen af • Opturstræthed • Investorer urealistiske om afkast • USD svækkelse • Stigende renter • Grexit risiko Du/I kan se eller gense indlægget her: https://www.nordnet.dk/blog/afkastloes-aktiesommer-eller-det-som-er-vaerre/22/05/2015/ Lidt tal om udenrigshandel i Sydeuropa:… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-06-08 10:24

Olieaktier er vel også lidt en forsikring mod geopolitiske kaotiske tilstande. Hvis 70 dollar ligner et marked i nogenlunde balance, hvad kan der så ikke ske, hvis et eller andet i Mellemøsten går amok. Når hele byer i Irak kan falde til isis, tyder på svag statsfølelse. Og hvem ved om fx saudi Arabien vil kunne holde hvis der kom pres på. Der er tilsyneladende mange sunnier som synes isis er super. Ja selv i dk er isis den kraft, som siden den spanske borgerkrig har fået flest fra dk til at gå i krig. Isis må have stor appel… Læs mere