Spring til hovedindhold

Teva: Bliver astronomisk forlig det kursmæssige vendepunkt?

Teva udsendte mandag aften en meddelelse hvoraf det fremgik, at de var i færd med at lave et samlet forlig i opioid sagen. Selv om der er tale om gigantiske summer, har investorerne alligevel umiddelbart taget godt imod det:

  • Tevas aktiekurs er i 2019 blevet nogenlunde halveret på frygten for hvad opioid skandalen kan vise sig at koste. Nedturen har ikke kun men også været drevet af frygt og shortsalg.
  • Investorerne har taget udgangspunkt i, at et forlig ville blive dyrt og potentielt kunne true Teva på eksistensen. Risikoen er og var, at Teva skulle optage ny gæld og/eller udstede nye aktier på et meget uheldigt og udvandende tidspunkt.
  • Forliget går, ifølge Teva, ud på, at de over en 10 årig periode skal levere medicin, som kan være med til at afvænne patienter fra deres afhængighed af opioider. Den samlede beløbsramme er på 23 mia. USD, hvilket svarer til 154 mia. DKK. Herudover skal Teva betale 250 mio. USD kontant.
  • Beløbet er naturligvis, uanset hvilken målestok man lægger ned over, astronomisk stort.
  • De 23 mia. USD skal udregnes som salgspriser til ”Wholesale acquisition cost”. Bag den formulering ligger formentlig: Tevas salgspriser før indregning af de meget berømmede amerikanske rabatter.
  • Afgørende for Teva er, at det ikke vil tvinge dem til at låne flere penge, at de ikke bliver tvunget til at udstede nye aktier, og at det ikke som sådan ”forstyrrer” deres pågående turn-around.
  • Den samlede bundlinjeeffekt er alt i alt formentlig overkommelig. Jeg har set estimater på 350-400 mio. USD EBITDA per år over den 10 årige periode. Det er naturligvis rigtig mange penge, men set i forhold til Tevas størrelse og prisfastsættelse alt i alt et beløb, som kan ”håndteres”.

Investorer har tævet aktien

Det kan måske lyde underligt, men investorerne har reageret kursmæssigt positivt på nyheden. Det skyldes ikke mindst ”fortiden” og ”alternativet”. Aktien er blevet savet i småstykker og investorerne har frygtet en konkurs. Samtidig er det en aktie, som er blevet tævet af shortsælgere. Den økonomiske sanktion er astronomisk, men den kan alligevel tænkes at blive til smertelindring også for investorerne. Der er altid et alternativ, som kunne have været værre.

Markerer kvartalsregnskab indtjeningsbunden?

Kåre Schultz sagde ved sin tiltræden, at indtjeningslavpunktet vil blive nået i 2019. Hvis det skal holde stik, skal forholdet mellem omkostningsreduktioner + stigende salgspriser på nye og fortsat pres på generiske produkter, nu vende. Om 2 uger bliver vi lidt klogere, når Teva aflægger deres 3. kvartalsregnskab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer