Spring til hovedindhold

Den amerikanske centralbank strammer renteskruen

Onsdag den 26. januar kulminerede det måske mest skelsættende amerikanske centralbankmøde siden finanskrisen. FED strammer renteskruen, og investorerne frygter for konsekvenserne. Her er de vigtigste pointer.

Onsdag kulminerede det måske mest skelsættende amerikanske centralbankmøde siden finanskrisen. Federal Reserve (FED) strammer renteskruen, og investorerne frygter for konsekvenserne. Her er de vigtigste pointer:

 • Det ordinære januarmøde kulminerede med, at FED fastholdt renten for nu.
 • Pressemeddelelsen var kort, men ikke til at tage fejl af: FED vil hæve renten ”soon”. Det tolkede aktieinvestorerne som snarest muligt og formentlig på det kommende møde i marts.
 • FED vil stoppe obligationsopkøb som forventet i marts.
 • De flestes øjne var rettet mod selve renten, men det, som nok har gjort den største forskel, var udtalelsen på den efterfølgende pressekonference om, at FED agter at skrumpe sin balance betydeligt.
 • FED har siden finanskrisen, og siden den tidligere formand Ben Bernanke initierede QE – De kvantitative lempelser, købt store mængder stats- og realkreditobligationer for at presse renten ned og tilføre markedet likviditet.
 • Mange af disse er blevet indfriet, men pengene er løbende blevet reinvesteret. Det har alt i alt fået FEDs balance til at svulme, og det er den store balance, som nu er kommet i ubalance, kan man sige. Den er blevet for stor.
 • Aktierne lå til en større stigning forud for annoncering. De steg let yderligere efter annoncering, men siden kom nedturen, og markedet sluttede nogenlunde på 0 efter endnu en vild dag. Torsdag morgen indikeres en negativ åbning i USA. Aktierne i Asien falder tungt, og også de danske aktier vil komme under pres.
 • Efter FEDs pressekonference steg markedsrenterne noget. Torsdag morgen ligger den amerikanske 10 årige rente i 1,84 % og ”2 %-grænsen”, som mange spejder efter og holder øje med, kan skimtes – lidt for klart, synes investorerne.
 • Rentestigningerne trak USD med op, således at 1 USD nu koster 6,63.
 • Investorerne kan ikke længere være i tvivl: FED vil i marts stoppe opkøbene og formentlig allerede der hæve renten for første gang af flere med 0,25 % og kort efter begynde neddroslingen af sin balance ved at lade fordringer indfri uden geninvestering og ved at sælge tilbage til investorerne.
 • Konsekvensen vil være stigende renter. Det har allerede haft en betydelig indvirkning på aktiemarkedet med fald på ca. 10 % i USA/Danmark og enkeltaktier, som er faldet mellem 15-30 %.
 • For første gang siden finanskrisen er renterne nu for alvor på vej op. Ugens FED-møde var det vigtigste og mest skelsættende siden finanskrisen. 35 års næsten uafbrudt rentefald er slut.

Rentestigninger kan både give nye udfordringer og muligheder på aktie- og obligationsmarkedet. Læs mere i indlægget Hjælp – renten stiger! af Brian Buus Madsen, Head of Business Management hos Nordnet.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer