Spring til hovedindhold

Bliver Vestjysk Bank solgt i 2013? 1/2

Vestjysk Bank har levet en mildt sagt omskiftelig tilværelse. Udsigten til en forbedring i dansk økonomi og et generelt bankudlån, som er under pres på grund af tilbageholdenhed hos kunder og migrering til realkredit, kan øge prisen på at købe sig til udlån og udlånsvækst. Hvis Vestjysk Bank ender med at blive solgt ud af statens ”vinger”, kan det meget vel ske i 2013. Det er dog langtfra givet, at de private aktionærer får særligt mange penge ud af det.

Blandede bolscher i halvårsregnskabet

Dagens halvårsregnskab (29/8) var igen en noget blandet fornøjelse. Forventningerne til basisindtjeningen før kursregulering og nedskrivninger hæves ganske vist, men nedskrivninger og tab er fortsat på et ekstremt højt niveau. Rent faktisk skal der kun nogle få dårlige kreditter til før de sidste 150 mio. i solvensoverdækning i stedet bliver til en underbalance.

Vestjysk bank har levet en omtumlet tilværelse

Vestjysk Bank har over de seneste år gennemlevet en mildt sagt turbulent periode. Fra noget nær kurs 400 til den aktuelle pris omkring kurs 12 som værd- og prissætter banken til ca. 730 mio., hvis man blot betragter markedsværdien af egenkapitalen og ikke regner den fremmede del af ligningen med. Ikke meget hvis man betragter bankens basisindtjening før nedskrivninger på lidt under det tilsvarende niveau.

Lav prisfastsættelse tiltrækker ingen købere, eller gør det?

Eller sagt på en anden måde. Hvis tingene ikke bliver værre i banken, kan Vestjysk bank erhverves for nogenlunde 1,5 x årets indtjening før nedskrivninger på fortidens synder. Hvis det var hele historien og der ikke var flere ”ting” tilbage i ”udlånslykkeposen”, ville der nok allerede nu have sket et ejerskifte sted, hvor majoritetsejeren ikke ville være staten, men en anden privat bank. At det endnu ikke er sket er der en række (gode) grunde til. Nogle af disse kunne være:

  • Staten har endnu ikke fundet ”tiden” moden til at diktere et frasalg af sin ejerandel. Givetvis på grund af mangel på købere.
  • Køberne har ikke stået i kø og ikke været villige til at betale prisen.
  • Vestjysk Bank er trods alt en temmelig stor mundfuld for de fleste af dem som kunne være interesserede.
  • De ”interesserede” har været mest optaget af den mere kreditbonitetssikre vækstvej (organisk).
  • Vestjysk selvstændighedstrang har gjort at det ikke har blafret med et ”til salg” skilt i Lemvig og omegn. I hvert fald når salgsobjektet var en bank.

Stabilisering i dansk økonomi kan ændre billedet

De seneste måneder har der været spirende tegn på at dansk økonomi er på vej ind i en mere stabil og bedre fase. Alt andet lige øger det mulighederne for at det værste med hensyn til nedskrivninger blev nået i 2012, da finanstilsynet med sin nedskrivningsmæssige bandbulle nærmest negativt forskelsbehandlede de danske banker set i et europæisk perspektiv.

Bedre vækst, meget let stigende beskæftigelse og udsigterne til at vi i 2. halvår 2013 og ind i 2014 for første gang i 5 år på årsbasis når en dansk vækst på 1 % eller mere, ændrer forudsætningerne for de større banker og også i et vist omfang for de mindre. Tab og hensættelser klinger af. Det sker af mange årsager:

  • De personer som siden finanskrisens start har fået lån og kreditter med ”nye kreditvurderingsbriller” er der en meget begrænset tabsrisiko på. Når krisen har været aktuel i 5 år er tab på ”nye” kunder stort set ikke eksisterende.
  • Finanstilsynets operation ”hårdhed” i 2012 markerede et lavpunkt
  • En konjunkturel forbedring vil i sig selv reducere behovet for nye hensættelser, da der ikke eller i det mindste ikke i samme omfang sker en objektiv forringelse.

…fortsættes

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer