Spring til hovedindhold

Aktiemarkederne er syge

Stadig flere signaler trækker i retning af en ny negativ korrektion på aktiemarkederne:

For det første har de stigende aktiemarkeder i denne uge været drevet frem af meget tynd omsætning på det amerikanske aktiemarked. Køberne er altså tilbageholdende, men sælgerne er også afventende – indtil videre. Ved forrige uges kursfald var omsætningen enkelte dage dobbelt så stor, hvilket afspejler den stigende usikkerhed.

For det andet er guldpriserne fortsat markant stigende, hvilket afspejler stigende nervøsitet og usikkerhed på de globale finansmarkeder.

For det tredje er de vigtige kobberpriser faldende, hvilket ofte kan opfattes som en første indikator på en global økonomisk opbremsning.

For det fjerde har hverken det amerikanske brancheindeks for transport eller bankindekset de seneste dage været i stand til at bryde op gennem 50 dages glidende gennemsnit. Det afspejler den manglende styrke i de ledende mere konjunkturfølsomme delaktieindeks.

For det femte er USD/JYP nu under svækkelse, hvilket meget vel kan være et forvarsel om, at de asiatiske økonomier nu bremser op, med fortsatte devalueringer og valutauro.

For det sjette viser både det kinesiske Shanghai aktieindeks og japanske Nikkei 225 indeks klare svaghedstegn.

For det syvende har der de seneste dage været mange regnskabsskuffelser, der har puffet til de i forvejen skrøbelige aktiemarkeder.

For det ottende bekræfter udviklingen i det amerikanske privatforbrug med negativ vækst de seneste to måneder nu, at USA’s økonomi taber momentum.

Endeligt ser vi det ikke som en særlig god cocktail, at den nye FED-chef Yellen varsler fortsat tapering, dvs. afvikling af de store månedlige obligationstilbagekøb, hvilket giver stigende obligationsrenter, samtidig med at USA’s økonomi nu bremser op.

På baggrund af denne analyse står vi nu foran et radikalt skift i AktieUgebrevets Pensionsportefølje, hvor vi forbereder os på en større generel nedtur på aktiemarkederne. Indtil videre ser det ud til, at negative økonomiske nøgletal giver forhåbninger at om den amerikanske centralbank dropper tapering, og fortsætter pengeudpumpninger – og den kunstige understøttelse af aktiemarkederne. Ja, udviklingen på aktiemarkedet er i bund og grund syg.

Vinder i C20 indeks: Vinderne den seneste uge i C20 indeks er ikke overraskende Vestas, som efter vores vurdering har meget mere i sig. Se også seneste uges analyser herom. Hovedparten af de øvrige vindere var næsten entydigt defensive aktier, der ikke bliver så hårdt ramt i en generel konjunkturnedgang, og de store investorer trækker derfor deres kapital derover for tiden. Vinderne er Coloplast, Chr. Hansen, William Demant og Novo Nordisk. Undtagelsen var A.P. Møller-Mærsk, som også præsterede et pænt plus, hvilket er overraskende for os. Den positive stemning omkring APM kan dog skyldes stigende tro på godkendelse af P3-alliancen, hvor de amerikanske myndigheder nu ses give grønt lys, rapporteres det af JOC på Shanghai Shipping Exchange.

Regnskabssæson starter pænt, hvis man ser på aktiekurser: Vi har endnu ikke gennemgået alle de offentliggjorte bankregnskaber for 4. kvartal, men noget tyder på, at det går den rigtige vej med tabsudviklingen i bankerne. Pæne kursstigninger den seneste uge har ramt Nørresundby Bank, Østjysk Bank, Djursland og Totalbanken. Også Spar Nord Bank og Ringkøbing Landbobank har klaret sig flot. Vi vil den kommende udgave dykke længere ned i bankregnskaberne og tegne det store billede af udviklingen seneste kvartal: Er vi for alvor forbi de største tabsnedskrivninger, så bankerne måske kan begynde at tilbageføre tidligere hensættelser? Når vi er der, kan der være langt op til en meget stærk fremgang i resultater. Bankerne har nemlig hensat enorme beløb til fremtidige udlånstab, og hvis det nu begynder at gå bedre, kan nogle af disse akkumulerede tabshensættelser tilbageføres som overskud på bundlinjen.

Danske Bank-aktien kan rammes af kursmanipulationsskandale: Afsløringen af mistanke om kursmanipulation i intern obligationshandel i Danske Bank kan meget vel udvikle sig til en generel mistillid til Danske Bank i den professionelle investorverden. Internationalt har man også en CIBOR-skandale omkring manipulerede rentefastsættelser på erhvervsudlån, og der synes at være klare paralleller til den danske LIBOR-sag, som undersøges af Finanstilsynet. De to sager i Danske Bank kan meget vel være toppen af isbjerget. Under alle omstændigheder er det opfattelsen i den finansielle verden, at der kommer meget mere om denne sag, og at den meget let kan vokse sig meget, meget stor – og grim.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser af danske aktier til private investorer. Som ny kunde kan du prøve tre numre af AktieUgebrevet gratis HER.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-02-15 16:47

Tja – Det kan godt være i har ret. Jeg mener selv at aktiemarked er overvurderet, men omvendt, så har jeg gjort det siden C20 brød gennem indeks 500 og havde jeg reageret efter min formodning, så var jeg gået glip af en pæn stigning. Som jeg husker langt lang hovedparten af Aktieugebrevets forventninger til aktiemarked har de været negative, forstået sådan, at i har forventet fald. Ud fra hvad jeg lige umiddelbart kan huske, så må dem der har fulgt jeres “anvisninger” være kommet alt for sent “på toget” og stået alt for tidligt af, men jeg skal gerne… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-02-22 12:29

Det kommer vel an på udviklingen i renten. Hvis den lange er så lav som nu og blir der, så kan aktierne vel sagtens stige 50 pct herfra.

Der er ingen garanti for stigende rente