Spring til hovedindhold

Sådan kan du bruge bull & bear-certifikater i din portefølje

Hvis du gerne vil investere i råvarer, men ikke gider at stable olietønder op i garagen – eller hvis du vil have mulighed for få en større eksponering for et mindre beløb, så kan certifikater være løsningen. Men de kan også bruges, hvis du vil beskytte din portefølje mod kursfald.

Når Nordnetskolen holder kurser i handel med certifikater, er det Jeppe Pedersen, der står ved tavlen. Nu giver han dig et lynkursus i, hvordan du kan få gavn af certifikater i din portefølje.

Det betyder begreberne

Underliggende aktiv
Hvert bull & bear-certifikat er koblet til et underliggende aktiv. De underliggende aktiver kan for eksempel være en råvare, en aktie eller et indeks. Prisen på certifikater står i relation til det underliggende aktivs udvikling

Bear
Bear er en betegnelse for et faldende marked. En investering i et bear-certifikat stiger i værdi, når det underliggende aktiv falder i værdi. Og det falder i værdi, når det underliggende stiger i værdi.

Bull
Bull er en betegnelse for en stærk markedsudvikling eller troen på et opsving. En investering i et bull-certifikat stiger i værdi, hvis det underliggende aktiv stiger i værdi og falder i værdi, hvis det underliggende aktiv falder i værdi.

Se en video om certifikater

Du får let adgang til råvarer og sværttilgængelige markeder

”Et certifikat er et finansielt instrument, som handles på børsen præcis som almindelige aktier. Certifikatet følger udviklingen på et underliggende aktiv – det kan for eksempel være en aktie, et indeks, eller en råvare eller valuta,” forklarer Jeppe Pedersen, produktansvarlig i Nordnet.

Og de underliggende aktiver kan være råvarer, som normalt er sværttilgængelige og dyre at få fingrene i.

”Du kan investere i guld, uden du selv skal købe en guldbarre og opbevare den i en bankboks. Ligesom du kan slippe for at stable olietønder op ude i garagen,” siger han og fortsætter:

”Og under normale markedsforhold er det altid muligt at købe og sælge certifikaterne – de er let omsættelige. Der er altid en Market Maker, der sørger for likviditet og et konkurrencedygtigt spread.”

Du kan beskytte din portefølje

At beskytte sin portefølje mod kursfald kaldes at ”hedge”. I praksis betyder det, at du køber en modpol til et eller flere værdipapirer i din portefølje.

”Hvis du for eksempel har en portefølje med europæiske aktier, og du frygter et kursfald, så kan du beskytte den ved at købe et bear-certifikat med det europæiske indeks Euro Stoxx 50 som underliggende aktiv. Du tjener ikke noget, men du sikrer dig mod tab,” forklarer Jeppe Pedersen.

Hvis markedet og dine aktier mod forventning stiger, så vil din gevinst blive hæmmet af dit bear-certifikat – da det så vil falde i værdi. Du skal altså være opmærksom på, at du ikke kun minimerer nedgangen ved et fald, men du mister også en del af stigningen ved en stigning.

Du kan geare din investering

Der findes bull & bear-certifikater, som følger det underliggende aktiv med forholdet 1:1. Det betyder, at bull eller bear-certifikatets udvikling er identisk med udviklingen i det underliggende aktiv. Men du kan også vælge certifikater med indbygget gearing. Det betyder, at man ganger gearingen med udviklingen i det underliggende aktiv.

”Gearingen giver dig mulighed for at få en større eksponering for et mindre beløb. Investerer du for eksempel 20.000 kroner i et certifikat med en gearing på fem, så får du en eksponering, som svarer til, at du har investeret 100.000 kroner i det underliggende aktiv.” forklarer Jeppe.

Han understreger, at du selvfølgelig samtidig skal være ekstra opmærksom på, at bevægelserne i markedet så også bliver gearet med fem. ”Og derfor skal man selvfølge være meget forsigtig. Muligheden for en større gevinst er til stede, men risikoen ved investering med gearing er også højere,” lyder det fra Jeppe Pedersen. Derfor anbefaler han også, at du starter ud med en lav gearing på f.eks. tre og med at investere et mindre beløb, hvis du ikke har erfaring med gearede papirer.

Du kan tjene penge på et faldende marked

Hvis der er nedgang på børserne, men du alligevel gerne vil investere dine penge, så giver bear-certifikater mulighed for at tjene penge i et faldende marked.

”Hvis du har en forventning om, at markedet falder – så kan du købe bear-certifikater. Det kan for eksempel være mod et indeks. Det kan også være, at du har en forventning om, at et bestemt selskab vil levere et dårligt regnskab, og at kursen vil falde,” fortæller Jeppe Pedersen.

Han understreger, at du skal være opmærksom på, at hvis du køber et gearet certifikat, så skal du være ekstra opmærksom på de udsving, der kan være i markedet. Og derfor er det også kun egnet til investorer, der har god indsigt i markedet og som sidder og følger investeringerne tæt.

”Et certifikat er ikke et produkt, som du køber og beholder i din portefølje i længere tid. Du skal tænkte på det som en kortsigtet investering. Faktisk så køber og sælger de fleste samme dag, ” slår Jeppe Pedersen fast.

Her kan du læse mere om investering i bull & bear-certifikater.

DISCLAIMER

Certifikater er risikofyldte instrumenter, som ikke passer til alle investorer, og risikoen øges, jo større gearing produktet har. Det er derfor vigtigt, at du forstår, hvordan produkterne fungerer og sætter dig ind i vilkårene, inden du investerer.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-07-26 11:04

Jeg har haft enormt svært ved at finde 1:1 bear certifikater / ETF’er med eksponering mod DAX og S&P 500.
Har du nogle tips?
På forhånd tak

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-07-29 11:35

Hej Kristoffer
På denne side kan du sortere certifikater efter underliggende aktiv, gearing mm. Her kan du se de certifikater, som du efterspørger: https://www.nordnet.dk/mux/web/marknaden/nordnetmarkets/certificates.html?firstLevelIssuer=259584&type=BUBE&sortcolumn=shortname&sortorder=ascending&currency=DKK&asset_class=IDX&instrument=&market_view=D&leverage_percentage=100&filter=&

Og på denne side kan du søge ETF’er frem: https://next.nordnet.dk/market/etfs

Hvis du har flere spørgsmål, kan du altid ringe til Kundeservice, så kan du guide dig.
/Sanne, Nordnet

Gæst
Gæst
2020-03-10 12:32

Bull Olie x10 falder men det underlighen papir stiger, det forstår jeg ikke. Kan i forklarer hvorfor det hænger sådan sammen så det er forståeligt?

Med venlig hilsen,
Uffe Hofmann Hansen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-08-14 11:24

Hej Uffe
Den eneste forklaring jeg kender til er tidsforskydning mellem hvornår det undrliggende aktiv hhv. certifikatet kan handles, og dermed få opdateret pris.
Bh. René

Gæst
Gæst
2021-04-13 14:45

Er der nogen der har erfaring med at anvende et gearet bear certifikat til at hedge et indestående på valutakontoen imod en faldende dollar? Det ser ud som om at spread er mere spiseligt på de lave gearinger. Hvad gør i?