Spring til hovedindhold

Aktier: Faresignaler har overtaget i sensommeren

Per Hansen vurderer, at investorerne i det mindste bør forberede sig på mulig uro, blæsevejr og risiko for vindstød af stormstyrke. Der er aktuelt (for) mange grunde til, at et uroscenarie kan udspille sig.

Aktierne har gennemsnitligt haft det overraskende godt i 2023. Hvis man fjerner spydspidserne AI + Novo Nordisk/Eli Lilly, ser billedet dog mindre rosenrødt ud, end man indeksmæssigt kunne få indtrykket af. Er risikoen for en korrektion større end mulighederne for en god sommerafslutning?

Risici er langt flere end muligheder

Er det tiden til, at investorerne øger deres aktieeksponering, eller er det snarere et godt tidspunkt at sikre nogle af de gevinster, som har været i et yderst polariseret år? Sædvanen tro kender jeg ikke investorernes risikovillighed, investeringshorisont og har ej det samlede overblik over de enkelte investors privatøkonomi, men her er nogle af de aspekter, som investorerne kan komme i kontakt med de kommende uger.

(For) høje renter

De amerikanske markedsrenter har været stigende de seneste uger og fredag nåede den 10-årige rente 4,16%. De korte renter er stadig, hvor de var. Høje renter i en længere periode og fortsatte aktiestigninger er desværre lidt en modsætning. Enten skal renterne eller aktierne give sig.

Figur 1: Amerikansk statsrentestruktur per 11/8 2023
Kilde: https://www.ustreasuryyieldcurve.com/

Høje oliepriser kommer ubelejligt

Oliepriserne har været stigende de seneste uger. Rusland er ude af den globale forsyningsligning, og Saudi Arabien gør, hvad de kan for at holde oliepriserne høje. Her og nu lykkes det. Høje energipriser virker som skat på forbrug og er samtidig også en udfordring for at få inflationen ned.

Figur 2: Udviklingen i Brent Crude olie, 2023
Kilde: Nordnet

USA privatforbrug på klods

Ifølge nye data har amerikanernes (for)brug af kreditkort sat nye rekorder. Mere end 1000 mia. USD er lånt på variable og dyre vilkår. Renterne er tårnhøje og de samlede udgifter gør et solidt indhug i den disponible indkomst. Det sker samtidig med, at huslån også er blevet meget dyrere.

Stadig ”varm” stemning

De seneste dage er der sket en vis gevinsthjemtagning i aktier; ikke mindst i USA og i nogle af de aktier, som steget mest under AI hypen. Alligevel er stemningen stadig (for) god, og risikoen for at en udefrakommende negativ begivenhed kan få en større betydning, bør ikke ignoreres.

Figur 3: Fear and Greed
Kilde: https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed

AI hype på pause

Efter de amerikanske halvårsregnskaber er tæt på at være aflagte, er investorerne, i det mindste kortsigtet, faldet lidt til ro med hensyn til den ekstraordinære medvind til AI temaet. Generelt har der været en større tendens til sikring af gevinster end til lysten til at komme flere penge ind i AI-spydspidserne efter regnskaberne. På kort sigt vil det være mindre sandsynligt, at den trafik ændrer sig. Hvis den skal ændre sig, kræver det et ”event”.

September er højsæson for aktiefald

Man skal være varsom med aktier og stjernetegn, men september har en tendens til at være en god måned at købe aktier i, efter de større kursfald, som desværre ikke er så sjældne endda. Det er ikke sikkert, september bliver en meget dårlig måned, men er risikoen for at stå udenfor, større end mulighederne ved at være fuldt investeret?

Kommer inflationen hurtigt nok ned?

De seneste måneder er inflationen kommet et godt stykke ned. Hvis investorerne skal overbevises om, at den udvikling fortsætter, skal producentpriserne vise yderligere fald de kommende måneder. Inflationen er ekstremt vigtig for at overbevise centralbankerne om, at renterne er toppet og at 2024 byder på rentefald.

Oktober er ofte god; især efter dårlig september

Oktober-december er i gennemsnit de bedste sammenhængende aktiemåneder på året. Hvis det skal gentage sig i år, hvor der er en række tydelige kortsigtede udfordringer, kræver det formentlig, at udgangspunktet bliver bedre. Det kan ske ved, at indtjeningsforventningerne kortsigtet skyder i vejret, og/eller ved at renter og oliepriser falder. Mere sandsynligt er det, at det ekstra afkastbrændstof skal komme fra et lavere udgangspunkt.

Får centralbanker inflationsfri eller vækstangst?

Noget af det, som kan formildne udviklingen, er, hvis centralbankerne via en inflationstop og/eller et negativt konjunkturforløb, får alibiet til at annoncere inflationskrisen toppet, eller giver et meget tydeligt hint om rentetop med efterfølgende rentefald. Investorerne holder øje med det og vil reagere på det. Inflationstop er kort- og langsigtet gode grunde til, at aktieinvestorerne vil holde humøret højt. Et negativt konjunkturforløb vil først betyde risiko for lavere indtjeningsforventninger, og efterfølgende vil lavere renter kunne være den formildende bagstopper – senere.

Kina kan være godt og skidt

Økonomien i Kina kører i tomgang. Uroen om den kinesiske ejendomssektor er en vedvarende kilde til uro og nervøsitet. Modposteringen til lavere vækstforventningerne er, at det løbende er en mulighed, at Kina fyrer en “stimulans bazooka” med lavere renter og ditto reservekrav til bankerne af. For mig er den samlede effekt på globale aktier ikke entydig.

Forbered dig på urolige tider for en sikkerheds skyld

Vi er på den tid af året, hvor skybrud er blevet den danske vejrnorm, men samtidig er vi også på vej ud af august og ind i mulige efterårsstorme på aktiemarkedet. Investorerne bør i det mindste forberede sig på mulig uro, blæsevejr og risiko for vindstød af stormstyrke. Der er aktuelt (for) mange grunde til, at et uroscenarie kan udspille sig.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer