Spring til hovedindhold

Coronavirus: Giftig cocktail giver kortsigtet chokeffekt

De finansielle markeder er blevet godt og grundigt rystet rundt. Det er alt andet end James Bonds favorit Martini, som nok skal være ”shaken but not stirred”. Aktienedturen kommer som en giftig cocktail, hvor der ganske enkelt er alt for mange ingredienser til at man kan smage den ene fra den anden. Fællesnævneren er at den ikke smager godt og investorerne har haft lyst til at hælde den ud:

  • Svage amerikanske PMI tal fredag den 21/2 (sammensat indeks på 49,6) gav investorerne en påmindelse om at nedlukningen i Kina nu også kunne ses i de amerikanske nøgletal.
  • Svage nøgletal kom samtidig med at spredningen af Coronavirus til først Sydkorea steg ganske meget.
  • Senere kom smitten for alvor til Nord-italien (Milano) og det fik fornemmelsen af at den for alvor var kommet til Europa til at blive tydelig.
  • I midten af januar skælvede markederne nogle dage. Det varede dog relativ kort fordi fornemmelsen var, at smitten overvejende ville være internt i Kina og at smittetallene nok var stigende men med aftagende stigningstakt.
  • Aktieinvestorerne gemte sig i primært tre ”aktietyper”. Amerikanske aktier generelt, USA teknologiaktier specifikt og samtidig også i globale medicinalaktier.
  • I denne uge har investorerne vist deres nervøsitet og har også fået USA teknologiaktierne til at falde ganske meget. Et af ”helle” stederne er forsvundet.
  • Det er meget længe siden vi sidst har haft en 10 %+ korrektion, som tilfældet har været i denne uge. Aktierne faldt over en længere periode mere end det i slutningen af 2018, men i investorernes kortsigtede hukommelse kan det være så længe væk, at korrektioner ikke længere findes eller ikke længere kan huskes.
  • I tillæg til at ”long-only” investorer kan tænkes at have neddroslet deres risiko, kan en betydelig del af nedturen formentlig også tilskrives, at shortsælgende investorerne forøger den i forvejen høje volatilitet. Når man låner aktier, svarer det til at forøge udbuddet. Når det sker på et ”følsomt” tidspunkt kan det få meget store konsekvenser, som vi har set den seneste uge.
  • Nogle iagttagere har brugt udviklingen i Tesla, med en fordobling af aktiekursen i januar, som et billede på at finanskrisen fra 2000 med .com boblen, som endte med at sprænge i marts 2000 sammenfaldende med at amerikanske Intel købte danske Giga fra NKT for en astronomisk pris.

Meget svage nøgletal kommer

I weekenden har kinesiske PMI tal vist sig fra sin allerværste side (sammensat indikator 35,7 hvor 50 markerer forskellen mellem aftagende og tiltagende aktivitet) med noget som kan sammenlignes med finanskrisen i 2008. Det er et forvarsel om meget svage kinesiske nøgletal de kommende uger. Også i Japan/Sydkorea og nok i lidt mindre omfang i USA/Europa, skal man forberede sig på en omgang meget svage nøgletal, som isoleret set for en enkelt måned eller et enkelt kvartal, vil vise en økonomisk tilbagegang. Definitionen på en økonomisk recession er 2 på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst.

(Hvor meget) er investorerne villige til at tilgive?

Hvor meget aktierne risikerer at falde afgøres af i hvor stor udstrækning investorerne er villige til at tilgive selskaberne, at ikke kun 1. kvartal, men hele først halvår 2020 bliver meget svagt og noget under det som forventningerne aktuelt inddiskonterer. Det afhænger af risikovillighed og ikke mindst af hvor meget landene og centralbankerne kan og vil understøtte økonomierne yderligere.

Kinesisk vækstbazooka

I 2008 stimulerede Kina samlet set økonomien med hvad der svarede til ca. 12,5 % af bruttonationalproduktet over lidt mere end 2 år. Det var en af men ikke den eneste årsag til at den økonomiske nedtur i Kina blev mindre end andre steder, og samtidig varerede kortere. For at sætte 12,5 % i relief og ”oversætte” det til en dansk økonomi størrelse, svarer det til en samlet stimulans over hele perioden på mere end 250 mia. kroner eller mere end 125 mia. DKK årligt i de lidt mere end 2 år stimulansen varede.

Til sammenligning kan siges, at når finanspolitikken skal strammes eller løsnes i Danmark i forbindelse med finansloven eller politiske indgreb, vil størrelser på mere end 10 mia. årligt generelt blive opfattet som ”stor” eller ”større”. Den kinesiske stimulans var ikke kun stor, men astronomisk stor.

Amerikansk recession i et valgår med Boeing problemer?

Coronavirus kommer som alle andre nedture på et ubehageligt og ubelejligt tidspunkt. For aktieinvestorerne er skillelinjen om den amerikanske økonomi vil nå i recession eller ej. I givet fald kan virksomhedernes indtjening falde med 10-20 % alt afhængig af omfanget og det kan forplante sig til den dobbelte nedtur på aktiemarkedet. For USA kommer effekten samtidig med at Boeings plages med sit 737 Max 8 fly og produktionsstop, som formentlig allerede kan mærkes i økonomien og være en del af PMI svagheden. Estimaterne har tidligere vist, at alene Boeings problemer kan snitte 0,5 % af den forventede amerikanske vækst. Samtidig er det jo et valgår, hvor Trump enten skal genvælges eller afløses. For investorerne er der over den seneste uge kommet alt for mange ubehagelige variable at vælge imellem og skulle tage stilling til.

Powell put?

Efter 2-cifrede kursnedgange i såvel USA som Europa vil investorerne lede efter tegn på, at den amerikanske centralbank og FED chef Powell vil komme markedet til undsætning. Sent fredag den 28/2 udsendte FED et utvetydigt signal om, at de er på vej med en hjælpende hånd og en eller flere rentesænkninger. Meldingen fik stressniveauet lidt ned hos investorerne, og selv om aktierne sluttede negativt, var de komfortabelt væk fra deres lavpunkt. Investorerne vil lede efter en ”Powell put” option?

Her er et billede af den kortfattede FED meddelelse:

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-03-03 09:05

Hej Per

Er Norwegian stadig din største enkeltinvestering?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-03 09:19

Hej Marius

Nej, desværre ikke. Det skyldes dog ikke handler, men kursudviklingen

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-03 13:35

Norwegian kommer med en aktieudvidelse der bliver så stor, at de øvrige aktionærer bliver næsten helt udvandet..

Gæst
Gæst
2020-03-02 12:56

Hej Per. Norwegian fik voldsomme bøllebank i sidste uge. Betimeligt eller en overreaktion, hvad tænker du?
Disclaimer: har selv samlet lidt op under 20 NOK.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-03 08:25

Hej Rene Turbulens i økonomien kan mærkes hos investorerne med det samme. På aktiemarkedet bliver økonomien altid i realtid omsat til meget store bevægelser og et her-og-nu svar på hvad fremtiden bringer og hvor meget en given ting (Corona virus især i det her tilfælde) kan presse et selskabs økonomi. Investorerne har altid ret i den forstand, at aktiemarkedet afspejler styrkeforholdet og -interessen mellem købere og sælgere. Reaktionen blev forstærket af en meget negativ analyse fra ABG. Der har altså været mange årsager til kursfaldet. Nedturen er desværre naturlig, givet at man havde haft Coronainfo. Størrelsen overrasker altid. Se venligst… Læs mere