Spring til hovedindhold

De første signaler på en større aktienedtur

Både centralbankernes stimulanser, den lave rente og udsigten til vacciner gør, at det ikke kan gå helt galt for makroøkonomien i den vestlige verden. Men vi bør alligevel ikke ignorere de signaler, som de finansielle markeder sender os – og de har den seneste tid peget mere og mere nedad.

For det første har de europæiske aktier de seneste måneder bevæget sig sidelæns uden nogen form for rigtig styrke. Vi ser dette som en indikation på, at aktiemarkederne er overdrevent værdisatte efter et hæsblæsende rally siden bunden i marts efter forårets nedtur.

For det andet har der under overfladen været en rotation fra de dyre tech- og pharmaaktier over i finans, transport og industri, som ses løftet frem af mere normaliserede forhold i samfundsøkonomien. På det seneste har vi dog set indikationer på en rotation tilbage igen, hvor især pharma og biotek er blevet løftet frem.

For det tredje kunne logikken i denne bevægelse være, at smittebølgerne og nedlukning af de vestlige økonomier nu for alvor begynder at gøre ondt. Se bare udviklingen herhjemme, hvor vi snart ligger på en dumpeplads sammen med USA og Sverige med flest smittede. Ja, de danske myndigheder har været alt for sent ude. Med andre ord kan der være udsigt til, at det bliver meget værre, før det bliver rigtig meget bedre.

For det fjerde er det bemærkelsesværdigt, at den europæiske obligationsrente på det seneste nærmest er styrtdykket. I markedet er opfattelsen lige nu, at udsigterne for den europæisk økonomi er dystre. Det er dels fremmet af den markante styrkelse af euro/USD, der svækker europæiske selskabers konkurrenceevne, dels på grund af udsigten til ”no deal” brexit og dels på grund af de eskalerende smittebølger.

For det femte bemærker vi, at det amerikanske krakindeks, Skew, på det seneste er steget til et niveau, som ofte er blevet efterfulgt af en større nedtur på aktiemarkederne. Som det fremgår af denne graf, var værdien på krak-indekset også meget høj i midten af februar i år lige før den store nedtur. Skew afspejler omfanget af de store investorers risikoafdækning mod store kursfald med aktie putoptioner.   

For det sjette er det påfaldende, at de seneste måneders kursstigninger på det amerikanske aktiemarked har været trukket af få meget store aktier. Andelen af S&P 500 aktier over 50 dages glidende gennemsnit er ikke steget, og på det seneste er andelen begyndt at dykke. Underliggende har markedsstyrken altså ikke været bredt funderet.

Når vi stadig giver det en chance: At fredagens korrektion ned måske stopper her, skyldes det, at den tyske DAX Future lige netop fandt støtte i 13.000 niveauet, som vi gentagne gange har udpeget som et centralt pejlemærke.

Falder 13.000 på en dagslukkekurs, vil vi være tilbøjelige til at tage mere sortsynsbriller på. Det kan meget vel være startsignalet for en korrektion ned på 5-10 procent.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har taget forskud på en negativ korrektion

I porteføljen har vi over de seneste tre uger hjemtaget gevinster på en stribe positioner, så vi aktuelt kun har 55 procent af kapitalen i spil. Pengene skal naturligvis i arbejde igen hurtigst muligt.

Men vi afventer en tydelig bund efter en større korrektion ned. Eller også skal vi have nogle helt andre signaler fra markedet, som viser os, at der nu er styrke og momentum i aktierne. Det har der ikke været i et par måneder nu.

Porteføljens afkast er i år 36,7 procent. Det vil sige knap otte procentpoint bedre end Copenhagen Benchmark. Vi har her i den sidste del af året fokus på at beskytte vores årsafkast – og så vil vi i starten af det nye år se med friske øjne på det hele. 

Ugens Tabere og Vindere

Det var udvalgte aktiehistorier, der i denne uge toppede på afkastlisten. NKT, NTG og MT Højgaard præsterede flotte afkast, og det indikerer, at investorerne fortsat jagter særlige konjunkturfølsomme aktiehistorier, hvor de ser potentiale.

Men der var også plads til solide kursstigninger i flere af de defensive papirer blandt andet Ambu, ALK-Abelló og ChemoMetec. Det kunne godt indikere, at der nu sker et ryk tilbage mod de defensive papirer.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer