Spring til hovedindhold

Aktier: Det ”gode”, det ”dårlige” og et ”midt-imellem” scenario for de kommende måneder

Aktierne er steget til nye højder, hvis man alene ser udviklingen igennem Nasdaq 100 og/eller S&P 500, som ikke mindst er blevet trukket op af stigninger i de største teknologiaktier de seneste måneder. Her er 3 scenarier for de kommende måneder, hvoraf det mest sandsynlige er en udvikling ”midt-imellem”, hvor aktierne ikke bevæger sig særligt ud af stedet i gennemsnit:

Den supergode udvikling – Sandsynlighed/mindre: 20 %

De amerikanske aktier er på indeksniveau steget til nye højder. Udviklingen snyder dog lidt. Diverse indeks er i høj grad trukket af teknologiaktier. Det supergode scenarie tager sit udgangspunkt i at Nasdaq-trækhestene holder kadancen også ud over den spurt som bl.a. Apple har taget i forventning af en kommende ændring i aktiestørrelsen og lancering af en ny Iphone.

Samtidig har forventninger om at Tesla bliver indlemmet i S&P 500 koblet med en ændring i aktiestørrelsen givet et ekstremt kursboost. I det rigtig positive scenarie fortsætter udviklingen. Samtidig kommer der bedre økonomiske data. Investorerne holder fast i deres teknologieksponering samtidig med at de konjunkturfølsomme selskab oplever et comeback. Sidst men ikke mindst: Mon ikke Trump har et par kaniner i økonomi/aktiehatten, som han forsøger at trække op forud for det kommende amerikanske valg primo november. Forventet indeksstigning på 5 % de kommende 3 måneder.

Den skuffende udvikling – Sandsynlighed/mindre: 20 %

Investorerne har de seneste uger næsten manisk jagtet bl.a. Apple og Tesla. Det kan ikke fortsætte. Hvad sker der når Apple/Tesla har splittet deres aktier og vi kommer ind i september måned, som normalt og i gennemsnit er en lidt dårligere en af slagsen? Så kan der opstå et kursvakuum.

Den negative udvikling kan i dette scenarie måske få lidt næring af, at Joe Biden måske kan blive tvunget til at tone rent skatteflag, når valget rykker nærmere. Donald Trump sænkede selskabs- og i et vist omfang også personskatterne markant i 2018, og det var en større driver bag ved opturen i en betydelig del af 2018, indtil oktober, isoleret i USA. Hvis investorerne begynder at indstille sig på stigende amerikanske skatter og Joe Biden giver næring til den holdning, kan det få betydning for aktierne. Ikke kun absolut men også relativt. Forventet indeksfald på 5 % de kommende 3 måneder.

Et scenarie ”midt-imellem” – Sandsynlighed/større: 60 %

Det mest sandsynlige er et scenarie med lidt af hvert. Den maniske jagt på ikke kun Apple men også andre IT selskaber + Tesla kan ikke blive ved og samtidig er september en gennemsnitlig ”svær aktiemåned” afkastmæssig”. På den anden side vil i hvert fald nogen af de aktieunderstøttende faktorer fra de seneste måneder forblive uændrede.

Trump vil forsøge at tale økonomien og aktierne op, mens Joe Biden næppe har modet til at gøre det modsatte. Det er vigtigt at erindre, at amerikanske præsidenter næsten udelukkende er meget ”pro” økonomien og pro-aktiemarkederne.

Hold øje med Nasdaq, Tesla/Apple, USA valg og økonomi/smittetal

Der er en række faktorer som investorerne gør klogt i at holde øje med. Det svære er ikke kun at vægte de enkelte faktorer, men også at der er mange af dem. Covid-19 betyder noget for smittetallene og de har i høj grad en betydning ikke kun for nøgletallene, men især for den fremadrettede udvikling i disse.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-08-25 17:32

Hvordan kommer man frem til de sandsynligheder? Eller er de bare trukket op at hatten? 👍

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-08-26 06:27

Hej Henrik

Alle scenarier som der bliver udarbejdet af alle er subjektive. “For”/”Imod” bliver vejet og vægtet med en sandsynlighed. Nævnte sandsynligheder skal illustrere udfaldsrum og at større op- og nedture er mulige, men mindre sandsynlige end “business as usual”.

Med venlig hilsen