Spring til hovedindhold

Står aktiemarkedet foran en større nedtur?

Fundamentale usikkerheder hober sig op på globalt aktiemarked: Vi ser med bekymring på den række fundamentale svagheder i de regionale økonomier, som nu begynder at folde sig ud. Det er ikke kun den overordnede risiko for deflation, pres på virksomhedernes lønsomhed på grund af stigende råvarepriser, og en negativ afsmitning fra vigende kinesiske vækst, der truer i horisonten.

De seneste dage har der været stor fokus på en række konkrete begivenheder, som har trukket aktiemarkederne markant ned: For det første kom der forleden skuffende PMI data for den kinesiske vækst, hvilket blev fulgt op med gisninger om, at de officielle kinesiske væksttal bliver manipuleret af myndighederne. Hertil kommer, at det sidste årtis investeringsboom i Kina har udløst en gældsboble i virksomheder, der har vanskeligt ved at betale renter på grund af overkapacitet og svag lønsomhed.

I kinesiske aviser har der været rapporter om lokale banker, der er løbet tør for likviditet og derfor ikke har kunne honorere indskydere, der ville trække deres penge ud. Den centrale regering har efter det oplyste indskudt enorme summer i flere kinesiske banker de seneste uger.

For det andet er der stigende politiske spændinger mellem Kina og Japan om en mindre ubeboet øgruppe i det kinesiske hav. Seneste har den politiske leder i Japan på World Economic Forum i Davos sammenlignet de politiske spændinger mellem Japan og Kina med de spændinger, der var mellem Tyskland og England før udbruddet af 1. verdenskrig i 1914, rapporterer Reuters.

Endelig ser økonomien i Argentina ud til at være på randen af sammenbrud med tårnhøj inflation, og den lokale valuta, peso’en, har på det seneste været i frit fald, rapporterer The Guardian.

Rigtig mange økonomiske signaler indikerer stigende global usikkerhed om, hvad der ligger forude. Udviklingen i guldprisen er altid en god temperaturmåler for usikkerheden, og guldpriserne er på det seneste sprunget kraftigt i vejret

Vigtig støtte ved 100 dages glidende gennemsnit for S&P 500 future i 1.770: Fredag eftermiddag var den toneangivende amerikanske S&P-future brudt ned gennem 50 dages glidende gennemsnit. Det er kun sket fem gange siden maj måned sidste år. Hver gang har det amerikanske aktieindeks indenfor 2-5 dage været tilbage oppe over det glidende gennemsnit.

Vi ser stor risiko for, at det denne gang kan udvikle sig til et længerevarende udsalg med gevinsthjemtagning, fordi aktiemarkederne i den grad er overkøbte og oppustede. Vi ser en afgørende test i 100 dages glidende gennemsnit for S&P 500-futuren omkring 1.770, altså 2-3 % længere nede. Den amerikanske storbank Bank Of America, som længere har været bullish på aktiemarkedet, er netop skiftet til en neutral holdning.

Udfaldet de kommende uger vil i høj grad være baseret på stemningen, og det kan meget vel være, at aktierne meget hurtigt igen er tilbage på det positive spor. Vi giver aktuelt dette en 40 % sandsynlighed.

Kommer der kø ved udgangen, falder de mindre aktier mest: De seneste dages negative markeder giver et godt fingerpeg om, hvilke aktier, der står mest i skudlinjen ved et eventuelt større aktiekursfald. Vi er ikke overraskede over, at Vestas blev sat næsten 6 % ned alene fredag. Vestas er uden tvivl fondsbørsens bedste shortaktie med et potentielt kursfald på 20-30 % i et generelt negativt marked. Andre C20-aktier, der er meget højt prissat er Pandora og GN Store Nord, der også faldt markant tilbage fredag.

Pensionsporteføljen reducerer risiko, med mindre vi får et snarligt stærkt comeback: Vi ser næste uges udvikling på aktiemarkederne som meget afgørende for hvilken risikoeksponering, vi vil lægge os på. Med mindre aktiemarkederne kommer stærkt tilbage i de første 2-3 dage af næste uge, vil vi skrue markant ned for risikoen i Pensionsporteføljen.

Vi vil især se på de mindre og mellemstore aktier, når vi skal vælge salgskandidater. Novo Nordisk fastholder vi indtil videre, dels på grund af aktiens defensive karakter, dels på grund af den stærke performance fredag efter en opjustering fra et finanshus.

 

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser af danske aktier til private investorer. Som ny kunde kan du prøve tre numre af AktieUgebrevet gratis HER.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer