Spring til hovedindhold

Slår investorerne et Jackson hole i jorden?

Overskriften om ”at den amerikanske økonomi er rykket tættere på den næste renteforhøjelse” nåede godt og bredt ud efter Janet Yellen havde betrådt den pengepolitiske løber i Jackson Hole. USD fulgte de amerikanske renter op. Reelt sagde Janet Yellen dog ikke noget, som har gjort investorerne klogere på timing af de(n) næste renteforhøjelse(r). Bevægelsen på USD og renter kan bedst af alt tolkes som en reaktion på ”kendt stof”. FED har lyst til at hæve, men har ikke fundet timingsalibiet endnu. Investorerne er fanget i en catch 22, hvor det eneste sikre synes at være lavere afkast.

Økonomi klar til rentestigninger

Yellen siger det delvis, men flere af hendes undersåtter (FED medlemmer med/uden stemmeret, men som ikke har den samme indflydelse som formanden) har sagt det flere gange. Den amerikanske økonomi er klar til og behøver stigende renter. Klar fordi nøgletal er fornuftige uden dog at være helt oppe at ringe. ”Behøver” fordi renterne i tiden efter finanskrisen i 7 år har været tæt på 0 og det vil langsigtet med meget stor sandsynlighed betyde en risiko for at bobler sprænger nogle steder (bl.a. obligationer, men også på et tidspunkt aktier og fast ejendom).

Yellen fremlagde ikke afgørende nyt

Yellen er indflydelsesrig, men selv hun er ingen tryllekunster. FEDs duale mandat (vækst samt inflationsforventninger) har hidtil forhindret, at FED har kunne hæve renterne uden at tabe ansigt og troværdighed. Inflationsforventningerne har hidtil været for lave til at FED kunne gøre noget. Hendes udsagn om at ”i lyset af udviklingen på arbejdsmarkedet og inflationsudviklingen er casen for at øge renterne blevet styrket de seneste måneder”, påvirker på den ene side forventningerne til en rentestigning i september eller oktober. På den anden side har det ligget i kortene efter Brexit, at antallet af amerikanske rentestigninger i den resterende del af 2016 ville være på 0-1.

Forventelig markedsreaktion

Markedsreaktionen med let stigende renter og en ditto USD kan siges at være ”forventelig”. I hvert fald hvis investorerne var sikre på at der ikke kom nogen stigninger i 2016. Alligevel kan man næppe hævde at der kom meget nyt frem i talen; i hvert fald ikke som aktieinvestorerne for alvor skal være nervøse for.

Moderat stigende renter er aktieneutral

Det er naturligt, at USD og renterne bevæger sig, hvis det nu bliver mere snarere end mindre sandsynligt, at FED kommer med en renteforhøjelse i 2016. I Europa er der ikke udsigt til stigende renter det kommende år og hvis FED indenfor de kommende 12 måneder hæver i alt 2-3 gange, øger det renteforskellen mellem USD og EUR. For aktierne er moderat stigende renter dog ingen hæmsko. Snarere tværtimod.

Hvis de moderate rentestigninger, som kan forventes over det næste år, bringer USD tættere på 7,- i dansk regning og ned mod 1,05 mod EUR, vil det være positivt for de europæiske eksportorienterede virksomheder. Samtidig vil renterne fortsat være lave. Normalt er rettesnoren, at så længe den nominelle vækst i økonomien er højere end den 10 årige rente, er pengepolitikken aktieunderstøttende og stimulerende.

Rentestigning giver obligationstab

Hvis der kommer 2-3 rentestigninger det kommende år, vil renterne fortsat være lave og samtidig vil investorerne opleve tab på deres rentefordringer. Det vil næppe være i et sådant scenarie, at vi vil se et storudsalg af aktier.

Rentestigninger ikke overvejende vækstdrevet

Det er vigtigt at erindre, at vi befinder os i aktieopturens slutfase. At der ikke er udsigt til noget større aktieudsalg, betyder på den anden side ikke, at det er tiden til at øge sin aktierisiko markant. Rentestigninger kommer ikke, som det er normen, på grund af at væksten i økonomien og indtjeningen i virksomhederne tiltager, men derimod, fordi prisen på penge ikke i længden kan være nul. Hvis en af de primære årsager til stigende aktier netop har været de lave og fortsat faldende renter, vil og bør det uvægerligt få en indflydelse, når renterne begynder at stige.

Bankaktier kan godt lide moderate rentestigninger

Afkast skal derfor komme mere fra ”køb og salg” og fra at investere i selskaber som outperformer indekset. Et bud på det har vi allerede set i form af stigende bankaktier. Mere herom i næste uges podcast.

Catch 22 – uanset hvad, venter lave afkast

Hvis renterne stiger moderat, vil det give negative obligationsafkast. Det stiller investorerne i et dilemma og med et svært valg, hvor konklusionen er lidt som en catch 22. Uanset hvad man gør, er det behæftet med større risiko og det forventede afkast er højest moderat.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer