Spring til hovedindhold

Børsnoteringer og tegning af nye aktier

Dette indlæg er markedsføring.

Dette indlæg er for dig, som gerne vil vide mere om aktiekøb i forbindelse med en børsnotering. For hvad er processen både for selskabet og for os som investorer? Alt det kan du læse om herunder.

Hvad er en børsnotering?

Når selskaber bliver børsnoteret eller “går på børsen” åbner det en masse nye døre for virksomheden. De gør det typisk dels for at rejse kapital, dvs. skaffe penge, til (fortsat) vækst, såvel som et ønske om en “blåstempling” af selskabet. Det medfører dog også en del reguleringer, og hele processen er et stort projekt for en virksomhed.

Helt grundlæggende er en børsnotering når et selskab bliver “noteret” på en fondsbørs. I Danmark hedder hovedbørsen (main market på engelsk) Nasdaq Copenhagen og her bliver de store selskaber noteret. Små selskaber bliver noteret på lillebrorbørsen Nasdaq First North eller konkurrenten Spotlight Stock Market.

Hvor mange aktier kan der være?

Når et selskab stiftes af fx tre mennesker, så har de tre alle aktierne fordelt mellem sig. Hvis de vil have nye penge ind i selskabet, kan der udstedes nye aktier, hvilket udvander værdien af de eksisterende aktier.

Selskabet bestemmer selv, hvor mange aktier de vælger at udbyde i forbindelse med en børsnotering. Det kan eksempelvis være 30 procent af aktierne. Resten af aktierne ejes af ledelsen, bestyrelsen og eventuelt en eller flere større investorer der har købt sig ind i det unoterede selskab ved en tidligere lejlighed.

Hvordan er man med i en børsnotering?

Der er flere forskellige måder man kan være med i en børsnotering som investor og en masse begreber der relaterer sig hertil. Alle begreberne uddybes hver for sig i det følgende.

Pre-IPO og forhåndstegning af aktier

Så tidligt som 6-18 måneder inden en virksomhed går på børsen, kan der være investorer der køber aktier i virksomheden. Man skal typisk investere for et større beløb eksempelvis 50.000 eller 100.000 til gengæld får man en rabat på aktierne. Hvis prisen på en af de nye aktier eksempelvis kommer til at være 8 kroner for alle andre efter offentliggørelsen, vil de måske koste 6 kroner i en pre-IPO. Baggrunden for “rabatten” er, at der er større risiko forbundet med at investere i unoterede aktier.

Inden virksomheden offentliggør at de er i proces med at lade sig børsnotere, får en gruppe investorer mulighed for at “forhåndstegne” aktier. Forhåndstegnings-processen skal man inviteres ind i, da det ikke vil fremgå offentligt nogen steder. Man må ikke sige noget om det til nogen – det er en proces der foregår bag lukkede døre og man skriver under på sin tavshed.

Tegningsperiode

Når et selskab står overfor at skulle børsnoteres skal de på et tidspunkt melde detaljerne ud til offentligheden. Detaljerne rummer eksempelvis hvor mange nye aktier der vil blive udstedt, hvad aktien kommer til at kaste, hvornår første handelsdag er osv. Den dag de melder dette ud, starter “tegningsperioden”. Tegningsperioden varer 14 dage.

Tegne aktier

I hele tegningsperioden kan alle der har lyst til det “tegne” alle de aktier de vil. Det foregår ved at vi udfylder en “tegningsblanket” med det antal aktier vi ønsker at tegne, hvorefter vi afleverer den til vores bank (fx Danske Bank) eller børsmægler (fx Nordnet).

De samler alle tegningsblanketterne sammen og afleverer til selskabet. Selskabet tæller sammen og melder ud hvem der har fået aktier og hvor mange aktier de i så fald har fået. Det er nemlig ikke sikkert, at der er aktier nok til alle.

Overtegning

Lad os sige at et selskab skal skaffe en million kroner og derfor sætter 100.000 aktier til salg til 10 kroner stykket. Hvis der bliver tegnet aktier for to millioner, så er aktien “overtegnet”. Man kan ikke styre, hvor mange der downloader og udfylder en tegningsblanket i tegningsperioden. Selskabet må vente til tegningsperioden er slut, hvorefter alle tegningsblanketterne bliver talt sammen. Først der ved selskabet, hvor mange nye aktier der er blevet tegnet.

Hvis en aktie bliver “overtegnet” så betyder det, at der ikke vil være aktier nok til alle. Det er i sidste ende selskabet selv der i samråd med deres rådgivere beslutter hvordan aktierne skal fordeles.

Alle der har forhåndstegnet aktier er dog sikret det antal aktier de har tegnet.

Nyemission/emission & tegningsretter

Ofte vil selskabet have brug for penge igen inden for en årrække. Det kalder man en nyemission. Det gør de gerne fordi de fx ønsker at vækste virksomheden yderligere, eller fordi de af andre grunde mangler kapital.

