Spring til hovedindhold

Top og bund – sådan har ETF’er klaret sig i år

I dette indlæg kigger vi på de bedst- og  svagest performende ETF’er indtil videre i 2023 ved hjælp af Nordnets ETF-screener. Afkast for ETF’erne er målt fra 1. januar til og med 14. april 2023.

I dette indlæg kigger vi på de bedst- og svagest performende ETF’er indtil videre i 2023 (pr. 14. april 2023) ved hjælp af Nordnets ETF-screener. Afkast for ETF’erne er målt fra 1. januar 2023 til og med d. 14 april 2023. Vi har brugt filtrene i vores ETF-screener til at inddele ETF’erne i de følgende 5 kategorier:

1) Bedste sektor
2) Global
3) USA & Nordamerika
4) Asien
5) Nye markeder

Hvad er en ETF?

En ETF (Exchange-Traded Fund) er en type investeringsfond og børshandlet produkt, der har til formål at følge afkastet af et bestemt indeks, marked eller sektor. En ETF består af en samling af aktier, obligationer eller andre investeringsaktiver og giver investorerne mulighed for at sprede deres investeringer på tværs af mange forskellige værdipapirer med én enkelt transaktion.

Hos Nordnet ejer mere end 71.000 kunder mindst én ETF, hvor størstedelen af ejerne er i aldersgruppen 26-35 år, efterfulgt af aldersgrupperne 36-45 år og 17-25 år.

Sådan bruger du screeneren til at sortere ETF’er på afkast i år

#1 Bedste sektor

ETF-screeneren giver mulighed for at undersøge, hvilke sektorer, der har givet de største og mindste afkast år til dato. For at se dette, har vi her valgt at slå følgende kategorier til i dropdownen øvert på siden: Biotek, Ejendomme, Energi, Finans, Forbrugsvarer, Infrastruktur og landbrug, Kommunikation, Sundhed og Teknologi.

Top 5 ETF’er – Bedste sektor

Bundskrabere – Bedste sektor

Kilde: Nordnet.dk – dækker perioden 1. januar til 14. april 2023. Se den fulde liste som opdateres dagligt her.

Generelt kan det konstateres, at ETF’er der beskæftiger sig med fremtidens finans, som kryptovalutaer, blockchain-teknologi, m.v. har haft en fremragende udvikling i 2023 ind til videre.

Dette er forståeligt, når man kigger på de konventionelle bankaktiers udvikling. Når den konventionelle finanssektor oplever udfordringer, er det ofte årsag til, at investorer søger alternative investeringsmuligheder i nyere, mere innovative og utraditionelle modeller.

Traditionelle banker har oplevet en vanskelig start på året i forbindelse med bl.a. konkurser hos Silicon Valley Bank og udfordringer hos Credit Suisse, som førte til et overordnet tab af tillid blandt forbrugere og investorer.

Vindenergi har sammen med finanssektoren præsteret ringest. Faldende energipriser og stigende renter har været en dårlig kombination, og det har formentlig spillet en stor rolle i den negative udvikling.

Læs mere om sektorer.

#2 Globale ETF’er

Når man vælger ‘Global’ i region-filteret, finder man listen over ETF’er med global eksponering. Øverst her ser man iShares Dow Jones Global Titans 50 UCITS ETF, der følger Dow Jones Global Titans-indekset, som beståer af 50 af verdens største og mest anerkendte virksomheder. Derudover finder man i top fem to ETF’er med fokus på bæredygtighed: Amundi MSCI World Climate Paris Aligned PAB UCITS ETF DR og Amundi MSCI World Climate Transition CTB UCITS ETF DR – EUR ©. De to andre ETF’er i top fem er Amundi Index MSCI World UCITS ETF DR (D), som følger MSCI World-indekset, og SPDR MSCI ACWI USD Hdg UCITS ETF (Acc) følger MSCI ACWI (All Country World Index)-indekset.

Top 5 ETF’er med Global eksponering

Bundskrabere – ETF’er med global eksponering

Kilde: Nordnet.dk – dækker perioden 1. januar til 14. april 2023. Se den fulde liste, som opdateres dagligt her.

Husk lige: Kigger man på de fem svagest præsterende fonde med screeneren opdager man, at ordet ”Dividend” (udbytte) optræder fire gange. Dette kunne muligvis give anledning til at tro, at udbytteaktier samt tilhørende ETF’er har præsteret dårligt indtil videre i år 2023, men det ikke nødvendigvis korrekt.

Fællesnævnere for disse bundskrabere er, at de alle har en distribuerende udbyttepolitik, dvs. de udbetaler udbytter til investorerne. Nogle af dem har sågar allerede udbetalt udbytte 2 gange i år. Når du fra en ETF modtager et udbytte på din konto, bliver udbyttets størrelse trukket fra fondens værdi, dvs. at kursen på ETF’en bør falde når der bliver udbetalt udbytter, hvilket dermed også afspejler sig i Afkast-oversigten i vores screener.

Det vil sige, at selve kursen på ETF’en kan være faldet siden årsskiftet, men at værdien af de udbetalte udbytter godt kan gøre, at det samlede afkast for at have ETF’en er i plus, eller blot ikke så negativt, som kursudviklingen viser.

Bruger man vores screener og har fokus på afkasttallene, er der derfor vigtigt at have i mente, at tallene viser afkastet uden værdien af eventuelle udbytterne.

#3 USA & Nordamerika

Når man anvender ‘USA & Nordamerika’-filteret, er det tydeligt, at ETF’er, der følger Nasdaq-indekset, har haft den bedste præstation.

Top 5 ETF’er – USA & Nordamerika

Bundskrabere – USA og Nordamerika

Kilde: Nordnet.dk – dækker perioden 1. januar til 14. april 2023. Se den fulde liste, som opdateres løbende her.

Alle de fem i toppen fokuserer på Nasdaq, som er en børs, der indeholder en betydelig andel af teknologivirksomheder. En mulig forklaring på denne tendens er, at investorer måske søger efter investeringsmuligheder med større vækstpotentiale og afkast, hvilket gør teknologisektoren (og Nasdaq) særlig attraktiv. Teknologivirksomheder har ofte potentiale for høj vækst (og dermed høj risiko) og innovation, og investorer kan være tilbøjelige til at investere i disse virksomheder for at drage fordel af den mulige vækst og øgede afkast.

Bundskraberne danner en interessant kontrast til de øverste fem placeringer, idet de primært består af investeringer, der kan betegnes som lavrisiko. Eksempler på sådanne investeringer er ETF’er, der følger brede markedsindeks, såsom SPDR S&P 500 Low Volatility UCITS ETF (Acc) og iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF USD (Acc) og kortsigtede obligationer, såsom iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF USD og JPMorgan USD Ultra-Short Income UCITS ETF – USD (dist).

#4 Asien

Bruger man screeneren til at sortere på Asien, ser man et andet mønster.

Top 5 ETF’er – Asien

Bundskrabere – Asien

Kilde: Nordnet.dk – dækker perioden 1. januar til 14. april 2023. Se den fulde liste, som opdateres løbende her.

Taiwan og Sydkorea topper listen, og præstationerne kan formentlig tilskrives udviklingen i teknologisektoren. I Taiwan er det nok mest på grund af semiconductor-markedet, hvor Taiwan Semiconductor Manufacturing er en stor spiller og har haft et godt investeringsår indtil videre. I Sydkorea har Samsung Electronics, som er den største andel i Xtrackers MSCI Korea UCITS ETF 1C, også haft et fantastisk år.

Ligesom Taiwan og Sydkorea topper listen, finder vi ETF’er, der følger Tyrkiske og Indiske indeks blandt de lavest præsterende. I Tyrkiet er der parlamentsvalg i 2023, og valgresultatet kan skabe usikkerhed for investorer, hvilket kan have påvirket årets præstationer. Indien er stadig et attraktivt marked at investere i, men landets betalingsbalanceunderskud kan have skabt usikkerhed for investorerne.

#5 Nye markeder

Når man benytter det populære filter ‘Nye markeder’, kan man finde ETF’er, der både følger emerging markets, samt SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF, som fokuserer på aktier med forholdsvis små markedsværdier.

Emerging markets er en term, der dækker lande og økonomier, der gennemgår hurtig vækst og industrialisering, men som samtidig kan være påvirket af politisk, økonomisk og finansiel ustabilitet. Der er ofte en betydelig risiko forbundet med nye markeder, hvilket kan forklare de høje afkast indtil videre i år.

Top 5 ETF’er – Nye markeder

Bundskrabere – nye markeder

Kilde: Nordnet.dk – dækker perioden 1. januar til 14. april 2023. Se den fulde liste, som opdateres dagligt her.

Mens top 5 består af aktie-ETF’er, er de lavest placerede primært sammensat af ETF’er, der følger obligationsmarkedet. Obligationsmarkedet er generelt betragtet som en mindre risikabel modpart til aktier.

Prøv selv ETF-screeneren

Hvis du selv vil udforske vores store udvalg af ETF’er, kan du prøve screeneren og sætte de filtre på, som interesserer dig.

Find ETF’er i screeneren

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en ETF (eller anden fond), bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-04-21 09:42

Ja, giv os det rigtige grundlag. Dvs. indregn udbyttet i afkastet.
I 2012 kunne jeg hos den lokale andelskasse trække en oversigt over mit afkast pr. aktie både med og uden udbytte. Og det endda afkastet mellem 2 vilkårlige datoer. Det under mig meget, at en investeringsbank, der gerne vil være førende, stadig ikke kan her 11 år senere.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-04-21 13:37

Hej Michael
Tak for den konstruktive kritik.
Jeg vil henvise til mit svar til kommentaren ovenfor.
Mvh
Sean Jensen

Gæst
Gæst
2023-04-19 22:57

Det ville være rigtig godt, hvis I kunne indarbejde udbytte i afkast-tallene. Det er kraftigt misvisende at udelade det, både for den enkelte aktie/ETF, men også for hele porteføljen.
I værste fald køber man det forkerte aktiv, hvis man uvidende sammenligner en distribuerende og en akkumulerende ETF/investeringsfond.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-04-21 13:37

Hej Bjørn
Tak for den konstruktive kritik og gode pointe.
De historiske afkasttal, tager ganske rigtigt ikke højde for eventuelle udbetalte udbytter, og en sammenligning med tilsvarende aktiver med en anden udbyttepolitik, kan derfor være svær at foretage.
Vi prøver så vidt muligt også, at gøre opmærksom på dette, bl.a. nævnes det i blogindlægget her og via vores screener skriver vi også “Afkast (uden udbytter), for at signalere, at de viste historiske afkast, ikke medtager gevinst i form af udbytter.
Mvh
Sean Jensen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-04-21 14:43

Tak for svar Sean – men er det noget, I overvejer at indføre? Hvis du sammenligner udvikling i afkast for aktier med udbytte (fx Mærsk) med aktier uden udbytte (fx Genmab), så får du et fejlagtigt billede, og træffer derfor måske en forkert beslutning. Ser du på egen porteføljeoversigt, så kan du eje et perfekt spejlbillede af C25-aktierne, men din udviklingsgraf ift OMXC25 vil vise, at du klarer det ringe, fordi udbyttet ikke er regnet med. En TSR-beregning er ikke helt nem, men netop derfor har vi brug for, at Nordnet er på forkant her, og gør det hårde arbejde… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-04-19 18:48

Hej I udgav på et tidspunkt et nyhedsbrev med en vurdering af kursen i løbet af måneden og ugen . Det nyhedsbrev vil le jeg gerne se igen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-04-21 12:00

Hej Sven
Vi har for noget tid siden tilbudt et morgenbrev med aktuelle nyheder, som man modtog via mail. Er det dette du henviser til?
Ovenstående er ikke længere tilgængeligt. I stedet tilbyder vi i samarbejde med MarketWire daglige eller ugentlige e-mails om alt det vigtigste, der sker på markederne. Du kan læse mere om disse finansnyhederne samt tilmelde dig via linket nedenfor.
https://www.nordnet.dk/dk/tjenester/finansnyheder
Mvh
Sean Jensen