Spring til hovedindhold

Aktier: 9 grunde til at aktierne “burde” ligge lavere

Markedsbunden på aktierne kom for lidt over 1 måned siden, da VIX indekset signalerede panik i aktiemarkedet. Investorerne tænker i reglen længere frem end aktuelt, men der er alligevel en række gode grunde til at man kan undre sig over, at vi endnu ikke har fået ”anden runde effekt” i nedturen:

  1. Coronavirus er ikke blot noget som går over indenfor kort tid. Udfordringerne har nu plaget den globale økonomi og -investor i snart 3 måneder.
  2. Der er endnu ikke reelle udsigter til behandlinger eller en vaccine på markedet indenfor kort tid.
  3. Antallet af arbejdsløse primært på grund af nedlukninger bliver ved med at stige og i USA er der nu 25 mio. arbejdsløse og den kommende uge kommer det tal formentlig til at stige.
  4. Smittetallene har måske og forhåbentlig kulmineret de fleste steder, men nedgangen i tallene er moderat.
  5. I store sydeuropæiske økonomier som Spanien og Italien er tingene nok i let bedring, men der kan ikke anes en afslutning på Corona
  6. Den danske Nationalbank har talt om 3-10 % negativ BNP vækst. Finansministeriet siger 3-6 %. I går sagde Christine Lagarde, ECB, at der i et risikoscenarie kan blive tale om en 15 % europæisk BNP tilbagegang i 2020. Det er tæt på 3x finanskrisen i givet fald.
  7. Mange virksomheder har trukket deres guidance for 2020. Vi har endnu kun set en mindre effekt i det generelle tilfælde på indtjeningen i 1. kvartal. 2. kvartal bliver formentlig det værste. Investorerne ved dog ikke hvad ”det værste” indebærer?
  8. I en række tilfælde er aktierne faldet meget. Hvis man alene betragter førende indeks, er der imidlertid blot tale om fald på 10-20 %. Det vil normalt være foreneligt med kursfald under en mildere recession. Denne recession bliver formentlig den værste nogensinde for en række selskaber.
  9. Indeks udvikling ”snyder” og viser ikke den reelle stress i systemet. I Danmark er det eksempelvis Novo Nordisk og Coloplast som bremser nedgangen. I USA er det selskaber som Amazon, Apple, Google og Netflix, som får nedturen til at se mindre harsk og barsk ud.

Penge- og finanspolitiske bagstoppere har gjort forskellen

I forhold til finanskrisen har især politikere reageret meget hurtigere. Samtidig doserer især den amerikanske centralbank FED rigtig meget likviditet. Det er først og fremmest disse støtter, som fortsat tilkendegives at være på størrelse med ”whatever it takes”, som får investorerne i et meget stort omfang til at holde fast i deres aktier og tro på at bunden blev nået for 1 måned siden, og at der ikke kommer anden runde effekter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-05-11 17:55

Det bliver spændenden at se, hvordan de kommende måneder påvirker aktiemarkedet. Meget peger på, at markedet burde lavere, men måske der er tale om en overreaktion? Jeg er i hvertfald spændt, omend jeg stadig holder fast i min strategi – uanset hvordan markedet bevæger sig.

Bedste hilsner
Frederik
https://ungmedpenge.dk/