Spring til hovedindhold

Sådan laver du en femstjernet portefølje

Du kan få mange femstjernede oplevelser i livet. Du kan for eksempel få femstjernet bilpleje, besøge femstjernede restauranter og når COVID-19 en dag slutter, så kan du besøge et femstjernet resort på Mauritius – hvis det altså er noget for dig. Men indtil dét kan blive en realitet, så kan du jo bruge noget af tiden på at sammensætte en femstjernet portefølje.

Hvordan tænker du måske? Lad os guide dig igennem.

Hvad er hot?

Investeringer i indeksfonde og ETF’er er meget hot lige nu. Investorerne flokkes nemlig om at placere deres penge i de lidt billigere investeringer. I denne blog vil vi dog fokusere på, at der også findes alternativer til indeksfonde og ETF’er.

Morningstar laver analyser af investeringsforeninger og giver karakterer fra et til fem, hvor fem er det højeste. For at få fem stjerner skal man som investeringsforening ligge blandt de bedste 10 procent i en kategori. Morningstar vurderer investeringsforeningerne primært ud fra følgende parametre:

  • Omkostninger
  • Afkast
  • Risiko

Som hovedregel kan du sige, at afdelinger med fem stjerner historisk set har gjort det super godt i forhold til konkurrenterne. Du skal dog være opmærksom på, at de fem stjerner ikke nødvendigvis betyder, at afdelingen også vil gøre det godt i fremtiden, da historisk afkast ikke er garanti for fremtidig afkast.

Ikke gør-det-selv, men gør-det-for-mig

Hvis du er relativ ny på investeringsmarkedet, eller hvis du ikke har lyst til at sidde klinet til skærmen for at følge tæt med i markedet, så kan investeringsforeninger med blandede porteføljer (både aktier og obligationer) være attraktive.

Eksempler på blandede afdelinger med fem stjerner og aktieandel på omkring 50 procent

Data: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Som det fremgår af grafen ovenover, er der fire aktive investeringsforeninger i mellem risiko, som har en højere ÅOP end Sparinvest Index Mellem Risiko. Den bedste afdeling de sidste tre år er dog Handelsinvest Offensiv 60, som efter omkostninger har givet cirka 4,5 procent i merafkast. Dette står i forhold til nummer to, som er Nordea Invest Basis 3.

Hvis du som investor gerne vil se mere specifikt på de enkelte afdelinger – eller sammenligne alle de blandede investeringsforeninger som har fem stjerner – så kan du bruge vores screener.

På nordnet.dk finder du også 19 blandede investeringsforeninger, som har fem stjerner hos Morningstar. Du har altså rig mulighed for at finde præcis den, der matcher din risiko og præferencer.

Og så har du muligvis også sparet lidt tid og energi, for gør-det-for-mig-porteføljen tillader, at du kan læne dig en smule tilbage, når din femstjernet portefølje skal strikkes sammen.

En finger med i spillet

Hvis du gerne selv vil have fingrene i bolledejen – so to speak, så kan du som investor selv vælge afdelinger. Du kan eksempelvis stadig tage udgangspunkt i Morningstars fem glimtende stjerner og en aktieandel på 60 procent. Hvis det lyder som noget, der kan få din hvilepuls op, så kan en portefølje se således ud:

Modsat gør-det-for-mig-porteføljen, så skal du i ovenstående portefølje selv lave reblancering løbende. Hvis du vil se alle afdelinger med fem stjerner, så kan du igen bruge vores screener.

Hjælp til valg af risiko

Hvis du ikke har en risiko, der tilsiger 60 procent i aktier, så kan du prøve vores online investeringsguide, som hjælper dig med at lave din strategi og finde dit risikoniveau.

Prøv testen her.

Er de fem stjerner den eneste vej frem?

Nej, ikke nødvendigvis. Fem stjerner hos Morningstar viser blot, at nogle investeringsforeninger historisk set har gjort det godt i forhold til konkurrenterne, men de kan desværre ikke fortælle noget om fremtiden. Du skal som investor finde ud af, hvad du lægger mest vægt på og investere ud fra det. Det kan dog være, at en kombination af flere faktorer kan give mening.

Vi oplever også hos Nordnet, at flere investorer kombinerer en portefølje med billige indeksfonde som for eksempel Nordnet Indeks fonde sammen med aktive investeringsforeninger og enkeltaktier. Måske er det en porteføljeopskrift, som falder i din smag?

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer