Spring til hovedindhold

Teva: When the going gets tough, the tough get going

Teva og dermed Kåre Schultz leverede torsdag som forventet et fornuftigt 4. kvartalsregnskab med en indtjening og omsætning, som over overgik forventningerne. Den information blev dog hurtigt skubbet i baggrunden, da guidance for 2018 blev offentliggjort. At skuffe investorerne sker aldrig aktieustraffet. Selv om forventningerne er konservative, er udmeldingen for 2018 herudover også skuffende.

Godkendt 4. kvartalsregnskab

Afslutningen på 2017 forløb godt for Teva. Indtjeningen blev på 0,93 USD/aktie, hvilket var noget over de forventninger som selskabet selv havde været med til at præge, da de i starten af november måned guidede en indtjening for kvartalet på 0,70-0,80 USD/aktie. Analytikerne havde lagt sig nogenlunde i midten af dette interval med en indtjeningsforventning på 0,76

Stor goodwill nedskrivninger tynger

Tevas helårsregnskab for 2017 blev skæmmet af en ekstrem goodwill nedskrivning på 17,1 mia. USD, som gør at årsregnskabet slutter i et meget stort minus og underskud. Faldende priser på kopimedicin ikke mindst i USA gør, at indtjeningsevnen på ikke mindst porteføljen af kopiprodukter, som blev overtaget i forbindelse med købet af Allergan, har en lavere indtjeningsevne. Da den underliggende goodwill ikke længere eksisterer i samme omfang som det tidligere har været forventet, skal der ske en nedskrivning.

Fase 1 er smertefuld

Første halvår af 2018 bringer smerte men ingen væsentlig indtjeningslettelse for Teva. Prispresset på de generiske produkter kan mærkes. Samtidig presser patentudløbet på storsællerten Copaxone (sklerose) indtjeningen. Omkostningsreduktionen kan ikke for alvor mærkes endnu i det fortsættende Teva. 1. halvår bliver derfor den periode, hvor økonomien bider mest og hårdest. Det er givetvis ikke mindst derfor Kåre Schultz i går kom med en meget forsigtig indtjeningsguidance for 2018, som skuffede investorerne jævnfør nedenfor.

Fase 2 giver smertelindring

Halvdelen af omkostningstilpasningerne vil være tilendebragt ved udgangen første halvår. I 2. halvår vil indtjeningsudviklingen således forventeligt se bedre ud, når lavere omkostninger balancerer de færre indtægter.

2019 – det nye Teva

Kåre Schultz fik et opdrag om at positionere Teva til en turn-around på kort/mellemsigt. Den tidshorisont hedder nok stadig 1-1,5 år. Det betyder at det først bliver i forbindelse med 1. kvartalsregnskabet 2019, at investorerne kan få det fulde billede af hvordan det fortsættende Teva ser ud. Det er lidt anderledes end da Kåre Schultz vendte udviklingen i Lundbeck. Tingene tager længere tid; udfordringerne er større og flere og ”butikken” er mere kompleks og ikke mindst gælden er en negativ forskel.

50/50

Det er stadig planen, at det fortsættende Teva skal have en god balance mellem egne og generiske produkter. Teva er godt stykke væk fra den målsætning, men produktlanceringer i 2018 vil bringe forholdet tættere på balancen.

When the going gets tough, the tough get going!

Kåre Schultz fik som opdrag at positionere Teva til en turn-around på kort- og mellemlang sigt. Det er givetvis fortsat planen. Det vil tage i alt 1,5 år fra Kåre Schultz tiltrådte, før den samlede effekt af de lavere omkostninger bliver synlig. Det er nu Kåre Schultz skal vise, at han har det fulde og dækkende overblik over, hvordan Teva igen kan blive den gode og profitable forretning, som de var til og med en betydelig del af 2015. ”When the going gets tough, the tough get going” må være noget af det som investorerne skal sætte deres lid til i relation til Kåre Schultz og Teva. Aktiekursen faldt 10 % på regnskabet, men at dømme efter den stålsathed som Kåre Schultz aflagde regnskabet med, er der ikke ændret noget i de langsigtede muligheder.

 

 

Anm.: Jeg ejer aktier i Teva

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer