Spring til hovedindhold

Aktier: USD fald gør ondt

USD er faldet med mere end 10 % siden årets højeste niveau. Der er ingen garanti for at faldet ikke kan fortsætte, og det bekymrer investorerne og kan aflæses i udvalgte danske aktier:

  • USD er faldet lidt mere end 10 % siden årets højeste notering på lige i underkanten af 7,-
  • USD faldet skyldes en kombinationen af flere faktorer: USD var højt vurderet; USD renterne er faldet mere end EUR renterne og investorerne frygter for det amerikanske budgetunderskud/gældsætning og at der bliver overflod af USD. Samtidig har den amerikanske centralbank, Federal Reserve klart signaleret, at stimulanserne kan fortsætte meget længe endnu.
  • Bagsiden af USD fald er en EUR styrkelse. Alt behøver ikke være gråt i gråt, og USD svækkelsen eller EUR styrkelsen kan være vidnesbyrd om at forventningerne til en fornuftig økonomisk udvikling i Europa er bedre end hvad mange måske tror.
  • USD faldet på 10 % gør ondt på de store danske selskaber, som har et meget betydeligt salg i USA.
  • En række danske selskaber har betydelig flere indtægter end udgifter i USD.
  • Selskaber som Lundbeck, Novozymes, Novo Nordisk, men også GN Store Nord, Demant, Coloplast og i et vist omfang Pandora kan mærke USD svækkelsen.
  • Indtil videre er det ikke mindst hos Lundbeck og Novo Nordisk, hvor USD svækkelsen har ”gjort” kursindtryk. Hvis USD svækkelsen er mere varig og sågar fortsætter, kan 2021 blive et år præget af større indtjeningsudfordringer, når en svækket USD skal omveksles og omregnes til DKK.

USD fald kan mærkes i Europa

Det er ikke kun i Danmark, at USD faldet kan mærkes. Også i Europas største økonomi, Tyskland, vil USD faldet i løbet af de kommende måneder formentlig blive afspejlet i indtjeningsforventningerne. I modsætning til Danmark kan effekten måske blive lidt mindre syd for grænsen. Tyskland eksporterer flere konjunkturfølsomme varer end Danmark (ikke mindst biler og maskiner) og de kommende kvartaler, vil noget af den negative vækst fra 1. halvår blive indhentet igen. Det ser investorerne som et opsving, og i den henseende ødelægger en USD svækkelse formentlig mindre end en oplevet cyklisk afsætningsoptur kan gøre godt.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer