Spring til hovedindhold

Aktierally forude? Se de vigtige pejlemærker

Der har været stormvejr på aktiemarkederne de seneste uger. Særligt i den forgangne uge, hvor mange aktier faldt 3-5% på en enkelt dag. Investorerne er nu for alvor ved at blive skræmte. Læs ugens indlæg fra Langer her.

Vi har gennem de seneste uger været gennem et veritabelt stormvejr på aktiemarkederne. Særligt i den forgangne uge gik det helt galt. Mange aktier faldt 3-4-5% på en enkelt dag. Bag kursfaldene var i mange tilfælde et moderat antal sælgere, men endnu færre købere. Investorerne er nu for alvor ved at blive skræmte.

Og med god grund. Det store billede ser virkelig ikke godt ud. Så når vi allerede midt i ugen meldte ud, at vi ser den store aktiebund inden for rækkevidde, er der flere forklaringer på det:

For det første tror vi, at centralbankerne driver gæk med os. De vil gerne have inflationen ned, og derfor udmelder de officielt en flodbølge af renteforhøjelser forude. Men det har allerede sat sig i både højere korte og lange markedsrenter.

Man kan sige, at de allerede har opnået, hvad de havde af kortsigtede målsætninger.

For det andet er den ønskede effekt også ved at materialisere sig i makroøkonomien: Hårde økonomiske nøgletal fra Atlanta FED indikerer nulvækst i 2. kvartal, og Citigroups Economic Surprise Index er på niveau, som historisk ofte har udgjort et lavpunkt. Det er vanskeligt at forstille sig, at den økonomiske afmatning ikke allerede letter inflationspresset.

For det tredje ser det nu ud til, at den vigtigste inflationskomponent, som centralbankerne ikke kan styre, nemlig energipriserne, nu begynder at falde tilbage. I hvert fald nåede olieprisen fredag aften det laveste prisleje i 109 USD for crude oil efter et fald på 7% og en top i 121 USD.

Teknisk er olieprisen faldet under 100 dages glidende gennemsnit, og udsigten til en økonomisk afmatning kan presse prisen yderligere. Netop energipriserne var den afgørende faktor i de seneste forbrugerpriser fra USA (CPI), som væltede aktiemarkedet for nylig.

For det fjerde ser det tekniske billede ikke så ringe ud endda. Man skal selvfølgelig aldrig tro, at man lige kan ramme bunden. Men man kan godt forsøge at aflæse, om der er opbygning af nogle bundformationer.

Selvom der de seneste dage har været positive takter, kan vi ikke konkludere endnu, at der er tale om en endelig bund. Men eksempelvis det rentefølsomme techindex, Nasdaq Composite, har klaret sig relativt godt. Det ligger stort set uændret i forhold til starten af ugen.

En ny generel aktienedtur kan stadig nå at komme som lyn fra en klar himmel, og vi vil bestemt ikke udelukke endnu en nedtur på 5-7%. Faktisk vil det ud fra en teknisk betragtning være ønskeligt med et markant kapitulationsstyrtdyk, hvorfra aktierne så kan stige hurtigt og markant.

Tekniske pejlemærker

I første omgang ønsker vi et brud op gennem først 13.300 og dernæst 13.700 for den tyske DAX future med fredagens luk på 13.130. For Nasdaq Composite Index, som fredag steg knap 2% til 11.300, ønsker vi brud op gennem først 12.000 og dernæst 12.500.

Risikoen ved test op mod disse pejlemærker er selvfølgelig, at der alene er tale om nye bear-markeds rallyer, hvorfra nedturen bliver genstartet. Vores positive afsæt herfra vil være baseret på fundamentale forhold, hvor vi vil spejde efter tegn på aftagende inflation.

Afgørende er også, at markedet begynder at skrue ned for renteforventningerne, fordi det kan se, at det alligevel ikke ser så slemt ud. Der er vi ikke endnu, men vi er måske på vej. Vi bemærker dog, at den amerikanske forward inflation stadig ligger betydeligt lavere end den seneste top den 6. juni.

På trods af de meget store markedsfald, og den tekniske ekstremt oversolgte situation, er køberne fortsat meget forsigtige. På det danske aktiemarked var der fredag størst stigninger til de stærkeste vækstkvalitetsaktier, som efterhånden er blevet billige ud fra en fundamental betragtning. Eksempelvis Netcompany, Genmab og andre større biotekpapirer.

I USA var der fredag også største stigninger til tech og biotech, mens de konjunkturfølsomme papirer fortsat klarer sig svagt. Vi bemærker, at også Ambu steg 6%, og vi fornemmer, at aktien efter en næsten 80% nedtur over det seneste år nu er ved at nå bunden. Shortfondene har nedbragt deres positioner fra 17% til 14% af aktiekapitalen, og værdiansættelsen er efterhånden inden for noget mere ædrueligt med en multipel på ca. 25 gange det forventede 2024 overskud.

En joker er naturligvis, at Ambus nye direktør meget vel kan komme med en oprydningsnedjustering i halvårsregnskabet, og det kan også blive en god købsmulighed. Vi er dog i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i den børsnoterede investeringsfond Aktieugebrevet Invest, allerede begyndt med små trinvise opkøb i Ambu. Vi har aktuelt 2,6% af kapitalen placeret i aktien, og vi forventer over de kommende måneder at øge positionen til 4,5%.   

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Dette materiale er udarbejdet af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling, dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler. Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Nordnet offentliggjorde dette materiale første gang den 20. juni 2022 kl. 10.15.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer