Spring til hovedindhold

2021: Er grøn stadig håbets aktiefarve?

2020 gav den grønne omstilling gennembruddet. Forsætter det i 2021, eller kommer der et økonomisk ”vent-og-se”? Fortsætter det comeback til EM, som startede i oktober og har kørt siden? Bliver 2021 det første skuffende år for USA’s teknologigiganter, og mister de danske life-science aktier deres attraktion som ”aktie-helle”?

  • Om kursfremgangen i de grønne aktier fortsætter afhænger ikke mindst af, om inflowet til de grønne og passive fonde fortsætter. Økonomisk handler den grønne agenda om at investere nu i tiltro til gode afkast om 2-3 år, men ikke alle grønne aktier kan blive vindere. Som minimum kommer der et udskilningsløb. Starter det allerede i 2021, eller er det 1-2 år for tidligt?
  • Flytter investorerne penge fra USA og ind til Europa/EM? Joe Biden har proklameret, at han i det mindste i et vist omfang vil hæve skatterne. Netop faldende selskabs- og personskatter i Donald Trumps skattereform var i første halvdel af 2018 årsag til, at de amerikanske aktier outperformede markant drevet af et ekstremt kapitalinflow. Selv om de mest progressive demokraters skattedrømme ikke bliver indfriet, vil det være forventningen, at nogle af skattelettelserne bliver kørt baglæns. Vil USA give skuffende aktieafkast?
  • Amerikanske teknologiaktier har i et meget stort omfang reddet investorernes 2020. Havde det ikke været for Apple, Amazon, Google, Facebook, Nvidia, Zoom og ikke mindst Tesla, ville der være stor risiko for, at året ville være endt rigtig skidt. Fortsætter rotationen mod mere konjunkturfølsomme selskaber, kan det ikke kun være med til at støde USA fra den globale aktietrone, men også gøre investorerne nervøse: I 2000 var der sammenfald med .com boblen og så en større rotation væk fra IT-aktier. I de følgende kvartaler faldt aktierne – også uden for IT-sektoren. Får investorerne bange anelser om, at det sker igen?
  • USD er blevet svækket markant i løbet af 2020 og ligger aktuelt 13 procent under årets højeste niveauer. Jo mere fornemmelsen vokser for, at vaccinerne kommer til at gøre den gode forskel, jo mere er der risiko for, at USD bliver yderligere svækket. En del af investorernes amerikanske afkast kan altså blive udraderet af USD-svækkelse. I hvert fald hvis aktierne kørerne videre opad og ikke bliver ramt af en økonomisk skuffelse og/eller en COVID-19 version 2.0.
  • Emerging Markets har haft det svært ikke kun i første halvdel af 2020, men også de foregående år. Kombinationen af en stærk USD, fokus på vækst og amerikanske IT-aktier og en bevægelse væk fra ”value” har givet meget lidt positiv investeringsplads og opmærksomhed til EM. En succesfuld vaccine og rotation mod konjunkturfølsomme selskaber kan give plads og et hårdt tiltrængt EM comeback. EM Asien har klaret sig fornuftigt, mens det har været så som så med de gode takter i Brasilien, Tyrkiet etc. Kommer investorerne tilbage til denne region, kan det blive årets positive overraskelse. De seneste uger er der sket et ret bemærkelsesværdigt comeback, og det kan meget vel fortsætte i 2021.
  • Vil vaccinerne vise sig at være så gode som forventet og have en varig effekt? Virkningsgraderne virker ekstremt høje og meget overbevisende. Skal vi alle vaccineres mere end en gang for, at effekten kan bibeholdes? Hvad betyder det? Og kan mange af de ”vaccineselskaber”, som i dag har forberedt sig på en anden-runde-effekt, på den måde bliver bragt i spil? Altså ud over de selskaber, som vi har hørt meget og mest til (Pfizer, Moderna, Astra, BioNtech, etc).
  • Kan danske aktier blive ved med at imponere, eller vil en forventning om stigende global vækst (og fortsat svækket USD) flytte aktiepenge ud af Danmark og de mere ”sikre” aktiehavne såsom blandt andet Novo Nordisk? I givet fald vil 2021 blive et antiklimaks i forhold til et fænomenalt 2020.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-12-21 21:32

Per, nogle særdeles gode spørgsmål til udviklingen på aktiemarkedet – kommer du også med dine forventninger?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-12-22 09:22

Hej Jan Tak for dit spørgsmål. De kommende dage kommer der flere muligheder og scenarier om du vil. Jeg tror generelt på at flow of funds går mere mod EM; at USD kan blive svækket yderligere, men ikke så meget som mange tror; at value får et comeback. Jeg håber du og andre vil lade dig inspirere af det skrevne; har lyst til at følge med løbende på bloggen og i podcast og måske også i mange andre henseender, hvor jeg fortæller lidt om mine tanker. Måske også hos Dansk Aktionærforening hvor jeg ofte skriver særskilt til dem og forhåbentlig… Læs mere