Spring til hovedindhold

Tørlast: Nu mangler vi ”blot” aktiekapitulationen

Jeg har i et tidligere blogindlæg, som du kan se eller gense ved at trykke her, argumenteret for at det ikke langsigtet ”er meningen”, at du kan investere i tørlastindustrien og få et godt risikojusteret afkast. Der er for meget ”herreløs” kapital, som ikke investerer disciplineret. Raterne er på det seneste faldet yderligere fra et allerede meget lavt og i mange henseender tabsgivende niveau, og indtjeningen er dermed mere end blot ”under pres”. På den baggrund kan det måske undre, at jeg nu mener der de kommende måneder måske er en ”perfekt tørlast storm” under opsejling, som kan give dig en interessant aktieindstigningsmulighed. Ikke desto mindre er det i det mindste ikke urealistisk at det sker.

Rater er lave

Tørlastraterne har igennem en længere periode været lave. En del af ratesvagheden angives til at være fortsat svage transportmængder. Selv korrigeret for normale ”sæsonsmæssige” udsving, er de formentlig lavere end sædvanligt.

Tørlast fundamentaler er ”som de er”

Det er ikke meningen med nærværende blogindlæg, at gentage mine tanker om tørlastbranchen. De er baseret på de forretningsbetingelser, som kendetegner industrien og dens aktører. Min holding er ikke, at de bedste selskaber med den største kapital- og investeringsdisciplin ikke kan tjene penge. Det er blot vanskeligt at tjene mange penge. Samtidig er tesen om at der fra tid til anden kan være ”investeringslommer”, hvor mulighederne for at gøre en endog særdeles god forretning indenfor en kortere periode,  fortsat intakt. Det er en af disse lommer, vi måske kunne være på vej hen imod.

Investorkapitulationen mangler

Forudsætningerne for at man kan få en markant positiv aktiereaktion er blandt andet et godt potentiale; at noget går fra ”værre” til ”bedre” og ikke mindst, at investorerne ”kapitulerer”. Når der kommer en investorkapitulation, sker det ofte efter en langvarig og hård nedtur, hvor investorskuffelsen kulminerer med et større aktieudsalg, som kan have karakter af ”brandudsalg”. Selv om udvalgte tørlastaktier er faldet en hel del absolut, men især relativt, mangler kapitulationen fortsat at indfinde sig.

Forventningerne mangler at blive presset ned

Investorerne forbliver opportune og optimistiske. De forholder sig naturligt til den forward struktur, som indikerer at raterne er uholdbart lave og vil rette sig og stige selv indenfor en kortere horisont. Hvorvidt det viser sig at holde, kan kun tiden vise. De lave spotrater og samtidig forventningerne om bedre forhold i den anden halvdel af 2014, har fået prisen på brugte skibe til at stige i starten af året.

Hvis de bedre rater ikke indtræffer i løbet af de kommende kvartaler, kan en række tørlastselskaber få reduceret autonomien og blive ”bedt” af deres långivere om at ”sælge” en større andel af kapaciteten på længere kontrakter til (for) lave rater og priser. Konsekvensen kan blive mere gæld og/eller udvandende aktiekapitaludvidelser.

Investorkapitulation = købsmulighed?

Hvis de lave tørlastrater får investorerne til at begynde at tro på en længere periode med lave rater, vil det efter min mening være et godt tidspunkt til at udnytte de aktiekursfald, der bør komme og være ”ret markante”, til at købe udvalgte tørlastaktier. Det vil være et vidnesbyrd om at forudsætningerne for en ”perfekt” storm kan være ved at indfinde sig og give den investeringslomme og det –alibi for at investere succesfuldt i tørlastsektoren, som fra tid til anden gælder i en industri, som desværre er domineret af manglende økonomisk disciplin.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
17 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-04-02 03:55

Awright, my turn!You’d expect this Poke9mon to be a trkstcier, but it actually has no sense of humor. Most of this species could be called spiteful old bitches. Who’s that Poke9mon?

Gæst
Gæst
2015-02-26 04:10

OBJECTION!Tengu had the answer in befroe Trollzaya.No, really, he did. Scroll down a little further.Compare the times. See the 5 hour 54 minute difference?I rest my case.

