Spring til hovedindhold

COVID-19 har fødselsdag, men hvad fejrer vi?

Det er omtrent i disse dage, at Covid-19 for 1 år siden begyndte at vise sit grimme og uvelkomne ansigt. Det er ikke første gang verden i nyere tid har haft en coronavirus, men covid-19 er klart den dyreste både økonomisk og menneskeligt. Spørgsmålet er hvad vi har lært, hvad der er sket og hvordan vi investeringsmæssigt kommer videre?

Fra Wuhan til verden

Coronavirus spredte sig fra Wuhan i Kina til hele verden. Først til andre dele i Asien siden til Sydeuropa i Italien og så tilresten af Europa. Dernæst kom turen til USA. Det startede i Kina/Asien, hvor der aktuelt synes at være nogenlunde styr på smitten og ro på. Det samme kan man ikke endnu ikke sige om udviklingen i resten af verden; desværre.

Massiv aktienedtur i marts

I slutningen af februar 2020 begyndte aktiemarkederne at skælve. De første uger af marts accelererede nedturen, som kulminerede med et spike i Vix indekset den 17. Marts. Se eller gense indlægget her. Efter samlede kursfald på 30-40 % på indeksniveau i USA/Tyskland kulminerede nedturen blot nogle få dage senere.

Finansielt og pengepolitisk sikkerhedsnet gav stigninger

Finansministre og centralbanker havde finanskrisen i 2008 i alt for frisk erindring. Det har givetvis været en styrke. Hurtig ”udtrykning”, forsikring om massive hjælpepakker og masser af ”billige hjælpepenge” lagde et sikkerhedsnet under aktierne og siden slutningen af marts 2020, har aktierne reelt ikke set sig tilbage.

Grøn omstilling med kommercielt gennembrud

Den grønne omstilling blev ikke født i 2020, men den fik økonomiske vinger. Politikerne bliver ofte med rette beskyldt for at mangle indsigt i fundamentale økonomiske forhold. Når det gælder opbakningen til den grønne opbakning, er der dog grund til at storrose dem. Ikke mindst i Europa. Hjælpepakker blev kædet sammen med og til dels gjort afhængig af den grønne omstilling.

Der er grund til, midt under en trist udvikling iøvrigt, at kippe med flaget, når det gælder den grønne omstilling, som fik sit kommercielle gennembrud. Investorerne købte ind på det. Aktiemæssige markedsværdier svulmede, og det har forkortet den grønne omstillingstid med adskillige år, efter min mening. Højere grønne aktiekurser gør adgangen til risikovillig kapital billigere og nemmere. Det er der grund til at kan fejre.

Fra kortsigtet til varig vaccineeffekt

Vaccineproducenterne Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca er godt i gang med at producere og distibuere vaccinerne. For investorerne var det i hovedsagen en investeringscase, som udspillede sig i sensommeren/efteråret 2020. For de, som har købt ind i slutningen af året, har dette vaccinespil formentlig leveret et skuffende afkast. Som alltid forsøger aktiemarkedet at være foran, og aktiespillet om vaccinerne skete ca. 6 måneder før de blev masseproduceret.

Anderledes ser det ud, når man ser på udviklingen de seneste uger for så vidt angår selskaber som Bavarian Nordic og det danske selskab Expres2ion Biotech (noteret i Sverige), som via deres fællesejede selskab Adaptvac arbejder på at skabe en langtidsholdbar kvalitetsvaccine. Temaet om kvalitetsvaccinerne har fået aktiekurserne til at stikke af.

Vingeskudt økonomi og aktiehimmelstormere

Det lyder formentlig paradoksalt for mange og ikke mindst for dem som ikke investerer, men udelukkende betragter aktiemarkedet udefra: Parallelt med den virkelige økonomi, hvor udvalgte virksomheder har været hårdt ramte, har investorerne generelt kunne glæde sig over en meget fornuftig indtjeningsudvikling. Kombineret med lavere og generelt faldende renteniveauer, har det givet ekstra luft til en ekspanderende nøgletalsudvikling. Aktierne er generelt blevet dyrere end de var i februar 2020 eller sagt med andre ord. På samlet niveau, er aktiekurserne nu steget mere end indtjeningen.

Stor økonomiåbning også på aktiemarkedet?

De kommende måneder vil flere økonomier langsigtet åbne næsten helt op igen i takt med at de kortsigtede vaccinestrategier viser sig succesfulde. Vi er der ikke helt endnu, men jeg tror investorerne vil begynde at spekulere i og investere efter at verden genåbner.

Det kan meget vel give ”irrationelle” eller svært forklarlige stigninger i selskaber, som stadig vil kunne være præget af Covid-19 længe endnu eller hvis aktiekurser for evigt er blevet negativt ramt af en timingsmæssigt mildest talt uheldig rekapitalisering med massiv udvanding til følge. Fornemmelsen for hvad investorerne håber og tror der vil ske, kan meget nemt på kort sigt overtrumfe hvad der i virkeligheden kommer til at ske. Effekten vil være drevet af håb, længslen efter lyse tider og ikke mindst en ekstrem likviditet.

Tempoet i den grønne omstilling fik sig et ordentligt tryk opad. Det er overoverordnet set et af de positive effekter, som vi kan fejre på 1 årsdagen for Covid-19.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-02-15 10:31

Vi fejrer, at vi opdagede hvilke selskaber, der er bedst rystet til fremtiden, og at det ikke var dem, vi kendte bedst. Nu ved vi, at disruptive aktier er fremtiden, på alle delområder. Det gamle valuebegreb er under disruption også. Dem, der ikke nåede at opdage det, kan søge viden hos Ark Invest f.eks Tesla, Crispr, Spotify, Zillow, Roku m.fl