Spring til hovedindhold

Det betyder hård høring for Tevas aktiekurs

Kåre Schultz og Teva var onsdag på den ”offentlige” anklagebænk, da amerikanske politikere ”spurgte” ind til sammenhængen mellem forskningsudgifter og medicinalpriser. Tonen var hård, som forventet:

  • Teva blev sammen med andre selskaber ”afhørt” om deres prispraksis. For Tevas vedkommende handlede det om deres middel mod multiple Sclerose ”Copaxone”
  • 300.000 dokumentsider er blevet samlet i en 55 siders rapport, som høringen koncentrerede sig om.
  • Relative nyvalgte amerikanske demokrater og republikanere spurgte ind til hvordan det kan være, at selv om produktet blev lanceret i 1997 og ikke løbende markant forbedret, blev priserne løbende forøget.
  • Tonen var hård, men det er helt sædvanligt
  • Politikerne arbejder for deres ”penge”. De skal angribe selskaberne og forsøge at så tvivl om forholdet mellem ”pris og kvalitet” (pris/forskningsudgifter). Dels for at forsøge at presse priserne ned. Dels for at kaste lys over, at priserne på medicin i USA er langt højere end andre steder i verden.
  • Der er mange grunde til de store prisforskelle. Indkøbsorganisationer skal tjene penge og det samme skal forsikringsselskaberne. Disse ekstraomkostninger bliver lagt oveni og bliver først og fremmest betalt af de som ikke er forsikrede
  • Samtidig findes der ikke noget land i verden, hvor medicinalselskaberne så ofte kommer i clinch med myndighederne om forskellige forhold og bliver pålagt at betale ”erstatning”. Det sker ikke sjældent, at de amerikanske myndigheder indgår et forlig med selskaberne, som meget vel kan se anderledes ud i en retssag. Det er en virksomhedskalkule om det er bedre at betale for noget som man ikke har gjort end at blive presset i en længerevarende og dyr retssag.

Hård høring får næppe større betydning for udbombet aktiekurs

Teva er sammen med andre producenter anklaget i opioid sagen. I løbet af de kommende kvartaler kommer der givetvis et større forlig i den sag. Samtidig har Teva også et par andre sager hængende over hovedet. Det er summen af disse sager, den løbende usikkerhed og frygten for at der kan komme andre ting op, som påvirker risikopræmien og tilsammen gør, at Tevas aktiekurs er så udbombet som tilfældet er. Risiko trumfer alt andet som ”faktor”, og overskygger, at Teva/Kåre Schultz er tæt på at have genoprettet Tevas økonomi. Gårsdagens afhøring får næppe nogen betydning for de igangværende sager. Det er normal praksis, at priserne stiger over tid. Copaxone er gået af patent og udsat for generisk konkurrence, og samtidig er disse tilbageværende høringer en del af det amerikanske ”spil”.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer