Spring til hovedindhold

Ruslands invasion og de finansielle markeder

Ruslands invasion af Ukraine har allerede haft stor indvirkning på råvarepriser og globale finansielle aktiver. Flere investorer har allerede spurgt mig, hvordan vi håndterer krisen i min hedgefond, Atlas Global Macro.

Den geopolitiske krise mellem Ukraine og Rusland er eskaleret betydeligt over den seneste uges tid, og er ind til videre kulmineret i angrebet på Ukraine. Situationen har nu indvirkning ikke blot på russiske aktier og internationale råvarepriser, men også på prissætningen af globale finansielle aktiver. Derudover har flere investorer i min hedgefond Atlas Global Macro (med god grund) spurgt ind til, hvorledes vi håndterer denne krise fra et investeringsmæssigt synspunkt.

Et nyt Afghanistan?

Vi har på vores investor-webinarer diskuteret forskellige udfald af krisen, disses respektive sandsynligheder, samt mulige markedsreaktioner (se nedenstående grafik). Indtil i dag lignede det, med Ruslands anerkendelse af Donetsk og Luhansk som uafhængige områder, samt efterfølgende militært indtog i disse regioner, at konflikten kunne ende med figurens Scenarie 4: ”Limited Incursion Into Donbas”. Efter dagens eskalation tyder det mere på, at konflikten ender med et af figurens tre første scenarier. Af disse hælder vi til det tredje, ”Georgien-scenariet”. Det scenarie ligner initielt en fuld invasion, men ender med, at Rusland annekterer en mindre del af Ukraine. Vi tror ikke, at Rusland med succes kan opretholde en langvarig besættelse af hele Ukraine – det vil risikere at udvikle sig til et nyt ’Afghanistan’ for dem.

Kilde: Alpine Macro

Markedsreaktionen på aktiemarkederne her til morgen er meget negativ – i særdeleshed i Rusland, men også globalt. Som almindelig investor bør man huske, at militære/geopolitiske hændelser som regel kun har begrænset og kortvarig effekt på de finansielle markeder. Nedenstående tabel viser 24 sådanne hændelser siden 2. Verdenskrig. Det gennemsnitlige fald på amerikanske aktier er 5,5%, som i øvrigt er genvundet 52 dage efter, at krisen indtræffer.

Kilde: CFRA sector watch

Stramme råvarer

Vi har længe pointeret, at de globale råvaremarkeder er yderst stramme. Rusland er en af verdens største råvarerproducenter, og den aktuelle krise kan på kort sigt skabe ustabilitet omkring deres leverancer, hvilket har sendt råvarerpriserne markant op her til morgen: Gasprisen i Europa er steget med 41%, mens olieprisen er steget med mere end 8% til $105 pr. tønde. I Atlas Global Macro har vi betydelige investeringer  både direkte i olie, samt i en bred vifte af diverse råvareselskaber. Der er fortsat enormt god værdi i hele råvarehistorien. Verden skriger på energi og metaller, som bl.a. Rusland har til overflod. Kortsigtede forstyrrelser i leverancerne fra Rusland vil blot betyde højere priser, hvilket vil afspejle sig i indtjeningen for råvareselskaberne.

Så er der de russiske aktier, som vi også er investeret i. De er faldet kraftigt i dag, og det må forventes, at den næste runde sanktioner fra Vestens side bliver markant hårdere end den første pakke, der allerede er meldt ud. De vil, i et eller andet omfang, påvirke den russiske økonomi, som dog i dag er mindre sårbar over for eksterne chok end i 2014 (lav gæld i udenlandske valuta, enorme valutareserver etc.).

Vores beslutning om at være investeret i russiske aktier – og at fastholde denne position – er på ingen måde en blåstempling af, hvad Putin har gang i. Vi mener dog ikke at det er optimalt at sælge aktierne i forbindelse med det igangværende brandudsalg fra de vestlige investorer, og ved tidligere konflikter er aktierne efter kraftige initiale fald hurtigt steget igen.

War Premium i Rusland

Da Rusland annekterede Krim-halvøen i februar 2014 steg det såkaldte ”War Premium” på russiske aktier til 25% (vi beregner denne risikopræmie som afvigelsen mellem markedsprisen på MSCI Russia og den kurs, indekset normalt ville handle til set ift. prisen på råolie). Annekteringen medførte en række sanktioner fra Vesten, men trods dette var det russiske ’War Premium’ allerede (stort set) forsvundet i slutningen af juni 2014.  Efter den seneste uges kursfald handler MSCI Russia nu med et massivt ’War Premium’ på 55% ift. olieprisen. Implikationen af dette er samtidig, at russiske aktier har hele 130% upside, såfremt den geopolitiske krise løses, og aktiemarkedet igen handler på linje med olieprisen. Samtidig er dividend yield pt. 20% om året.

Vores forventning er, at vi vil se et V-formet bounce back på aktiemarkedet, når røgen har lagt sig. Og så håber vi – hvad vigtigere er -, at flest mulige menneskeliv vil blive skånet, mens konflikten udspiller sig.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Mere om Rusland set med investorernes briller
Rusland angriber Ukraine – hvad skal du tænker over som investor
Investeringspodcasten afsnit 106: Russisk roulette og Putins geopolitik
Sådan påvirkes værdipapirhandel i Nordnet af situationen i Ukraine

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-02-26 06:30

Der er flere banker inklusiv Saxo som har lukket for handel med Russiske aktier inklusiv Rusland ETFen RSX. Hvorfor gør de det og har du samme “problem” i Atlas Macro ?

Gæst
Gæst
2022-02-25 17:55

Der er altid steder at tjene penge i markederne, så hvorfor investere i og støtte russiske aktier og dermed Putin?