Spring til hovedindhold

Find aktive investeringsforeninger med god historisk performance

Der er en evig diskussion om, hvorvidt aktive investeringsforeninger kan slå markedet og derved gøre op for den meromkostning, man som investor betaler for aktiv forvaltning. Vi gennemgår et par eksempler her.

Der er en evig diskussion om, hvorvidt aktive investeringsforeninger kan slå markedet og derved gøre op med den meromkostning, man som investor betaler for aktiv forvaltning. Nordnet giver dig valget om, hvorvidt du vil investere i passive eller aktive investeringsforeninger, og du har som kunde i dag 324 danske investeringsforeninger at vælge imellem.

Der findes faktisk afdelinger, der har evnet at slå deres benchmark, men der er jo ingen garanti for, at de også kan gøre det i fremtiden. For at gøre det nemmere for dig som investor, kan du benytte Nordnets screener og finde investeringsforeninger, der passer til dine investeringsønsker.

Vi har her valgt nogle søgekriterier og fundet de investeringsforeninger med aktiv forvaltning, der ifølge Morningstar har gjort sig fortjent til fem stjerner.

Hvad er aktiv forvaltning?
En aktiv investeringsforening forsøger at slå markedet og derved sit benchmark. Forvalteren af en aktiv investeringsforening vil typisk analysere markedet og den enkelte virksomhed og ud fra sin analyse foretage køb og salg. Dette er modsat en passivt forvaltet investeringsforening eller ETF, hvor markedet følges passivt og omkostningerne derved er lavere.

Morningstar-rating
Morningstar giver investeringsforeningerne fra én til fem stjerner. De 10% i toppen af deres rating tildeles fem stjerner, hvor de 10% i bunden tildeles én stjerne. Tildelingen af stjerner gives på baggrund af investeringsforeningens investeringsområde – så en investeringsforening i danske aktier sammenlignes med andre investeringsforeninger, der investerer i danske aktier – og viser derfor, hvor god en investeringsforening har været inden for sit valgte investeringsområde. Hovedelementet i ratingen er afkast efter omkostninger, så aktive investeringsforeninger vil få en god rating, hvis de kan slå det marked, de investerer i. Ud over afkast vil investeringsforeninger blive vurderet på risikoen. Jo lavere risiko i forhold til afkastet, jo bedre rating.

Eksempel på en aktiv investeringsforening

Investering i en aktiv investeringsforening kan medføre, at de årlige afkast afviger markant fra et givent indeks både i positiv og negativ retning. Et godt eksempel på dette er investeringsforeningen Maj Invest Global Sundhed.

Afdelingen investerer i danske og udenlandske aktier inden for miljø- og klimaområdet. På tre års sigt har den outperformet sit indeks med 7% årligt og over fem års sigt med 3% årligt.

Som det kan ses af nedenstående tabel, afviger investeringsforeningens afkast væsentligt i forhold til sit indeks, hvilket er et bevis på, at den forsøger at slå det indeks, den benchmarker sig mod.

I 2022 har afdelingen givet et positivt afkast på 11,45% mod sit indeks, der har givet et negativt afkast på -3,05%. Modsat gik det i 2021, hvor afkastet var på 7,42% mod indeksets afkast på hele 30,96%.

I 2020 gav Maj Invest Global Sundhed hele 40,87% i afkast. Havde du som investor investeret i en ETF, der investerer i tilsvarende indeks, ville du blot havde fået knap 6% i afkast.

Historiske afkast på Maj Invest Global Sundhed:

20152016201720182019202020212022
Fond11,3-0,0211,35-7,819,0440,877,4211,45
Indeks10,6610,327,66-3,8930,195,9230,96-3,05
+/- Indeks0,63-10,343,69-3,91-11,1534,95-23,5414,5

Kilde: www.majinvest.dk

Nordnets screener

Vores screener giver dig gode muligheder for at finde investeringsforeninger, der passer til dine behov. Er du eksempelvis interesseret i bæredygtige aktier, value-aktier eller udbytteaktier, kan du nemt finde investeringsforeninger inden for hvert område her.

Bæredygtige investeringsforeninger

Bæredygtige investeringsforeninger vurderes ud fra, om investeringsforeningen er tilknyttet artikel 9 inden for bæredygtighed. Det kan du også læse mere om her.

Nordea Invest Klima og Miljø *****

Med sine fem stjerner hos Morningstar og ca. 70% i afkast over de seneste tre år, har denne afdeling leveret gode afkast for sine investorer. Den er samtidig markeret med bæredygtighedsartikel 9. Alt dette gør den til en meget populær investeringsforening med 5.200 investorer hos Nordnet.

Investeringsforeningen har ikke et benchmark. Den investerer i selskaber globalt, der direkte eller indirekte er beskæftiget med aktiviteter til forbedring af klima og miljø.

Storebrand Global ESG Plus A5 *****

Med fem stjerner hos Morningstar og over 60% i afkast de seneste tre år, er denne investeringsforening ligeledes en afdeling, der har leveret gode afkast. Det er ca. tre procentpoint bedre end sit benchmark. Afdelingen måler sig op mod det globale aktieindeks og forsøger at skabe afkast ved ekskludering af den fossile brændstofindustri.

Investeringsforeninger med udbytteaktier

I denne kategori finder vi investeringsforeninger, der investerer i aktier med en forventet høj udbyttebetaling.

Danske Invest Europa Højt Udbytte *****

Investeringsforeningen forsøger at slå det europæiske aktiemarked ved at investere i selskaber, hvor en væsentlig del af afkastet forventes at komme fra selskabernes udbyttebetaling. Investeringsforeningen har over tre år givet 21% i afkast, hvoraf de 17% er i form af udbytter.

Øvrige investeringsforeninger

Der er i øjeblikket 32 investeringsforeninger i Nordnets screener, der har fem stjerner ved Morningstar. Dette inden for blandede investeringsforeninger med både aktier og obligationer, globale aktier, obligationsmarkeder, vækstaktier og andre områder.

Du kan finde de øvrige investeringsforeninger her.

Ovenstående nævnte aktier skal blot ses som eksempler, og er ikke anbefaling om hverken køb eller salg. Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer