Spring til hovedindhold

Bliver Vestjysk Bank solgt i 2013?: 2/2

Det er stadigvæk et åbent spørgsmål om Vestjysk Bank bliver solgt i 2013 ud af statens ejerhænder. Her følger 2. indlæg om og hvorfor et eventuelt salg meget vel kan finde sted i 2013. Du kan se eller gense 1. indlæg ved at klikke her:

Banker mere sultne efter udlån

Når kreditterne ser bedre ud, skifter en del af fokus hos bankerne. Den store nedtur har gjort de private kunder meget tilbageholdende med hensyn til at låne penge, og det kan mærkes i bankerne, hvor udlånet har været vigende og under pres de seneste år. Dagens udlån er morgendagens indtjening og derfor er en negativ udlånsvækst langsigtet ikke ønskværdig, med mindre kreditkvaliteten hos kunderne er for svag.

Organisk vækst har været foretrukket

Hidtil har de større banker ikke turde binde an med opkøb i større stil, men er nøjedes med at se, hvad der blev tilbudt ”gratis” efter en tur i vaskemaskinen hos Finansiel stabilitet. I takt med de bedre tider må det formodes at den trafik er aftagende. Kombinationen af jagt på udlån og en bedre kreditværdighed hos netop kunderne, vil alt andet lige medføre, at opkøbsjagten på udlån intensiveres. Det er her Vestjysk Bank og statens ejerandel kan komme i spil.

Aktørerne med forskellige præferencer

Der er 3 aktører i dette spil. For det første staten. Deres rolle er ikke nødvendigvis at maksimere prisen og provenuet for statens ejerandel. I det mindste et af deres succeskriterier et at sikre lave fundingomkostninger for hele sektoren igennem en indenlandsk og udenlandsk tillid. Det kan bl.a. ske ved at sikre, at Vestjysk Bank kommer sikkert i havn igennem et salg. Dermed vil den største af de tilbageværende økonomiske problembørn være indenfor og ikke udenfor økonomisk rækkevidde.

Sælgerne som er de nuværende aktionærer udover staten og primært det Vestjyske opland vil naturligt kæmpe en kamp mod en koncentration. De frygter at en overtagelse vil betyde en centralisering af beslutningstagningen og at lokalsamfund vil lide samme skæbne, som når sygehuse eller andre arbejdspladser lukker.

Køberne kan tælles på maksimalt én hånd. De vil spejde efter om en stabilisering i dansk økonomi er tilstrækkelig stor og vidtforgrenet til at den også når ud over de større byer. Samtidig vil de skele til den regning der måtte komme, når en køber skal indfri en del af synergierne ved at flytte fra den nuværende EDB platform.

Ikke usandsynligt at et salg kan ske i 2013

Hvis lysten til at vokse er tilstrækkelig stor, vil prisen på tilkøbt udlån i et generelt faldende marked nu gå op, hvis økonomien er i fremgang. Det øger sandsynligheden for at Vestjysk Bank bliver solgt. Staten kommer ikke til at forære noget væk. Men prioriteterne er ikke nødvendigvis at maksimere værdien af aktiekursen, når Bjarne Corydon skal gøre sine ønsker op. For Danmark står der andet og mere på spil.

Det varer ikke længe før staten går fra at være majoritetsaktionær til at være altdominerende ejer efter en nødvendigvis konvertering af de statslige hybrider. Med mindre der er noget andet i gære og en årsag til at staten endnu ikke har fået konverteret sit tilgodehavende til yderligere aktier?

Staten vil sælge

Staten skal og vil sælge; Det er et faktum og står fast. Som det fremgår ovenfor har staten en række prioriteter som ikke kun er begrænset til prisen, men også til ønsket om at komme af med et de sidste og store ”problembørn” for Danmark og sektoren.

Spørgsmålet er hvilken kurs der eventuelt bliver tale om og om de private investorer har noget positivt at se frem til?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer