Spring til hovedindhold

Tre ting kan forhindre endnu et godt dansk aktieår

De danske aktier slutter 2020 af i god stil og med godt kurshumør. 2020 bliver isoleret og gennemsnitlig set et ekstremt godt dansk aktieår. Det kan ikke gentage sig i 2021 i samme omfang, og her er tre faktorer, som kan give om ikke modvind så i det mindste sidevind næste år:

  • Når regnskaberne kommer i januar/februar, vil især de eksportorienterede selskaber skulle indregne effekten af en markant USD-svækkelse i deres 2021 guidance. Store USD-følsomme danske selskaber som for eksempel Lundbeck, Demant, GN Store Nord, Coloplast og Novo Nordisk vil alle basere deres USD-indtægter på niveauet USDDKK 6,15, som uanset hedging profil aktuelt ser ud til at være det ”nye normale”. Er investorerne tilstrækkelig godt forberedte på denne USD-svækkelse og indflydelsen på vækst og indtjening?
  • De danske aktier har haft en ”helle status”. Mere end 40 procent af det danske indeks består af Life Science, som har haft stærke defensive egenskaber. I kombination med nichekompetencer i verdensklasse har de større danske aktier formentlig fået en større global aktiebevågenhed end deres størrelse og præstationer, trods alt berettiger til dette. Forsvinder denne ”helle status” i 2021?
  • Vaccinerne kommer, og med det kommer også håbet om og forventningerne til, at vi vender tilbage til mindre unormale tider. Den globale økonomi og vækst vil i 2021 indhente noget af det, som gik tabt i 2020. Investorerne er i sidste kvartal begyndt at købe ind på den ændring. Det betyder alt andet lige en mindre efterspørgsel efter de sikre kurshavne og mere interesse for at investere i selskaber med en højere konjunkturfølsomhed. Det kan gå lidt eller noget ud over de danske selskaber. Især hvis konjunkturfølsomhed og vaccinesucces går hånd i hånd med mere USD-svækkelse.

Se venligst første indlæg om forventninger til 2021: Er grøn stadig håbets aktiefarve?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-12-30 08:04

Hej Per, C20 har vist en P/E på omkring 34 og mange aktier har meget høje P/E’er som AMBU, Vestas, Coloplast etc. Når de store fonde får kigget på tallene og finder, at Danmark er et af verdens højest vurderede aktiemarkeder, kan det være pengene finder bedre græsgange. Dansk økonomi er jo ikke ligefrem en buldrende tigerøkonomi. Vi er sjældent over 2% i BNP vækst. C20 var nede i 212 i 2009, og er nu i 1500. Det virker som om Mr. Market er inde i sin maniske periode 🙂