Spring til hovedindhold

USD-fald største aktiefare på kort sigt

Aktiemarkederne er begyndt at vise svaghedstegn. Er det et tegn på opturstræthed eller et signal om, at investorerne skal forberede sig på, at korrektionen kan komme i maj måned, som er måneden med det dårlige investeringsomdømme, og hvad er de største farer og risici aktuelt?

Eksplosive stigninger

Aktiemarkederne er steget eksplosivt. Ikke kun de seneste måneder, men i en næsten ubrudt linje kun afbrudt af et par større korrektioner, hvoraf nedjusteringen af den amerikanske kreditværdighed fra 3 til 2 A’er hos S&P og Grækenlands samtidige ”meddelelse” om, at private ville blive en del af gældsaccorden i sommeren 2011 med mere end 20 % kursfald til følge, som ”højdepunkter”.

Investorerne har med rette mange gange spurgt sig selv om hvor længe opturen kan vare. De seneste uger er der gået lidt knas i optursmaskineriet og der er flere tegn på at vi i det mindste er på vej ind i en mere sidelæns bevægelse.

Her er 6 faktorer i min prioriterede rækkefølge, som kan forstyrre opturen eller være den/de udslagsgivende faktorer bag ved en forstyrret aktienattesøvn de kommende måneder:

Faldende USD

De europæiske aktier er spurtet forbi andre markeder i 2015. Kombinationen af Draghi som obligationscowboy og vækstforskellene mellem Europa og USA har været USD opturens alibi. Netop den stærkt stigende USD har været en af de væsentligste kurstriggere bag ved aktieopturen. De seneste uger har vi set en let sivende USD, som nu er tæt på 6 % fra årets højeste over for EUR/DKK. Svagere amerikansk vækst (dårlige BNP tal onsdag den 29/4) og en udskydelse af forventningerne til at den amerikanske centralbank, FED, begynder at hæve renterne, kan i det mindste forsinke en yderligere optur i USD. Investorerne har  vænnet sig til og glædet sig over opturen og i et vist omfang indkalkuleret at 1 USD = 1 EUR var muligt inden for en kortere tidshorisont. En skuffende USD udvikling vil kunne gøre overraskende ondt på aktieinvestorerne.

Grexit

Den evigt tilbagevendende historie om landet med det milde klima, den forfærdelige økonomi og den lemfældige omgang med finansiel disciplin, kan presse investorerne. Et Grexit vil kortvarigt have implikationer. Markederne er dog så godt forberedt, som man nu engang kan være, hvis et EUR-zone land går statsbankerot, som vil være konsekvensen af et Grexit (alle græske banker insolvente over night). Jeg tror dog risikoen for et Grexit er væsentlig mindre, end investorerne antager.

En cocktail

Hvis der kommer en korrektion er det mest sandsynlige, at den vil blive udløst som en cocktail af flere faktorer. Jo mere markederne er steget på kortest mulig tid, jo større er risikoen for at en, set i et længere tidsperspektiv, mindre hændelse, kan få en større betydning. Cocktaileffekten bør ikke undervurderes.

Opturstræthed

Måske kommer faren for en korrektion slet og ret fra, at den fortsatte optur kommer til at mangle energi. Efter regnskabssæsonen kan der komme en pause med et nyhedsvakuum. Investorerne vil kunne spørge sig selv, hvad der på det lidt kortere sigt skal drive aktiekurserne yderligere i vejret. Der er rigtig mange ”korte” investeringspenge investeret i aktiemarkedet, og de kan hurtigt forlade investeringsarenaen igen, hvis der ikke er noget at hente, eller hvis risikoen for kursfald opleves som større end yderligere stigninger.

Dårlige regnskaber

I det generelle tilfælde vil virksomhederne levere fornuftige resultater. De som skuffer vil opleve at kurshammeren falder hårdt. Måske vil de, som i det generelle tilfælde indfrir og sågar overgår forventningerne alligevel have svært ved at stige yderligere kortsigtet, netop på grund af den markante optur vi har set i 1. kvartal 2015. Gode tal er forventet og indregnet.

”Sell in May”?

Der er ikke noget som peger entydigt på at maj er en måned med negativ afkast. På den anden side er maj i gennemsnit en måned med meget små afkast og den finansielle kalenderovertro kan måske gøre et mindre udslag. De historiske afkast kan måske få investorerne til at konkludere, at de ikke behøver at være investeret i aktiemarkedet, og det kan have en selvforstærkende effekt.

Store optur forbi

Selv efter en eventuel korrektion, er det mest sandsynligt, at aktierne igen vil vænne kurssnuden opad. Alternativer mangler fortsat, økonomien er på vej frem og høje aktiekurser er ikke i sig selv en udløsende faktor for at en større og mere langvarig nedtur kan begynde. Det er stadig vigtigt at erindre investorerne om, at den store optur på aktiemarkederne i denne omgang ligger bag og ikke foran os.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer