Spring til hovedindhold

Skat på investering er en tidskrævende labyrint, der gør os fattigere

Lad mig sige det lige ud: Skattereglerne for investering er helt ude i hampen. Der er alt for mange regler og satser, som kan give en følelse af at fare vild i en labyrint fyldt med paragraffer. Det koster tid for alle parter og skaber usikkerhed. Og i sidste ende risikerer regelrytteriet at gøre os fattigere som samfund.

Nordnets forslag til politikerne

Men det behøver faktisk ikke være så svært. Det er aktiesparekontoen et godt eksempel på. Her op til den forventede valgkamp foreslår vi derfor fra Nordnets side at løfte loftet på aktiesparekontoen til de oprindeligt tiltænkte 200.000 kr. fra den nuværende grænse på 103.500 kr. Et nyt folketing bør også fokusere på at lave et langt mere simpelt system i forhold til de mange beskatningstyper og satser, som vi alle sammen kan forstå. Niveauet af skatten kan komme i anden række – først og fremmest er der brug for rammer, som alle kan agere i uden en doktorgrad i skat og revision.

Nordnet har derfor skrevet til alle de politiske partier for at høre, hvordan de vil bidrage: Lige nu venter vi spændt på at høre deres svar.

Den almindelige dansker er blevet investor

Via en spørgeundersøgelse, som YouGov har lavet for Nordnet, kan vi se, at investorerne i Danmark er blevet langt bredere funderet både i forhold til deres politiske tilhørsforhold, deres økonomi og geografiske tilhørsforhold end for år tilbage. Med andre ord – den almindelige dansker er blevet investor. Dermed kan flere få nytte af de gevinster, der kan være ved at investere sin opsparing over tid. Det skaber ikke mindst mere lighed mellem køn og generationer. Og det er til gavn for den enkelte, for virksomhederne og samfundet som helhed. Der er derfor mange fordele ved, at danskerne investerer – men samtidig er vi bagud i forhold til Sverige, hvor det at investere stadig er langt mere udbredt.

På den svenske pendant til aktiesparekontoen er der ikke et loft over, hvor meget der må indbetales. Skatten for 2022 er 0,375% af kontoens værdi (altså værdien og ikke af afkastet) ved udgangen af hvert kalenderår. Ikke overraskende er den svenske ”Investeringssparekonto” den mest populære opsparingsform på den anden side af sundet.

Antallet af danskere med aktiesparekonti er eksploderet

Samlet set er der nu 277.255 aktiesparekonti i Danmark [1]. 69% af de nye aktiesparekonti, der blev åbnet i Danmark i første halvår af 2022, blev oprettet hos Nordnet, hvor vi lige nu kan tælle 74.736 konti hos vores kunder, hvilket er 27% af markedet. Den store popularitet skyldes blandt andet den lave skattesats på 17%, og at aktiesparekontoen er let at anvende, fordi indberetning og betaling af skat sker automatisk.

Det aktuelle loft for indbetalinger på 103.500 kr. er dog lavt og virker begrænsende for mange. Mange af vores kunder har derfor et stort ønske om at få hævet loftet på indbetalingerne på aktiesparekontoen. Vi vil derfor gerne opfordre politikerne til at indfri det ønske i allernærmeste fremtid, og emnet bør derfor blive en væsentlig del af den kommende valgkamp!

Vil politikerne være med?

Med mere end 350.000 aktive kunder er Nordnet Danmarks største investeringsplatform for private investorer. Dagligt kommer flere hundrede nye kunder til. En del af dem er nye investorer. Ikke mindst for at passe godt på dem, er det vigtigt, at vi kommer ud over stepperne og skruer op for letheden. For helt ærligt – skat er ikke et interesseområde for de fleste, men noget der skal klares i en travl hverdag.

Så kære politikere. Vil I være med til at gøre det lettere at klare skatten på investeringer? Så anbefaler vi, at I starter med at hæve loftet på aktiesparekontoen! Og dernæst at I kigger på kompleksiteten i resten af reglerne på investeringsområdet.

I Nordnet er vi som altid klar til dialog med kunder, politikere og andre om konstruktive løsninger, der gør det let og ligetil at være investor.


[1] * Data i henhold til Euronext Securities Copenhagen (tidligere VP Securities)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
17 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-01-16 11:28

Jeg mener stadig Tesla aktion er meget overvurderet. Tesla er jo mere værd end VW der ejer både Porsche, Audi, Skoda med flere. Den kommer til at falde yderligere 70%

Gæst
Gæst
2022-09-04 18:17

Jeg synes altså skattereglerne omkring investering er beskrevet ganske godt på SKAT.DK.
Så lad det nu bare være som det er. Når politikerne “forenkler” systemerne synes jeg der er en tendens til, at reglerne ikke just bliver nemmere at forstå.
Til gengæld vil en ændring af skatteregler omkring investering uden tvivl betyde stigende skatter for området.
Så lad nu være med at rode op i det med fantasifulde forslag 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-06 17:25

Hej Hans, enig med dig i at vi hverken ønsker højere eller mere komplicerede skatter. Vi tror dog på, at det giver mening at råbe højt om dette emne, som vi synes har været overset lidt for længe! Der sker typisk ikke noget, medmindre nogen skubber på 🙂 mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-08-29 22:26

