Spring til hovedindhold

Vestas generalforsamling – a new beginning

Ingen bør være i tvivl om at Vestas er hårdt ramt af trængselstiderne. Hvis stemningen på sidste uges generalforsamling er symbol på det nye Vestas, er der dog lysere tider forude.

3 års kaos

De seneste 3 år har været et langt mareridt for Vestas og dets aktionærer. Dårlige resultater og nedjusteringer har været hverdags kost. Samtidig har Vestas været nærmest dilettantisk i deres forventningsstyring. Investorerne har ikke kun skulle frygte og regne med løbende nedjusteringer. Men kommunikationen fra dem som sad tættest på og måtte vide bedst – selskabet selv, har været katastrofal.

Vestas Generalforsamling = garanti for negativ stemning

Generalforsamlingen er aktionærernes højeste myndighed. Derfor er det ikke så underligt, at det netop har været på generalforsamlingerne de seneste år, at frustrationerne har fået frit løb. Det har ikke været frugtbart, men meget forståeligt at investorer på sidelinien måbende har måtte være vidne til en forretnings- og kursmæssig nedsmeltning uden at det øjensynlig har gjort større indtryk på de indre linier.

Nye tider

Sidste uges generalforsamling var anderledes, og den nye bestyrelsesformand har i sit 1. år nået ganske meget:

  • Der har sidste år været afholdt et rekordstort antal bestyrelsesmøder sidste år, hvilket vidner om en tæt dialog med og kort snor til den daglige ledelse.
  • Hvis der er koldt i et rum fordi vinduet står åbent, nytter det ikke at skrue op for varmen. Man skal lukke vinduet først. Det er det som bestyrelsesformanden gør. Stabilisering af virksomheden og at sætte tæring efter næring.
  • Omkostningsreduktioner så indtægter og udgifter er i bedre balance.
  • Faste omkostninger fjernes, hvilket gør det lettere at skalere virksomheden alt efter om ordrerne kommer eller ej.
  • Bestyrelsesformanden svarer beredvilligt og myndigt på spørgsmål. Han udviser imødekommenhed.
  • Bestyrelsesformanden maner til besindighed og beder investorerne om at være tålmodige. Der er lang vej endnu; Det er god kommunikativ ”rettidig omhu” og adresserer blandt andet de ordrer som investorerne mangler.

Negativ særfokus

En af de negative ting som mangler at blive adresseret er at Vestas nyhedsmæssigt bliver omtalt i forbindelse med alle ordrer. Da Vestas har en global markedsandel under 20 %, vil mere end 80 % af alle ordrer i medierne figurere som ordrer som Vestas ikke har fået. Måske har Vestas ikke budt på kontrakterne eller ikke anset dem for at være profitable. I investorernes optik figurerer de som ”tabte ordrer”.

Ingen anden vindmøllevirksomhed får denne negative sær  omtale, hvilket ikke kun skyldes at Vestas er den største af de ”rene” virksomheder, som er børsnoteret, men også de seneste 3 års dårlige udvikling.

Investorerne ser allerhelst, at Vestas

  • Viser de kan tjene penge på de nuværende ordrer
  • At Vestas derefter får nye ordrer, som er profitable
  • At Vestas indgår en alliance med Mitsubishi

At dømme efter sidste uges generalforsamling er de nye koste ikke kun begyndt at feje. De fejer også bedre end de gamle, og det falder i investorerne smag.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer