Spring til hovedindhold

Tesla: Nu giver USD-nedturen ekstra modvind

For Tesla-investorerne var 2022 ikke en god oplevelse eller periode – i skærende kontrast til de seneste års fænomenale stigninger. Frem til USD-toppen i september var stigningen meget mærkbar for investorerne. Siden har mere end 13 % fald givet danske investorer flere bekymringer.

  • 2022 var et foranderligt år for Teslas investorer i flere dimensioner.
  • Store stigninger blev vendt til en stor nedtur.
  • Der er naturligt meget fokus på den nedtur, som Tesla-aktien har haft i 2022 med fald på 69%, som det fremgår af figur 2.

Figur 1: Kursudvikling Tesla i USD og DKK samt USD/DKK. Kilde: Nordnet

Figur 2: Tesla-afkast for amerikanske og danske investorer i 2022. Kilde: Nordnet

  • Den store nedtur kommer efter en meget stor stigning, hvor 3-års investorer frem til toppen den 1/11 2021 havde haft en 11-dobling af deres investering (målt i USD). Udviklingen fremgår af figur 3.
  • USD blev i løbet af året først styrket med tæt på 20% til toppen i september. Siden er USD faldet med mere end 13%. Netto er USD fortsat markant styrket det seneste år.
  • Udviklingen i afkastet for de danske investorer fremgår af figur 2, som illustrerer udviklingen i Tesla i USD, Tesla i DKK og udviklingen i USD/DKK i 2022.
  • Stigningen, og siden faldet, i den amerikanske dollar har haft en betydelig indflydelse på årets Tesla-afkast for danske investorer.
  • En svækkelse af USD, som vi har set de seneste 3 måneder, viser generelt et billede af mindre investeringsstress; at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er meget tæt på sin rentetop; en illustration af den inverse rentestruktur, og at renteforskellen mellem USA/Europa er blevet indsnævret snarere end udvidet.

Figur 3: Teslas kursudvikling de seneste 3 år. Kilde: Nordnet

USD – Med- eller modspiller?

  • Der er god grund til, at de danske Tesla-investorer holder et vågent øje med USD-udviklingen. På den ene side vil en svagere USD formentlig give lidt eksportmedvind til Tesla. På den anden side er det usikkert, om og i hvilket omfang den effekt bliver indpriset i Teslas aktiekurs. Uanset, er det realistisk, at hvis den globale risiko bliver ved med at aftage, vil den seneste USD-udvikling fortsætte. USD er fortsat prissat købekraftsmæssigt til den gode side. Et USD-fald på 10% kan lyde meget dramatisk, men vil kunne passe sammen med billedet af globalt mindre investeringsstress. Det er ikke en done deal, men absolut en mulighed i 2023. Det vil i givet fald spise af Tesla-afkastet.
  • Skulle USD derimod stige, vil det formentlig falde sammen med stigende risiko, som næppe vil være forenelig med en meget stærkere udvikling i Tesla og den økonomiske udvikling. Der er god grund til at holde øje med udviklingen i USD. I 2022 var den en stor kilde til udviklingen i afkastet, og tiden med de store udsving er næppe forbi endnu.

Årsregnskabet 25/1 giver flere svar

Tesla aflægger deres helårsregnskab for 2022 den 25/1. Her vil investorerne se efter indtjening og ikke mindst guidance for antal leverede biler i 2023. Indirekte kan den guidance måske være med til at kaste lys over, om Teslas annoncering af store prisreduktioner er et offensivt eller defensivt træk. Defensivt, hvis bilsalget udvikler sig skuffende. Offensivt, hvis Tesla vil bruge deres skalafordele til at holde konkurrenterne bag sig.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-01-18 18:14

Men sjovt at de private investorer er klogere end de professionele, som har solgt ud i nogen tid – held og lykke på vej ned sammen med Musk

Gæst
Gæst
2023-01-16 14:29

Det er jo både komisk og ynkeligt at Per Hansen skal lave en målrettet negativ vinkel på Tesla som ellers er et generalt problem / usikkerhed. Det er ikke første gang Nordnet har en indlæg om Tesla med et negativ vinkel og nok heller ikke sidste. Det er jo nærmest en folkesport blandt indkompetente journalister og andre clicbate hungrende personer. Personligt så jeg gerne der i stedet for var mere fokus på hvad der kunne optimere Tesla bilerne. Jeg har en liste på 52 store og små ting jeg synes min Tesla model 3 kunne blive en bedre bil af.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-17 16:03

Jeg har personligt intet imod negative Tesla-artikler – det er fair nok, at man forholder sig kritisk til en af de helt store spillere i branchen. Problemet er bare, at Per Hansens mange skriv om Tesla er unuancerede og clickbait-inspirerede. Han har helt tydeligt en bias imod firmaet og deres produkter og benytter enhver lejlighed til at puste til FUD’en i danske investeringskredse. Tjek ham på Twitter: Falder Tesla 5 % er han hurtig til at informere sine følgere. Stiger den 5 %… gæt selv…

Bliver spændende at høre hans fortolkning af FY22 regnskabet…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-18 09:28

retfærdigvis skal det siger at han rent faktisk tweeter om Teslas stigning her til morgen… så helt off er han alligevel ikke… 😉

Gæst
Gæst
2023-01-16 11:46

Med prissænkningerne på Tesla bilerne er vi blot tilbage på 2021 niveau! I mellemtiden er produktionen steget med en faktor 2 (4x 2020), hvis der i 2023 leveres de biler, som der er kapacitet til og det er ca. 2M biler. I mellemtiden er produktion effektiviseret og råvarepriserne er gået ned, så Tesla vil have et pænt overskud selv med de nuværende priser. Skal de sættes yderligere ned? Nej, det tror jeg ikke. Man taler ikke endnu så meget om konsekvenser for konkurrenterne, men det er jo en meget seriøs udfordring da mange enter ikke genererer overskud på produktionen af… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-01-16 11:39

At Per Hansen kan være i tvivl om, hvorvidt Tesla vil udnytte sine storskala-fordele, fortæller alt om hvor lidt han kender til selskabet og Elon Musks udmeldinger. Musk har i 2022 helt åbent fremlagt, at 2023 kommer til at handle om “massive growth”. Det er næste step for Tesla det her og det er bullish.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-16 20:27

Så du mener at man bør købe Tesla aktier nu?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-16 21:20

Hvis man er langsigtet (over 2-3 år), så tror jeg det er en god investering at købe TSLA nu. Men alt kan ske på den korte bane. Recession er en bitch. Men fremtiden for Tesla er lys.

Gæst
Gæst
2023-01-16 11:39

“. På den ene side vil en svagere USD formentlig give lidt eksportmedvind til Tesla.” Jeg kan ikke se hvorfor et dollarfald skulle give medvind. Tesla sælger sine biler produceret i USA i USA. Resten kommer fra Kina.

Gæst
Gæst
2023-01-16 08:47

Jeg mener personligt ikke at vi som tesla investorer skal bekymre os om fald i USD. Tesla er en vækstaktie med stort V og dermed er udsvingningerne i kursen meget store. Tesla har lige sænket deres priser helt vanvittigt, det har langt større effekt på salg og bundlinje en en 10% fald i dollarkursen. og i forhold til kursen tror jeg ikke at dollarprisen reelt set har påvirket kursen, det er alle de andre bekymringer og efterspørgsel og twitterdrama der har været hovedkatalysator i dette kæmpe fald. måske har dollarkursen stået for 5-10% af faldet maks, men det er ingenting… Læs mere