Når virksomheden beslutter sig for at udstede nye aktier, vil de eksisterende aktionærer ofte blive tilbudt at købe flere aktier med særlige rettigheder – det kalder man for tegningsretter. Det betyder at man som eksisterende aktionær ofte er sikret en andel af de nye aktier, såfremt man ønsker det.

Der er som tidligere nævnt et begrænset antal aktier til salg, så selvom interessen for køb af aktien er stor, er det ikke sikkert alle kan få lov. Dem med tegningsrettigheder er sikret deres ønskede andel. Det er også muligt at sælge sin tegningsret og det gør man ligesom var det aktier.

Køb af aktier

Man er med i børsnoteringen hvis man vælger at tegne aktier i tegningsperioden, og derfra er det de kommende dage meget spændende hvad der sker med aktiekursen. I bedste tilfælde vil aktiekursen stige over de kommende uger og måneder – og så kan man jo glæde sig over at have været med fra begyndelsen.

Når selskabet er blevet børsnoteret kan aktierne frit handles af alle os andre fx på Nordnet, og i takt med virksomhedens udvikling og resultater kan aktiekursen både falde og stige.

Hvis du er nysgerrig på børsnoteringer generelt, så inviterer vi ofte til fysiske eller online events i forbindelse med nye børsnoteringer. Det gør vi blandt andet via vores store investorgrupper på Facebook Aktieklubben Danmark og Kvindelogen.

Kh Sarah

www.opheliainvest.dk

Ansvarsfraskrivelse

Og hey, husk lige, at jeg jo bare er mig, en blond sociolog, uden særlige forudsætninger for at vide mere om aktier og økonomi end dig. Derfor er alle valg du træffer dine egne. Jeg deler blot mine (umanerlig mange) tanker om egen vej med dig:)

Sarah Ophelia MøssPartner
Kommunikatør, sociolog og forfatter

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
9 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-05-11 11:54

Hej Sarah, du skriver dels, at der ikke nødvendigvis er aktier nok til alle i tegningsperioden, dels at alle er sikret det antal aktier, de har tegnet sig for… Det giver ikke rigtig mening i mit hoved – vil du forklare?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-05-15 12:39

Hej Signe
En børsnotering er delt op i flere faser. På et tidspunkt i processen åbner man op for, at nogle “udvalgte” kan forhåndstegne aktier. Det betyder at de tegner aktier inden tegningsperioden officielt starter for alle os andre. Den gruppe er sikret de aktier de har (forhånds)tegnet. Når der derefter bliver åbnet op for to ugers tegningsperiode for offentligheden, er det en anden snak. Her “ønsker man sig” et vist antal aktier. Afhængig af hvor mange der ønsker hvor mange aktier, sker der en eller anden fordeling.

Jeg håber det giver mening?
Kh Sarah

Gæst
Gæst
2020-10-21 09:56

Tak for oplysningerne. Jeg har været med til at tegne aktier to gange og begge gange fik jeg 0 aktier.
Hoppede så på ved første handelsdag og ved den ene kom der et fint overskud, FOM, hvor i mod Curasight pt har ædt hele mit overskud. Er vi små private investorer altid sidst i fødekæden, er det større proffe der får forhåndstegningen eller er det en beløbsgrænse der afgøre det?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-10-21 15:27

Hej Henrik
Har selv prøvet det et par gange, men mit gæt er at det ALTID er de små private investorer det går ud over. 🙁

Mvh.
Bjørn

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-10-22 12:01

Hej Henrik Der er forskellige måder at fordele aktier på efter en tegningsperiode er afsluttet. Der har været nogle lidt uheldige situationer, hvor mange mindre investorer, der havde tegnet sig op for minimumstegningen, ikke har fået noget. Det udløste som hos dig, lidt ærgrelse over at have brugt energi på det. For noget tid siden, sendte jeg en mail til alle de certified advisors som jeg samarbejder med. Jeg spurgte ind til hvordan fordelingen foregår, og om den kunne foregå anderledes, så alle fik noget. det har flere af rådgiverne nu enten forpligtet sig til eller lovet at være meget… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-05-15 12:45

Hej Henrik Jeg havde overset dit spørgsmål, det beklager jeg. Langt de fleste børsnoteringer i disse år på de to danske minibørser, Spotlight Stock market og Nasdaq First North Growth Market, er voldsomt overtegnede. Dvs at der er utrolig mange flere der gerne vil have aktier, end der er aktier til. Det er faktisk meget forskelligt, hvordan det enkelte selskab og deres rådgivere vælger at gribe det an. I nogle tilfælde uddeler man simpelthan det samme antal til samtlige, alle må deles om det der er. Oftere tager man alle der har bestilt for over 250.000 kroner og putter dem… Læs mere

Gæst
Gæst
2020-06-24 19:21

Jeg forstår ikke helt forskellen på pre-ipo og forhåndstegning?
mvh

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-10-21 09:57

Jeg forstår ikke hvorfor du ikke får et svar 😉

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-10-21 15:24

Hej Lone.
En IPO er “Initial Public Offering”. Altså når de går ud til offentligheden (Dig og Mig).
En pre-IPO er selvf. før og det er så kun store investorer. PFA og lignende.
Mvh.
Bjørn