Spring til hovedindhold

Danske bankaktier: Sjovere at være låntager end långiver

De lave renter fortsætter og mens analytikere og ECB selv grubler over om ”rentekanonen” bliver skudt af i forbindelse med næste møde i juni, fortsætter husejere med rentetilpasningslån med at glæde sig over udviklingen. Noget ganske andet er tilfældet for så vidt angår bankerne og bankaktionærerne. Nok er hensættelserne til tab fortsat generelt faldende. Samtidig lægger det fortsat nedadgående pres på renterne, pres på indtægterne og ”nettorente- og gebyrindtægterne”. Det hæmmer kurspotentialet i bankaktierne.

Lave renter fortsætter

Uagtet at den økonomiske udvikling er i fremgang, om end moderat, forbliver renterne meget lave, meget længe. Selv om det det nu ”officielt” er næsten 6 år siden finanskrisen næsten slog økonomierne omkuld, bliver eftervirkningerne ved med at sætte sine kraftige spor. Især i Europa går genopretningen (for) langsomt. Jobskabelsen er lav. Faldende enhedslønomkostninger presser inflationsforventningerne ned i et niveau, som centralbankerne finder ukomfortabelt. Renterne er lave, og det bliver de ved med at være i en rum tid.

Faldende renter presser top- og bundlinie

I bedste ”den enes død er den andens brød” stil, er de lave renter på samme tid en velsignelse for låntagerene, men samtidig en byrde for bankerne. Oveni en generel tendens til en svag låneefterspørgsel fra forbrugere og virksomheder og kundernes forsøg på at kanalisere så meget af deres lån som muligt til området med den laveste risikopræmie (realkredit), presser de lave og faldende renter bankernes toplinie: Nettorente- og gebyrindtægter.

De seneste år er de danske bankers aktiekurser steget og i en række henseender ganske meget. Det skyldes i meget stort omfang en kombination af:

  • Et taknemmeligt udgangspunkt efter store kursfald.
  • Faldende omkostninger.
  • Faldende nedskrivninger på kunder.

Nedskrivningerne vil givetvis fortsætte med at falde ned mod det langsigtede gennemsnit på i nærheden af 0,4-0,5 % af udlån eller i en række henseender endnu lavere, hvilket er positivt for aktiekursudviklingen. Samtidig er der pres på indtægterne. Både på grund af lånetilbageholdenhed, men også på grund af det pres på nettorenteindtægterne, som fortsat lave og faldende renter giver.

Vinden skifter: Sjovere at være låntager end långiver

I efteråret 2013 droppede Danske Bank sin målsætning om en egenkapitalforrentning i 2015 på 12 % bl.a. som konsekvens af, at den var baseret på en dansk nationalbankrente på 2 %. De kommende måneder kan bankaktionærerne måske også skyde en hvid pind efter massive kursstigninger i bankaktierne. I hvert fald hvis renterne forbliver lave. En fortsat meget stærk omkostningsfokusering vil fortsætte og kampen om det udlån, som fortsat er på markedspladsen, fortsætter. Om det er nok til at give bankaktierne tilstrækkelig med rygvind, er dog tvivlsomt. Vinden vender. For et par år siden blev det med pris- og gebyrstigninger for kunderne sjovere at være aktionær end netop kunde. Nu ser det ud til, i det mindste på kort sigt, at gå lidt den modsatte vej.

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-05-22 13:01

Hvornår stiger renten?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-05-22 15:22

Hej Jacob

Jeg har mange argumenteret for at husejere skulle fastholde rentetilpasningslånet, men samtidig at huske afdraget. Det holder jeg fast i. På den måde signalerer jeg også at det varer en del år før renterne for alvor stiger i Europa/Danmark.

Mit bedste bud idag er 2015/2016 i USA med moderate stigninger. I Europa – med risiko for deflation, fortsat manglende “pricing power” og 12-25 % arbejdsløshed i Syd (og en pengepolitik som historisk har været baseret på laveste vækstmæssige fællesnævner), er risikoen for stigende renter moderat/lille før slutningen af 2016, vil jeg mene.

Hilsen
Per