“Mange af vores kunder har derfor et stort ønske om at få hævet loftet på indbetalingerne på aktiesparekontoen” Nå nå, har I da spurgt dem, eller er det en mavefornemmelse? At hæve indskudsgrænsen for at forsøge gøre et investeringsmiljø endnu mere populært ændrer jo ikke på kompleksiteten. Personligt, så har barrieren været at aktiesparekontoen er anderledes beskattet end almindelig aktiehandel (og nå ja, det er jo endnu et lag af kompleksitet). Aktiesparekontoen er lagerbeskattet, så når jeg, som udgangspunkt, har aktierne i lang tid uden salg, så vil jeg hellere skubbe skattebetalingen foran mig. I stedet for at skulle fremtrylle… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-30 15:03

Hej Thomas, vi hører ofte fra vores mere end 350.000 kunder, og her er loftet for Aktiesparekontoen et tilbagevendende emne. Det tør vi godt stå på mål for. Vores pointe er, at Aktiesparekontoen er mere attraktiv end andre opsparingsformer – både pga den lavere skattesats på 17% og fordi det er banken, der står for beregning og betaling af skatten. Vi kan til gengæld sagtens blive enige om, at lagerbeskatning ikke er optimal – og vi vil allesammen gerne have simple, forståelige regler sammen med attraktive satser på tværs af alle kontoformer! mvh Anne

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-01 19:58

Hej Anne Tak for svaret. Fair nok at I gerne vil stå på mål for det udsagn, og der skal såmænd også være nogle der skriver til jer, men kan trods alt også læse ud fra dit svar at det er en mavefornemmelse som ikke engang er underbygget af en simpel meningsmåling (såsom, “hvorfor har du ikke en aktiesparekonto?). Jeg får bare helt utrolig meget fnidder af ikke underbyggede postulater, og valgkampen gør det ikke bedre… Når det så er sagt, så er det positivt at I vil arbejde for at alle kan være med til at investere i aktier.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-02 13:38

Hej Thomas, jeg synes helt generelt vi gør meget – også på omkostningssiden – ift at gøre det attraktivt at spare op i aktier. Her tænker jeg på 0 i depotgebyrer, kurtagesatser mv. Vi har dog umiddelbart ikke planer om at ændre på minimumskurtagen! mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-08-28 11:22

Ser frem til et Nyhedsbrev fra NORDNET med partiernes svar og måske kunne vi også se hvad der præcist er spurgt ind til.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-29 09:46

Det kommer! mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-08-26 16:00

Hvad gør man hvis man allerede har et normalt depot med aktier på, men ønsker at benytte sig af aktiesparekontoen i stedet for. Kan man overflytte ens aktier?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-26 16:46

Hej Rasmus, lovgivningen gør det desværre kun muligt at overføre kontanter til Aktiesparekontoen. Så du skal være opmærksom på omkostningerne ved at sælge og købe igen, før du flytter! mvh Anne

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-26 17:07

Okay. Og hvis jeg solgte nogle aktier jeg har minus indtjening (tabt penge) på lige nu, ville jeg altså ikke blive beskadiget af dem, korrekt forstået? og så kan det fylde beløbet overføres til aktiesparekontoen (- nordnets salgsgebyr)bagefter.
Dette viser som du skriver at aktier og mange regler, samt skat er lidt indviklet for de almene borger.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-27 11:18

Hej Rasmus, jeg er ikke helt sikker på, om jeg forstår dit spørgsmål rigtigt. Men hvis du har realiseret tab på aktier på en almindelig konto, er det vigtigt at huske på, at du kan modregne det skattemæssigt i fremtidige gevinster på samme type konto – men ikke på Aktiesparekontoen. Det skal du også have med i dine overvejelser ift hvor meget du evt flytter. Og jeg giver dig helt ret – det er præcis denne type regler som gør det svært for langt de fleste! mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-08-26 10:07

Som udgangspunkt godt initiativ og dejligt hvis grænsen hæves. Der er dog yderst vigtigt, at det bliver en decideret hævelse af den tilladt totale indbetaling, og ikke blot bliver en forøgelse, at kontoens nuværende værdi, som var tilfældet fra 2019-2020. De der havde indbetalt i 2019, og haft afkast, måtte kun ‘fylde op’ fra kontoens pålydende værdi. Dette giver en skæv fordeling. Har man haft medvind i sine investeringer, blev man straffet og måtte indbetale mindre.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-26 10:38

Det er en god pointe. Aktiesparekontoen har en attraktiv skattesats på 17%, og skatteberegning og -betaling kører automatisk – hak ved det. Men hvis politikerne nu rent faktisk ville gå i gang med at simplificere skattereglerne på investering, er indbetalingsreglerne en af de ting, som de gerne måtte tage med i samme runde.Det illustrerer din kommentar rigtig godt, synes jeg. mvh Anne

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-26 11:20

Jeg synes generelt at indbetalingsreglerne bør simplificeres så at man altid kan indbetale maksbeløbet, dvs. uafhængig af værdiudviklingen af kontoen. I dag skal man helst indbetale maksbeløbet på én gang fordi hvis investeringerne vokser i værdi spiser denne gevinst indbetalingsmuligheden op. Dvs. ordningen er mere fordelagtig for dem der har maksbeløbet til rådighed end dem der skal indbetale f.eks. månedlig.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-26 14:48

Lige præcis!