Spring til hovedindhold

Aktier: Nu kommer rentetesten. Sektorrotation giver medvind til FLS

Per Hansen

De amerikanske aktier faldt kraftigt tilbage i en urolig handelssession. Det skyldes ikke kun, at aktiemarkedet generelt er inde i en urolig periode, men især de stigende renter:

  • De amerikanske aktieindeks faldt med 1,75-3,5%
  • Den amerikanske 10-årige rente er steget til 1,52%
  • De seneste uger er renterne steget markant, og investorerne er blevet tiltagende nervøse for, at rentestigningerne ikke kun kan blive en aktieudfordring, men tilmed udløse en kortsigtet større aktiekorrektion.
  • Tirsdag var der udsigt til, at de amerikanske aktier ville falde, men den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, var på kort sigt i stand til at berolige investorerne, da han sagde, at der stadig var lang tid til, at normale tilstande ville indfinde sig i den amerikanske økonomi; at centralbanken stadig vil købe obligationer op og holde renten og renteforventningerne nede.
  • På kort sigt gav det ro på tirsdag. Onsdag steg de amerikanske aktier med mere end 1%
  • Torsdag gav rentestigninger så igen investorerne nervøse trækninger med større kursfald til følge. Eksempelvis faldt Tesla med 8%, og Apple faldt med 3%
  • GameStop havde igen meget vilde aktieudsving, og aktien blev handlet mellem 101 og 184. Historien om at investorerne køber ind på, at turnaroundprocessen bliver accelereret efter, at finansdirektøren er blevet fyret, er kun en ”forklaringsmæssig skueproces”. Jeg har aldrig set så vilde udsving, som har bare været i nærheden af ”fundamentalt” baseret. Det er ekstreme spekulative kræfter, som driver udviklingen.

Sårbare danske aktier

De danske aktier har i denne uge også været ”udsvingsramte”. Det er helt naturligt. Prisfassættelsen er meget høj, og investorerne har i 2020 positioneret sig i defensive life science aktier med verdensklassekompetencer inden for deres nicher i et meget stort omfang. I de største grønne aktier er prisfastsættelsen ligeledes meget høj, og investorsøgningen har også her været meget høj og koncentrationen af investeringsinteresser i sidstnævnte, ikke mindst fra mange af de nye investorer, som er kommet til i 2020, er meget høj. Det giver risiko for aktiemæssige ”trafikpropper”, hvis mange skal have en aktieafkørsel (ønske om at sælge) på samme tidspunkt. Kurserne har givet sig noget, men der er plads til, at de kan give sig noget mere.

FLS nyder godt af rotationen

Der foregår i aktiemarkedet flere ting på en gang. Dels falder aktierne generelt tilbage, og samtidig sker der en rotation væk fra de seneste års mest stigende aktier inden for IT- og grøn omstilling og til rentefølsomme selskaber, som kan få gang af, at verdenen igen lukker op om nogle måneder/kvartaler. Mens der er nervøsitet og søgen ud af IT/grøn, er der nettokøbsinteresse i cykliske aktier og i bankerne. I Danmark har det eksempelvis kunne mærkes ved en større opgang i FLS; på trods af et dårligt 2020-regnskab og en svag 2021-guidance. Aktien faldt på regnskabsdagen med 7%, men med en slutkurs på 263,9 sluttede aktien tæt på 20% højere, end tilfældet var dagen efter regnskabet.

Korrektionsrisiko er meget intakt

Risikoen for at aktieluften for alvor skal renses; at aktieindeks falder med 3-5% globalt, og enkeltaktier sætter sig 10-20% eller mere som følge heraf er absolut fortsat meget til stede. Investorerne ser både ind i, at aktierne falder, og at der sker en rotation. Det svarer til at slå en baglæns saltomortale (faldet) og samtidig lave en skrue (rotationen). Det er selvsagt en meget svær øvelse.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-02-27 07:59

Hej Per, tak for dine altid gode indlæg. Jeg har selv investeret i FLS hos Nordnet – lige da den faldt efter regnskabet. Jeg ser den som en aktie der vil blive ved med at stige over de næste mange år. Hvordan ser du på den aktie? Mvh Lene Madsen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-28 11:17

Hej Lene

Tak for henvendelsen

jeg har desværre ikke mulighed for at rådgive. Måske kommer der på et tidspunkt et blogindlæg om FLS om investeringscasen

Hilsen Per