Spring til hovedindhold

Rusland angriber Ukraine – hvad skal du tænke over som investor?

Rusland har angrebet Ukraine, og situationen ændrer sig hastigt. Aktiemarkederne reagerer altid voldsomt på nervøsitet, og som investor skal du derfor nu være ekstra opmærksom og forholde dig til din investeringsprofil.

Rusland har nu angrebet Ukraine, og situationen ændrer sig hastigt. Vesten tager naturligvis stor afstand fra det, der foregår, og reagerer med sanktioner mod Rusland.

Aktiemarkederne reagerer altid meget voldsomt på nervøsitet, og som investor skal du derfor nu være ekstra opmærksom og forholde dig til din investeringsprofil.

Reaktion på aktiemarkederne

Alle vestlige aktiemarkeder falder torsdag formiddag (24. februar 2022), og futures i USA ligger også med fald på mellem 1,8%-2,5%. Mange af de globale aktieindeks er nu faldet med over 15% fra toppen, og OMX C25 er nu officielt i bear-marked (fald over 20% fra toppen).

Det russiske indeks MOEX Russia ligger i dag (24. februar kl. 11:25) med fald på 29% og har i løbet af dagen været nede med over 40 procent.

OMX C25, S&P 500, Nasdaq og DAX – indekseret afkastgraf seneste 12 mdr.

Kilde: Investing.com. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Reaktion på råvarerne

Mange råvarer stiger voldsomt i dag (24. februar), og eksempelvis ligger Brent-olien nu i 102 USD pr. tønde (24. februar 2022 kl. 11:30). Øvrige industrimetaller stiger også voldsomt i dag, som vi også har set det igennem en længere periode.

Olie og naturgas – indekseret afkastgraf seneste 12 mdr.

Kilde: Investing.com – futurepriser. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Udvalgte råvaremetaller – indekseret afkastgraf seneste 12 mdr.

Kilde: Investing.com – futurepriser. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Fødevarer

Stigninger er desværre ikke kun relateret til metaller. Hvede, korn og soyabønner stiger også ret kraftigt i dag og fortsætter den udvikling, vi har set siden efteråret 2021.

Hvede, korn og soyabønner – indekseret afkastgraf seneste 12 mdr.

Kilde: Investing.com – futurepriser. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Renter og valuta

Rentestigninger er pt. sat på hold, da investorerne søger sikkerhed i obligationsmarkedet. I skrivende stund er den 10 årige amerikanske rente igen under 2%, da den aktuelt (24. februar kl. 11:37) ligger i 1,85%.

USD/DKK stiger også ca. 1,2% (24. februar 2022 kl. 11:37) og ligger aktuelt i kurs 6,66.

Hvordan skal du forholde dig som investor?

Du skal som altid forholde dig til din risikoappetit og strategi og undgå at gå i panik. Jeg har fuld forståelse for, at det kan være svært at se på, at markederne rasler ned og ens formuer i aktier falder meget. Men det gælder om at bevare roen.

Historiske kriser har vist, at markederne plejer at rette sig igen. Geopolitik gør ondt og rammer hårdt kortsigtet, men er sjældent en varig investeringsfaktor. Jeg kan naturligvis ikke garantere, at det sker igen denne gang, men mon ikke der stadig er gode selskaber at investere i, også på 1-2 års sigt.

Udvalgte historiske kriser relateret til invasion eller krig:
– 1. Verdenskrig
– 2. Verdenskrig
– Vietnamkrigen
– Koreakrigen
– Irakkrigen
– Balkankrigen
– Rusland indtager Krim-halvøen (Ukraine) 2014

Kursgraf på S&P 500 siden 1970

Kilde: Investing.com

Kursgrafen på S&P 500 fra 1970 viser, at aktier langsigtet er en god investering, og der ofte kommer modvind. Jeg tror på, at denne modvind, i form af at Rusland dummer sig med at gå ind i Ukraine, også vil forsvinde på sigt.

Mine bedste råd til dig:
– Forhold dig til din risikoprofil
– Tænk over: Hvad er dit forhold til risiko? Og hvornår skal du bruge dine penge?
– Forsøg at være rationel – der findes mange gode langsigtede køb nu
– Undgå at gå i panik

Som hovedregel råder vi aldrig til at investere i aktier, med mindre man har en tidshorisont over 3 år.

Hvis du er i tvivl om din investeringsstrategi, så prøv vores investeringsguide her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-02-25 09:42

Godt indlæg. Det er super ærgerligt for dem der går i panik og sælger i et så negativt marked. Markedet kan meget pludseligt vende og så står du tilbage med et realiseret tab mens tålmodige investorer genvinder det tabte og endda plejer markedet at stige over tidligere peak efter en stor korrektion.

Gæst
Gæst
2022-02-25 10:40

Hvis man nu ikke vil støtte Rusland længere vil det så ikke være bedst at man sælger alle de investeringer man har i landet eller fx. lån man har givet i fx. crowdlending som Mintos

Gæst
Gæst
2022-02-25 15:00

Stay the course, som den gamle mand sagde. Jeg tror ikke der er bedre strategier her, medmindre man skulle være i besiddelse af en velfungerende krystalkugle.

Gæst
Gæst
2022-02-25 21:45

Fedt indlæg med empati i højsæde; har du også kursudvikling over 1. og 2. verdenskrig?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-26 09:22

Hej Gernot

Du kan finde historiske data via dette link:

https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data