Spring til hovedindhold

Tror du aktierne fortsætter op? Så læs ikke videre

2019 har været et fantastisk aktieår. Også langt bedre end næsten alle professionelle investorer havde forventet ved årets start. Men faktum er, at vi kommer stadig tættere på en europæisk recession, de europæiske selskabers overskud falder med hele ni procent i 3. kvartal, amerikansk økonomi er også begyndt at trække nedad, og den europæiske centralbank er løbet tør for stimulerende redskaber.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje og investeringsfonden AktieUgebrevet Invest har vi derfor de seneste måneder fulgt en meget defensiv og forsigtig strategi. Vi tror ikke på, at aktiemarkederne vil fortsætte op. Og erkendt: Derfor har vi indtil videre i år brændt fingrene ved at være alt for forsigtige. Derfor ligger vi et godt stykke efter benchmark indeks for 2019.

Samlet halter vi også lidt efter benchmark siden fondens start for to år siden. Også selvom vi sidste år klarede os 13 procentpoint bedre end det generelle marked. Her gav den defensive strategi pote.

Aktuelt har vi halvdelen af porteføljen placeret i afdækningspositioner (indekscertifikater, der stiger i kurs i faldende aktiemarkeder). Vi mener, at det er rettidig omhu i det aktuelle marked. Vi kan godt se for os, at markedet kan stige nogle procent mere. Men det kan også falde 30-40%, fordi vi står midt i en gigantisk aktieboble, baseret på centralbankernes pengeudpumpning.

Vi mener simpelthen, at aktiemarkedet med den aktuelle værdiansættelse har indbygget alle de positive ting, der kan komme fremadrettet: Flere rentesænkninger fra den amerikanske centralbank, en fornuftig Brexit (som bestemt ikke er sikker), en god delaftale i handelskrigen mellem USA og Kina (som bestemt heller ikke er sikker).

Så det er i virkeligheden vanskeligt at se, hvad der skal drive aktiemarkederne meget højere op. Vi ved godt, at det er stort set umuligt både at ramme en bund og en top. Helt kortsigtet synes vi også, at det er svært at fastholde en defensiv strategi, når det amerikanske aktiemarked forleden bekræftede et brud op gennem den historiske top i 3025.

Vi kan kortsigtet blive nødt til at skrue lidt ned for vores afdækningsposition. Men det vil gøre ondt, fordi vi mener, at det grundlæggende er forkert. Men vi må også erkende, at vores læsere og investeringskunder lægger meget vægt på de kortsigtede afkast. Det kan vi godt forstå.

Men i det aktuelle marked bør man efter vores vurdering i bedste fald være neutral. Beskyttelse af kapitalen er et mantra for os. Er markedet først dykket 25 procent, før man har nået at reagere, er det for sent at undgå tab. Det kan stadig nås. Derfor bliver man nødt til at være lidt foran, også selvom det koster en kortsigtet forsikringspræmie.

Så vores budskab er afslutningsvist: Tror du, at aktiemarkederne blot fortsætter op og op, trods faldende overskud i S&P 500-selskaberne, trods stor sandsynlighed for en recession indenfor de næste 3-6 måneder, og efter ti år med stigende aktiemarkeder, så glem overstående.

I modsat fald bør du reflektere omkring budskabet om at beskytte din kapital, og overveje grundigt om du skal skrue ned for risikoen eller læse mere om vores defensive aktiestrategi på www.auinvest.dk, hvor det også beskrives, hvordan vi søger at tjene penge i faldende aktiemarkeder.

Er det et problem, at NasdaqOMX går ned det meste af en handelsdag? De fleste investorer opdagede nok, at fondsbørsens handelssystem var nede fredag fra kl. 11.00 til kl. 16.15. Det er naturligvis et kæmpe problem, at fondsbørsen ikke har 2 eller 3 dobbelt back up på sine systemer, så når det ene sætter ud, så kobler det andet til. Ligesom når den almindelige strømforsyning på sygehuse går ud, så slår nødsystemerne automatisk til.

Under alle omstændigheder skylder Nasdaq investorerne en god forklaring, dels på hvad der skete, og dels om hvordan man kan undgå det igen. En børsmarkedsplads skal fungere, hele tiden, for det er afgørende for investorerne at have en pålidelig handelsplads.

For de professionelle investorer er det ikke det store problem, at Nasdaq slukker lyset en periode. De kan nemlig handle på nogle af de europæiske elektroniske handelspladser, hvor der handles danske C20 aktier. Dem er der en del af, og Nasdaq har faktisk kun en markedsandel på C20-aktierne på 72 procent. Eksempelvis ligger 36 procent af den samlede omsætning i Carlsberg og Novozymes udenfor København. Så næste skridt bliver vel at de danske onlinemæglere også kobler sig op på handelspladser som Aquis og Turquoise.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-11-04 15:27

De sidste to år har der jævnligt været annonceret nært forestående recession – og en dag kommer den jo. Ingen ved hvor stort fald der kommer eller hvor længe recessionen varer. Men hvis man er en privatperson med langsigtet opsparing i aktier, så kast et blik på 2008 – pludselig dykkede aktiekurserne, men omkring 2 år senere var aktiekurserne jo oppe igen – og siden har der været stigninger med sporadiske korrektioner. Efter min opfattelse er det eneste sikre, at hvis jeg går kontant nu kommer jeg til at betale en pæn skat af fortjenesten og kan i bedste fald… Læs mere