Spring til hovedindhold

Seks stabile vækstaktier

Man kan forfølge mange forskellige strategier på aktiemarkedet. Men af og til spørger jeg mig selv, hvorfor jeg ikke bare køber aktier, der øger omsætningen, indtjeningen og udbyttet hvert år? For den slags aktier findes rent faktisk! Jeg kalder den slags aktier for stabile vækstaktier. Novo Nordisk er nok det bedste eksempel på en stabil dansk vækstaktie.

Jeg er fund manager for Jackson FamilieInvest og dermed ansvarlig for selskabets investeringer. Jeg har valgt at købe en række stabile vækstaktier til porteføljen, heraf seks aktier, der uden videre kan købes via Nordnet. Nedenfor kan du se udvalgte nøgletal for disse seks selskaber.

Som det fremgår, er aktierne i gennemsnit prissat svarende til P/E2021=19,7, P/E2022=17,9 og P/E2023=15,9. Til sammenligning er MSCI World (verdensindekset) aktuelt prissat svarende til P/E2021=22,9, P/E2022=18,7. Ovenstående portefølje er dermed prissat lavere en markedsgennemsnittet.

Novo Nordisk
Novo Nordisk har øget indtjeningen hvert år siden fusionen i 1989. Forud for fusionen oplevede Novo Industries høj vækst, afbrudt af en længere varende krise midt i 1980’erne. Nedenfor kan du se udviklingen i indtjening pr. aktie for Novo Industries (1979-1989) og Novo Nordisk (siden 1989).

Som det fremgår, forventer markedet, at Novo Nordisk fortsætter med at øge indtjeningen i de kommende år. Alt tyder dermed på, at Novo Nordisk fortsætter med at være en stabil vækstaktie et stykke ind i fremtiden.

HDFC Bank
HDFC Bank er en stor indisk bank, der startede i starten af 1990’erne. Selskabet har siden øget indtjeningen hvert eneste år på nær 2008, hvor indtjeningen faldt en smule. Allerede i 2009 var indtjeningen igen rekordhøj. I perioden 2007 til 2020 steg indtjeningen 17,3 pct. p.a. jævnfør nedenstående graf.

Som det fremgår, forventer markedet at HDFC Bank fortsætter med at øge indtjeningen i de kommende år. Alt tyder dermed på, at HDFC Bank fortsætter med at være en stabil vækstaktie et stykke ind i fremtiden.

Becton Dickinson
Amerikanske Becton Dickinson er et stort medicoselskab, der leverer udstyr til alverdens hospitaler.  Selskabet har øget indtjeningen hvert år siden 1994, på nær 2020, hvor indtjeningen var negativt påvirket af coronapandemien. Allerede i 2021 forventes indtjeningen at nå ny rekord. I perioden 1994 til 2020 steg indtjeningen 10,6 pct. p.a. jævnfør nedenstående graf.

Som det fremgår, forventer markedet at Becton Dickinsons indtjening falder tilbage i 2022. De lidt skuffende forventninger kunne tyde på, at Becton Dickinson ikke længere er en stabil vækstaktie. Min kommentar dertil er, at ingen kender fremtiden! Jeg gætter på, at Becton Dickinson fortsætter de gode takter, og leverer vækst – også i 2022. Vi får se.

Fiserv
Fiserv er et stort amerikansk dataselskab, der leverer software og rådgivning til finanssektoren og sundhedssektoren. Selskabets kerneforretning er håndtering af betalinger. Selskabet har øget indtjeningen hvert år siden 1993, på nær 2012, hvor indtjeningen faldt en smule. Allerede i 2013 var indtjeningen igen rekordhøj. I perioden 2000 til 2020 steg indtjeningen 15,9 pct. p.a. jævnfør nedenstående graf.

Som det fremgår, forventer markedet at Fiserv fortsætter med at øge indtjeningen i de kommende år. Alt tyder dermed på, at Fiserv fortsætter med at være en stabil vækstaktie et stykke ind i fremtiden.

Globe Life
Globe Life er et mellemstort amerikansk livsforsikringsselskab, der indtil 2019 hed Torchmark Corporation. Selskabet har øget indtjeningen hvert år siden 1984 på nær 1994, 1996 og 2009, hvor indtjeningen faldt en smule. Allerede i 1995, 1997 og 2010 var indtjeningen igen rekordhøj. I perioden 1993 til 2020 steg indtjeningen 7,9 pct. p.a. jævnfør nedenstående graf.

Som det fremgår, forventer markedet, at Globe Life fortsætter med at øge indtjeningen i de kommende år. Alt tyder dermed på, at Globe Life fortsætter med at være en stabil vækstaktie et stykke ind i fremtiden.

Aflac
Amerikanske Aflac er et stort sundhedsforsikringsselskab, der henter hovedparten af sin omsætning og indtjening i Japan.  Selskabet har øget den justerede indtjening hvert år siden den nuværende topchef overtog roret i 1992. Nedenstående graf viser den rapporterede indtjening pr. aktie siden 1970.

Den rapporterede indtjening varierer en del fra år til år grundet værdireguleringer og valutakurser. Eksempelvis blev den rapporterede indtjening særlig høj i 2017 og 2020. Også i 2021 forventer selskabet positive engangsposter. Den underliggende indtjening er dog som nævnt vokset hvert år siden 1992.

Jeg sover godt om natten med mange stabile vækstaktier i porteføljen. Hvad med dig? Hvad mener du om ovenstående aktier?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-10-18 23:07

Hej Thorleif.

Har du nogen overvejelse i retning af at 4 af de 6 er amerikanske og dermed noteret i dollars overfor danske kr.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-10-21 12:05

Hej Anders,
Du har en pointe. Disse aktier er mest passende for internationalt orienterede investorer. Du har ret i at fire af seks har base i USA. Der findes selvfølgelig andre stabile vækstaktier end de nævnte. I Danmark kan jeg eksempelvis nævne Coloplast og Novozymes. Udfordringen er at finde højkvalitetsselskaber, der er rimeligt prissat.

Gæst
Gæst
2021-10-18 10:10

Som altid et spændende, godt og oplysende stykke analysearbejde.
Jeg har tænkt en del over illustrationen lige under overskriften – er den gennemtænkt, eller var det bare et billede, der lige blev fundet i mappen med illustrationer??

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-10-18 12:51

Hej Arne,
Illustrationen er ret tilfældig. Det er nogle gange en udfordring at finde et passende billede. Beklager hvis vi fandt en ringe løsning denne gang.