Gæst
Gæst
2015-02-06 06:16

but then he had to get is huge wide leg pants and a genes are even worse the selections bad so that should be important to you too because you know you’re not in after close all the time missionwanna feel the fed into nice clothes as well here’s a gentleman that has more that leaning gilled like example of.
http://healthamens.com/

Gæst
Gæst
2015-02-05 05:51

militarism unknown got slice the bread in a not keeping up so want to keep this more like traditional French toast okay pose to updating instead of trying it so neither chef surprise right interesting but this baking make it take longer little bit longer but okay guys were the halfway mark minutes ago the chefs.
http://getmusclebuilding.com/

Gæst
Gæst
2015-02-03 11:11

tearing down his equipment get off my equipment I have two different clips bizarre our positions now your country declared war on us you have nothing to say their West immediately has no questions asked and they are considered spies here for in Lake you earn only prisoner-of-war wiped Campbell an.
http://fitnessful.com/

Gæst
Gæst
2015-01-30 07:30

the month and all the week’s not hours all the time preparation you put in your reap the benefits any come to the final outcome and you deserved the whole championship it’s a good feeling the focus now shifts from the women’s competition to the men’s everyone fans and athletes alike impatiently wait for.
http://nutritioninpill.com/

Gæst
Gæst
2014-12-26 18:27
Gæst
Gæst
2014-07-30 14:57

Having been through two (small) house fires in the last telwve months, I have a glimpse of the terror you are facing. Praying for good soaking rain across eastern Australia to bring an end to this horrible time. Hope you stay safe. Hope your friends and family also stay safe.

Gæst
Gæst
2014-07-28 16:53

Oh Chooky, how scary. Crossing my fingers and toes for your saftey. I can’t believe how serious and widespread all these fires have been. There have been some bad blazes near Ballarat but far enough away for us to feel safe (complacent??)the weather here is a lot cooler than it has been (although hotting up later in the week).

Gæst
Gæst
2014-06-14 02:52

Vale er interessant, men jeg ville ønske at det ikke var jernmalm der var det domminerende.
Udbuddet af jernmalm stiger kraftigt næste år:
http://www.ft.com/intl/cms/s/3/cb614452-eb16-11e3-9c8b-00144feabdc0.html#axzz34ZKuPpuv

Samtidig er det interessant hvad det mon betyder for tørlastraterne – måske er det det der får Baltic Dry til at stige igen?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-14 03:52

Det var egentligt en kommentar til TJ hovedbrud, men den passer også her.
Hvad mener du Per – kan al denne ekstra jernmalm være med til at bringe balance i tørlastmarkedet?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-15 18:33

Hej Jesper Jeg kan ikke komme ind på linket. Forstår jeg dig ret i at din pointe er at der sker en kraftig stigning i udbuddet af jernmalm og at det skal medføre stigende tørlastrater? Det afgørende er vel om der er købere til det stigende malmudbud. Udbud i sig selv kan være med til at presse priserne på jernmalm ned og det kan – alt andet lige – være med til at øge de mængder som skal transporteres og dermed påvirke raterne opad. Jeg tænker ikke at enkeltstående faktorer kommer til at gøre en væsentlig forskel. De seneste dage… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-16 05:42

Hej Per – tak for svar.
Ja, det var det der var pointen – Rio Tinto, Anglo American, BHP Billiton og Vale øger alle deres produktion af jernmalm. Rio Tinto’s miner i australien er godt positioneret i forhold til Kina. Så vidt jeg ved kan de grave malmen op og sende den til Kina for under 40 dollar per ton. Den nuværende spotpris er over 90 dollar – så umiddelbart vil jeg mene at de kan afsætte den øgede produktion.
Men jernmalm er selvfølgelig blot een komponent i tørlastmarkedet…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-07-29 06:45

We have Windows 8. Is is more designed to use “app” veorisns of programs with little “App squares” on your screen. I hate change but have got my head around it but I by no means use it to its full potential. If I was to buy again I think I would stick with Windows 7.

Gæst
Gæst
2014-06-12 10:36

Det er meget svært at spå om, og ofte kendes bunden jo ikke før, den netop er prøvet. Jeg tror meget er anderledes denne gang. Jinhui og andre er steget eksplosivt fra ca. 6 til 27, og er nu omkring 21. Når den ikke er faldet mere, er det vel fordi så mange ligger på lur for at den kan lave et stort sving igen. Kort sagt er det svært at kapitulere, når så mange har scoret kassen på sidste sving. Dog kunne det være muligt med fx. Norden. De har haft medvind og haft held med at lukke gode… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-12 15:27

Hej Anders Svært at vide hvor bunden er. Hvis raterne enten holder sig på det nuværende, lave og tabsgivende niveau i endnu et par kvartaler, eller de sågar falder yderligere, vil forwardraterne give sig nedad = investorerne vil skulle vænne sig til underskud og kapitaludvidelser. Det giver kursfald Hvis raterne stiger herfra, vil det jo blot være dejligt og fint for de investorer, som allerede har positioneret sig den vej. Min intention er ikke at generere nogen, men blot at forholde mig til fakta. Fakta er at: Raterne er lave og tabsgivende for en lang række operatører Skibsværdier bliver holdt… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-07-28 03:06

Simply wish to say your article is as asiuondtng. The clearness in your post is just nice and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.