Spring til hovedindhold

September måned: Sambaen væk i de brasilianske aktier

I august brillerede de brasilianske aktier med at være et af de absolut bedste aktiemarkeder med en 2 cifret procentuel indeksfremgang. I september blev august helten til en september skurk. Hvad der blev vundet i august blev tabt i september og mere til. Det skyldes ikke mindst udsigten til en økonomisk og politisk ørkenvandring efter den kommende uges præsidentvalg.

Brasiliansk aktieretræte

Det brasilianske aktieindeks faldt med mere end 10 % i september. Endnu værre gik det for indekstunge og verdens #13 største olieselskab Petrobras, som faldt med ca. 25 %. Den negative udvikling i Petrobras har sin egen og specielle forklaring.

Brasiliansk præsidentvalg midt i økonomiske trængselstider

På søndag er der første valgrunde i præsidentvalget i Brasilien. De seneste meningsmålinger peger i retning af genvalg til den siddende præsident, Dilma Rousseff, som i høj grad ellers har været synonym med den noget nær katastrofale økonomiske udvikling, som aktuelt har kastet Brasiliens økonomi ud på en markant rutschetur. Renten er 11 %, inflationen 6,5 % og de seneste kvartaler har der været negativ vækst, og Brasilien befinder sig således i teknisk recession.

Den specielt negative udvikling i Petrobras skyldes flere forhold. For det første var Petrobras en af august måneds vindere. For det andet har den brasilianske regering et lidt ”anstrengt” forhold til corporate governance og investorerne frygter at statens 54 % direkte ejerandel fortsat misbruges til at gøre et økonomisk indhug i selskabet.

Valget vil bringe store udsving

Uanset udfaldet af valget, vil de brasilianske aktier i bedste samba stil fortsætte med at danse op og ned. Hvis den siddende præsident Dilma Rousseff på trods af den pauvre økonomiske udvikling, bliver genvalgt, er der risiko for yderligere kursfald. Ikke kun efter den kommende søndags første valgrunde, men også når Rousseff og udfordren Marina Silva sandsynligvis skal ud i en 2. valgrund den 26/10. Hvis udfordren ender med at løbe med sejren, er der derimod lagt op til markante stigninger, som meget let kan replicere august måneds positive udvikling. Det minder mest af alt om gambling på kort sigt. Både mht. aktiekursudviklingen og ikke mindst med Brasiliens fremtid, hvis den katastrofale økonomiske politik videreføres og bliver genvalgt.

På kort sigt kan alt ske. Risikoen er dog godt balanceret for den risikovillige investor efter at det toneangivende indeks, Bovespa er faldet med 10 % den seneste måned og ikke mindst efter at Petrobras har været på 25 % kursmæssig slankekur i den selvsamme periode.

 Anm: Jeg ejer selv aktier i Petrobras per den 30/9

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-10-07 11:45

Jeg er rykket ind i Vale til kurs 9,6, så jeg håber at vi har ramt bunden for de Brasilianske aktier 😉

Gæst
Gæst
2014-10-03 11:02

Hej Per…
Er det ikke på tide, vi søger lidt mod de europæiske markeder?

Jeg mener helt bestemt, at både den nye notering i form af Zalando ser spændende ud.

H&M er også potentiale i.

Har du holdninger til disse?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-10-04 15:13

Hej Poul

Tak for din kommentar

Som jeg nævnte på TV2, onsdag i forbindelse med noteringsdebuten for Zalando var det en aktie som ikkt tiltaler mig. Der er ikke noget unikt over Zalando. Aktien steg ikke på førstedagen og faldt tungt på andendagen.

H&M er en svensk kvalitetsaktie på lang sigt.

Hilsen
Per