Spring til hovedindhold

Pas din økonomi som din køkkenhave

Af Ann Lehmann Erichsen, selvstændig forbrugerøkonom, cand.jur.

Et nyt år er lige om hjørnet. Selvom du måske hørt det før, siger jeg det igen – brug den triste lange januar måned uden fest og farver, til at fjerne ukrudt fra din privatøkonomi. Lov mig, at hive alt ukrudtet op med rod.

Hvad er privatøkonomisk ukrudt? Ukrudt i privatøkonomien er uønskede udgifter og gebyrer, udgifter der vokser for stærkt og pensioner og opsparinger, der er investeret forkert – elementer der suger saft og kraft ud af din økonomi, og giver færre penge til dig selv.

Når du ser på dine investeringer, kan du begynde med at hive din seneste årlige opgørelse frem, der giver et overblik over dine årlige investeringsomkostninger. Gennemgå den, og find ud af, hvad du betaler, og vurder, om du synes, at du får nok for pengene.

Er du en gør-det-selv-investor, bør du tjekke, om dine depoter ligger i den rette bank eller på den rette handelsplatform. Kan du med fordel flytte dine investeringer til et andet sted med lavere omkostninger? Altså en lavere pris? Hvis svaret er ja, hvad stopper dig så fra at gå videre med det?

Er du investeringskunde i banken med en underskrevet rådgivningsaftale, er det nu, at du fisker aftalen frem, og læser den igennem. Passer den stadig til dine behov, eller skal den laves om? Det kan jo være, at du godt selv kan, og dermed ikke længere behøver at betale for investeringsrådgiverens hjælp.

Når du er færdig med tjekket af investeringsaftaler og de tilknyttede omkostninger, skylder du også dig selv at se nærmere på, hvad du har investeret i. Er det stadigvæk de rette aktier eller fonde? Er din spredning god nok, eller er du alt for forelsket i danske papirer?

Bæredygtige investeringer fylder mere og mere hos mange investorer. Men hvad siger du selv til dem?

Du er ikke færdig endnu. Giv også din pension et eftersyn. Du begynder på www.pensionsinfo.dk, hvor du kan se alle dine pensionsopsparinger, og får dermed et overblik forærende. Derefter tjekker du hver eneste af dine pensionsaftaler. Mange pensioner kan du ikke flytte. Det skal dog ikke hindre dig i at kontakte pensionsselskabet og forhøre dig om, hvordan dine pensionskroner er investeret, og hvilke investeringsmæssige valgmuligheder du har hos dem. Hvis du gør det, kan du samtidig få set på, om de forsikringer der knytter sig til din ordning, ser rigtige ud eller skal justeres.*

Har du eksempelvis en pensionsordning, som du selv har oprettet som et supplement til din arbejdsmarkedspension, kan du se på dens investeringsomkostninger og vurdere, om du kan få et bedre udbytte og lavere omkostninger ved at investere i andre fonde og papirer. Endelig kan du overveje, om pensionen står det rette sted, eller om den skal flyttes til en investeringsplatform med lavere omkostninger.

Har du mindre klatpensioner, skal du også overveje at samle dem. Husk dog at tjekke, om du mister rettigheder ved det. Det kan du nemt få oplyst hos både det afgivende og modtagende pensionsselskab, bank eller investeringsplatform.

Investering og pension er to store og tunge emner i din privatøkonomi. Når du har ’luget ukrudt’ der, kan du se frem til at høste frugterne af din indsats hvert år fremover. Og om nogle år vil du kunne klappe dig selv på skulderen, for den ”økonomiske ukrudtsfjerning” som du skal i gang med nu, vil give dig dit livs højeste timeløn.

Rigtig god fornøjelse.

* Bemærk, Nordnet ikke har et samarbejde med pensionsinfo. Har du pension hos Nordnet, vil den derfor ikke fremgå deraf.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer