Spring til hovedindhold

Aktier: Vending sker når finanspolitikken er løs nok – 3-5 % af BNP kan blive testet

De seneste uger har aktiekurserne bølget lidt frem og rigtig meget tilbage. Investorerne har på den ene side lyst til at købe ”nedturen”. På den anden side er de langt fra overbeviste om, at vi allerede nu har set den fulde aktiemarkedseffekt af nedturen. Selvom FED natten til mandag har sænket renten markant og nu igangsætter den fjerde udgave af de kvantitative lempelser, er det noget andet, som investorerne spejder efter, for at kunne ane kursbunden.

Du skal som privatinvestor holde øje med om regeringer for alvor sætter finanspolitikken i spil:

  • ECB og Lagarde signalerede i sidste uge, at der er penge og likviditet nok, men at prisen på penge, renterne, ikke bliver sat yderligere ned.
  • Når renterne ikke bliver sat yderligere ned hænger det givetvis sammen med 2 ting: For det første vil endnu lavere renter formentlig ikke vækstmæssigt kunne gøre nogen særlig forskel. For det andet er det et vink med en finanspolitisk vognstang til politikere og myndigheder om at komme i gang med at bruge finanspolitikken.
  • FED nedsatte sin FED Funds søndag aften med 1 % point og samlet er renterne nu blevet sænket med 1,5 % point på blot 2 uger.
  • Centralbankerne tilbyder i en global koordineret aktion massiv likviditet
  • De seneste uger har aktierne bølget lidt op men mest ned. Samlet set er det tyske DAX-indeks faldet med mere end 30 % den seneste måned. Nedturen i sidste uge blev forstærket af, at den ”normale” og ”forventelige” støtte fra ECB udeblev. Investorerne føler at sikkerhedsnettet blev trukket væk under dem.
  • Pengepolitikken er fortsat meget lempelig. I tillæg skal finanspolitikken til at levere og være med til korsigtet at afbøde de negative konsekvenser af Coronavirus.
  • Investorerne vil givetvis styrkeprøve og stressteste landenes villighed til at understøtte økonomien og også om de forstår hvilken risiko investorerne ser for økonomien. Finanspolitiske hjælpepakker i størrelsesorden 1-2 % af bruttonationalproduktet vil hurtigt blive udfordret, stresstestet og vurderet som værende for lidt.
  • Ultimativt vil de landes aktiemarkeder, hvor politikerne ikke forstår alvoren blive testet med faldende aktiekurser. For at være sikre på at nedturen bliver bagstoppet, kan der blive brug for et kortvarigt tilsagn om en finanspolitisk håndsrækning på 3-5 % af bruttonationalproduktet. Det afgørende er ikke om pengene bliver brugt, men at beløbet ultimativt kan blive sendt i spil. Investorerne skal derfor holde øje med om regeringerne er foran eller bag efter bolden. Det kan man få en god fornemmelse af ved blot at holde øje med aktiekursudviklingen.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer